Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bicie na kierownicy...

Featured Replies

Napisano

Nie wiem,czy sobie do głowy dobierać,ale przy prędkości 93-95 km/h kierownica leciutko drży mi w lewo i w prawo. Dopóki jeździłem na letnich Kleber HP2,było to ledwo,ledwo zauważalne; jak założyłem zimowe Frigo 2 drgania są nieco wyraźniejsze. Przy wyższych i niższych prędkościach tego nie ma - może ktoś mi podpowie,gdzie ewentualnie szukać problemu...

Napisano

> Nie wiem,czy sobie do głowy dobierać,ale przy prędkości 93-95 km/h

> kierownica leciutko drży mi w lewo i w prawo.

Jak zmieniłem na zimówki (Michelin Alpin) zauważyłem to samo, choć u mnie zależy to jeszcze od rodzaju nawierzchni. Kierownica odchyla się o jakieś 0,5 cm z częstotliwością ok. 2-3/s.

Napisano
  • Autor

U mnie to jest nie więcej jak 1 mm w każdą stronę,dość równomiernie (lewo-prawo);ale faktycznie nie na każdej nawierzchni... Na niektórych drogach drży, a nie niektórych nie. Jeśli mocno chwycę kierownicę obiema rękami, drżenia w ogóle nie czuć,zaczyna być odczuwalne jak trzymam kierownicę jedną ręką albo (próbnie i na chwilę) puszczę.

Ostatnio zaglądałem w zawiechę nie dalej jak miesiąc temu (wszystko ok), auto prowadzi się prosto,hamuje też prosto,koła przełożyłem dwa tygodnie temu i oczywiście wyważyłem przed założeniem...

Napisano

Witam

w moim passacie b3 na letnich Firestone jest sciaganie auta w prawo zbieznosc jest OK niescina oponek,tak samo mam na zimowych pointS. jesli ktosby wiedzial to prosze o rade jak to zlikwidowac

a wracajac do drgania kierownicy w okolicach 100km/h to w moim passacie bylo to spowodowane zuzyciem tulei wahacha lub niewywazonymi oponami z przodu

Napisano

Może trzeba sprawdzić wyważenie oraz czy oponki nie są zząbkowane.A jescze sprawa przechowywania opon ew.kół,czy się delikatnie nie odkształciły?

Pozdrawiam

Napisano

> jescze sprawa przechowywania opon ew.kół,czy się delikatnie nie

> odkształciły?

ciemne i suche pomieszczenie, ciśnienie 0.7, jedna na drugiej, czyli tak jak być powinno

Napisano
  • Autor

> Może trzeba sprawdzić wyważenie oraz czy oponki nie są zząbkowane.A

> jescze sprawa przechowywania opon ew.kół,czy się delikatnie nie

> odkształciły?

> Pozdrawiam

Kurcze, wyważenie jest ok ( 2 tygodnie temu przed założeniem),wyząbkowania się nie spodziewam,natomiast nie wiem,jak z tym przechowywaniem. Całe koła (na felgach) stały pionowo na stojaku - podobnym jak mają na serwisach.

Koło jest podparte w dwóch miejscach na kątowniku metalowym (obła strona),ale przekręcam je co dwa tygodnie jak leżą... hmm.gif

Napisano

> Kurcze, wyważenie jest ok ( 2 tygodnie temu przed

> założeniem),wyząbkowania się nie spodziewam,natomiast nie

> wiem,jak z tym przechowywaniem. Całe koła (na felgach) stały

> pionowo na stojaku - podobnym jak mają na serwisach.

> Koło jest podparte w dwóch miejscach na kątowniku metalowym (obła

> strona),ale przekręcam je co dwa tygodnie jak leżą...

Koła całe na felgach powinny leżeć na płasko, a same opony powinny stać pionowo i być przewracane co jakiś czas.

Może to jest ta przyczyna.

Pozdrówka

Napisano
  • Autor

> Koła całe na felgach powinny leżeć na płasko, a same opony powinny

> stać pionowo i być przewracane co jakiś czas.

> Może to jest ta przyczyna.

> Pozdrówka

Pytałem u gumiarza,mówił,że jak nawet stoją na felgach,ale je obracam co jakiś czas,to ma być ok zlosnik.gif

Dziś objechałem Rzeszów-Krosno-Rzeszów,na niektorych asfaltach biło, na niektórych nie. Po powrocie odwiedziłem gumiarzy (na wszelki wielki innych niż ci,u których byłem na zmianie kół). Wyważenie było nawet ok ( 000/016 koło prawe i 000/009 cokolwiek by to miało znaczyć - tak na wyważarce pisało). Ale pan obejrzał to lewo koło ( z tamtych stron było pukanie), stwierdził,że ma bicie góra-dół i lekko na boki. Zamienił koła z lewej strony (przód - tył) i jak wyjechałem na jazdę próbną,to chyba jest w porządku. Piszę chyba,bo w tek chwili w Rzeszowie sypie i marznie,więc nie miałem odwagi jechać 90-100 km/h dłużej niż przez parę sekund...

Napisano

Witam

Mam ten sam efekt w Golfie IV (przebieg 90000km). Na jednej nawierzchni mam delikatne bicie a na innej nie. I nie jest ważne czy jadę na zimówkach czy letnich. Opony są wyważone. Może wynika to ze zużycia zawieszenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.