Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

strzały w silniku

Featured Replies

Napisano

Mam Fiata Siene 1.4 HL z 98r. kupiłem ją zagazowaną - instalacja Tomasetto, sterownik dopływu gazu - Mini Lambda LECHO Elektronika Autogaz. Mam taki problem: gdy jade na wolnych obrotach np. na 2 biegu i wciskam mocno gaz wtedy coś strzela w silniku, słyszałem ze to moga być tzw. "strzały w dolot", to samo dzieje się gdy wjeżdżam pod górkę, poza tym pali mi gdzieś w granicach 12 litrów na setke. Czym moze być to spowodowane i co należy w tym przypadku zrobić, może regulacja, wymiana sterownika..? Proszę o konstruktywną podpowiedź.

Napisano

> Mam Fiata Siene 1.4 HL z 98r. kupiłem ją zagazowaną - instalacja

> Tomasetto, sterownik dopływu gazu - Mini Lambda LECHO

> Elektronika Autogaz. Mam taki problem: gdy jade na wolnych

> obrotach np. na 2 biegu i wciskam mocno gaz wtedy coś strzela w

> silniku, słyszałem ze to moga być tzw. "strzały w dolot", to

> samo dzieje się gdy wjeżdżam pod górkę, poza tym pali mi gdzieś

> w granicach 12 litrów na setke. Czym moze być to spowodowane i

> co należy w tym przypadku zrobić, może regulacja, wymiana

> sterownika..? Proszę o konstruktywną podpowiedź.

Proponuję wymianę filterków(gazu i powietrza)i pojechanie na regulację.

Jeli to nie przyniesie efektu wymiana swiec i przewodów WN

Napisano
  • Autor

Świece mam wymienione na NGK oryginalne fiatowskie, przewody do świec również wymieniłem, filtr powietrza wymieniłem 4 miesiace temu. Czy złe działanie silnika krokowego może mieć wpływ na tak duże spalanie i strzały w dolot?

Napisano

> Świece mam wymienione na NGK oryginalne fiatowskie, przewody do świec

> również wymieniłem, filtr powietrza wymieniłem 4 miesiace temu.

> Czy złe działanie silnika krokowego może mieć wpływ na tak duże

> spalanie i strzały w dolot?

raczej nie,(to jest urządzonko od wolnych obrotów) może od czujnika połozenia przepustnicy, map sensora,a moze od czujnika temperatury??Coś tak jakby przyspieszało zapłon.Może czas wybrac sie na egzaminer do ASO ?

Byc może potrzebna jest regulacja zaworów?

Mozna wymieniac wiele rzeczy a i tak ta zostanie niewykryta i po co narazac sie na dodatkowo niepotrzebne koszty?

Tu jest artykuł o innych silnikach ale też daje do myslenia

275999015-detonacje%20z%20silnika.JPG

post-37614-14352466467459_thumb.jpg

Napisano

> Mam Fiata Siene 1.4 HL z 98r. kupiłem ją zagazowaną - instalacja

> Tomasetto, sterownik dopływu gazu - Mini Lambda LECHO

> Elektronika Autogaz. Mam taki problem: gdy jade na wolnych

> obrotach np. na 2 biegu i wciskam mocno gaz wtedy coś strzela w

> silniku, słyszałem ze to moga być tzw. "strzały w dolot", to

> samo dzieje się gdy wjeżdżam pod górkę, poza tym pali mi gdzieś

> w granicach 12 litrów na setke. Czym moze być to spowodowane i

> co należy w tym przypadku zrobić, może regulacja, wymiana

> sterownika..? Proszę o konstruktywną podpowiedź.

Sprawdź skład miesznki - może masz baaardzo ubogo.

Napisano

Strzela pod obciazeniem....

Ja bym stawial na przewody (nic to ze wymieniales - mnie zaczal strzelac wlasnie na nowiutkich przewodach - polecam Elk - tanie i dobre smile.gif ), wzglednie nieszczelnosci dolotu powietrza, wzglednie filtr powietrza...

Swiece NGK nie powinny sprawiac problemow... smile.gif

Napisano

moj ojciec mial podobne obiawy w ladzie samarze , okazal sie przestawiony rozrzad

Napisano

A filtr gazu kiedy?

Jeśli się zaciął i stoi w jednej pozycji to przy depnięciu w pedał robi się za ubogo. Teoretycznie więc może strzelać w dolot. Natomiast spalanie 12 litrów LPG sugeruje że instalacja nie jest ubogo wyregulowana.

Myślę że trzeba zacząć od wymiany filtra gazu, sprawdzenia szczelności dolotu i regulacji instalki.

Napisano

> A filtr gazu kiedy?

> Jeśli się zaciął i stoi w jednej pozycji to przy depnięciu w pedał

> robi się za ubogo. Teoretycznie więc może strzelać w dolot.

> Natomiast spalanie 12 litrów LPG sugeruje że instalacja nie jest

> ubogo wyregulowana.

> Myślę że trzeba zacząć od wymiany filtra gazu, sprawdzenia

> szczelności dolotu i regulacji instalki.

Zgadzam sie, strzaly sugeruja ze w momencie depniecia jest ubogo (nie prawda jest ze krokowiec jest tylko od wolnych obrotow jak ktos wyzej pisal) tyle ze z drugiej strony jak kolega zauwazyl 12l nie sugeruje ubogiej mieszanki, ale jezeli jest cos nie tak z kablami, czy swiecami to nawet przy ubogiej moze byc wysokie spalanie, wiem cos o tym bo mialem nieodpowiednie swiece, w sklepie wcisneli mi NGK ale nie do mojego modelu auta, i spalanie bylo duze i w momencie depniecia sie dusil i czasem strzal.

Sprawdz tez dobrze kable, nawet nowe kable moga byc felerne, mozna nawet uszkodzic przy zakladaniu.

odpal silnik przelacz na gaz, otworz maske pocigaj gwaltownie za like gazu (szybko a krotko) i nasluchuj co sie stanie, czy nie ma takich cykniec, pykniec, minitrzaskow, tak jak przelaczniki elektyczne cykaja lub styczniki, jak sa takie pykniecia to pewnie gdzies przebicie na kabalch wysokiego napiecia, to moze byc przyczyna, ja wlasnie tak mialem tylze ze te przebicia byly wlasnie przez zle swiece (na benzynie bylo ok).

tylko jak mowisz ze masz strzaly to uwazaj bo nie tylko cykniecie pykniecie mozesz uslyszec, ale mozesz z butow wyskoczyc smile.gif

Na twoim miejscy przede wszystim sprawdzilbym mieszanke, pojechal na regulacje, a pozniej jak nie pomoze szukal przyczyny.

pzdr.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc, filtr gazu jest ok ale.. przewód od filtra powietrza do wtrysku jest uszkodzony, co prawda owinałem go izolacją (szeroką) ale to chyba nie gwarantuje jego szczelności... Pewnie będę musiał go wymienić (koszt ok. 300 zł smile.gif ). Jeszcze jedno pytanko: słyszałem że sterowniki LECHO mini lambda są kiepskie. Czy sterowniki BINGO M do monowtrysków są OK i czy można je samemu wymienić (oczywiście cały zestaw z kablami i krokowcem). Gazownik mi wyjechał z 700 zł za zestaw + wymianę.. może da się taniej...

Napisano

> Dzięki za pomoc, filtr gazu jest ok ale.. przewód od filtra powietrza

> do wtrysku jest uszkodzony, co prawda owinałem go izolacją

> (szeroką) ale to chyba nie gwarantuje jego szczelności...

Spróbuj uszczelnić klejem z pistoletu na gorąco. U mnie to działa. Dodatkowo miejsce uszczelnienia objechałem taśmą izolacyjną i jest OK. Bez zapewnienia szczelności dolotu nie ma co kombinować z regulacją.

> pytanko: słyszałem że sterowniki LECHO mini lambda są kiepskie.

Niestety mają bardzo kiepską opinię

> Czy sterowniki BINGO M do monowtrysków są OK i czy można je

> samemu wymienić (oczywiście cały zestaw z kablami i krokowcem).

Bingo jest OK. Można samemu jeśli masz trochę pojęcia o elektryce i dobrze by było mieć laptoka i kabel do regulacji.

> Gazownik mi wyjechał z 700 zł za zestaw + wymianę.. może da się

> taniej...

BingoM kosztuje 250 złociszy Tu możesz kupić. Do tego kabel za jakieś 50 zł z Allegro i cała impreza zamyka się w okolicach 300 zł jeśli sam to zrobisz i wyregulujesz.

Napisano

> Proponuję wymianę filterków(gazu i powietrza)i pojechanie na

> regulację.

> Jeli to nie przyniesie efektu wymiana swiec i przewodów WN

A co w przypadku, kiedy świece, kable, filtr gazu są wymienione, mieszanka bogata a nadal strzela? Zauważyłem, że zwykle wtedy, gdy jadę sobie spokojnie w korku np.

Sytuacja dziwna, bo pojawiły się strzały, w następstwie których na lpg silnik pracował nierówno, na benz. po przegazowaniu obroty przez chwilkę falowały i dalej były już równe. Więc wymieniłem świece i kable (miały wówczas ok. 13 tys. km) i wszystko działało jak należy. Ale dla spokoju ducha podjechałem do gazownika, by zerknał na kolektor (mam seja MPI, inst. II gen (Tomasetto+Bingo)) - myślałem, ze już po nim wink.gif ale na szczęście okazało się, że wszystko z kolektorem ok.gif, dodatkowo zmieniono filtr gazu i zrobiono regulacje.. i się zaczęło.. Co odbiorę auto z zakładu, to zaraz tam jestem spowrotem, bo wyjątkowo znowu strzelił grinser006.gifwpysk.gif

Nie mam juz siły.. Na pocieszenie gazownik powiedział mi, że najskuteczniejszym sposobem na eliminację tego typu rzeczy jest montaż inst. do wtrysku.. no pewnie! ale przecież nie tędy droga sick.gif

Ktoś ma jakiś pomysł? Świeczki zmieniłem na NGK a typ taki, jaki jest w instr. obsługi samochodu.

Z góry dziękuję za jakieś sugestie 20.GIF

Napisano

Wiesz ze jeszcze moze byc przyczyna zle wyregulowanych zaworków....trzeba by to sprawdzic.

Napisano

> Wiesz ze jeszcze moze byc przyczyna zle wyregulowanych

> zaworków....trzeba by to sprawdzic.

Regulacja była jakieś 13 kkm temu jak robiłem przeglad po 40 kkm hmm.gif

Ale sprawdzę. Dzięki waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.