Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z gazem

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem z moim samochodem. A mianowicie:

1. samochód gdy jest "ciepły" bardzo ciężko odpala czy to na benzynie czy gazie,

2.przy dojeżdżaniu np. do świateł obroty spadają poniżej 600 i silnik gaśnie, później b.ciężko jest go odpalić,

3. po zgaszeniu silnika " śmierdzi" gazem.

Gaz to Tomasetto ze sterownikiem Lecho.

P.S Byłem wczoraj u gazownika reduktor i parownik dobry, gaz wyregulowany. Co może być przyczyną(świece, kable WN, silnik krokowy)? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam marcinc6

Napisano
  • Autor

A co może być tego przyczyną, tak jak wcześniej pisałem samochód wczoraj był u gazownika na regulacji. Sruba od dawki gazu jest rozkręcona na pół obrotu ponad stan przy którym gaśnie samochód, śruba od b.j też jest w optymalnym stanie. Samochód to Punto MK1 1.2 75KM jakby to coś dało.

Napisano

> A co może być tego przyczyną, tak jak wcześniej pisałem samochód wczoraj był u gazownika na

> regulacji. Sruba od dawki gazu jest rozkręcona na pół obrotu ponad stan przy którym gaśnie

> samochód, śruba od b.j też jest w optymalnym stanie. Samochód to Punto MK1 1.2 75KM jakby to

> coś dało.

to, że ciężko odpala i śmierdzi gazem po zgaszeniu to klasyka gatunku przepuszczającego elektrozaworu przy parowniku...

to, że gaśnie na jałowym to trzeba sprawdzić czy od za ubogiej czy od za bogatej mieszanki...

Napisano
  • Autor

Wcześniej miałem ustawioną śrubę regulacyjną 4 obroty ponad stan przy którym gasł silnik, i wtedy i teraz silnik gaśnie na b.j

Napisano

> Wcześniej miałem ustawioną śrubę regulacyjną 4 obroty ponad stan przy którym gasł silnik, i wtedy i

> teraz silnik gaśnie na b.j

ilość obrotów nic nikomu nie mówi... tak się gazu nie ustawia...

Napisano
  • Autor

No to może powie to, że, gdu sruba regulacyjna była rozkręcona na 4 obroty to samochód palił 13 listrów, więc chyba była bogata dawka, teraz pali 8-9 więc chyba uboga. A powiedz mi jeszcze jeżeli jest "walnięty" ten elektrozawór to na benzynie też ciężko pali i tylko gdzy ciepły silnik, jak zimny pali na dotyk.

Napisano

> No to może powie to, że, gdu sruba regulacyjna była rozkręcona na 4 obroty to samochód palił 13

> listrów, więc chyba była bogata dawka, teraz pali 8-9 więc chyba uboga .

a może byś to sprawdził?

> A powiedz mi jeszcze

> jeżeli jest "walnięty" ten elektrozawór to na benzynie też ciężko pali i tylko gdzy ciepły

> silnik, jak zimny pali na dotyk.

bo jak ciepły to gaz jeszcze "leży" w cylindrze i trzeba trochę pokręcić i przewietrzyć zanim mieszanka zrobi palna...

Napisano
  • Autor

> a może byś to sprawdził?

a jak to sprawdzić?

A co jest winą falujących obrotów na b.j silnik krokowy?

Napisano

> a jak to sprawdzić?

miernikiem analogowym, testerem sondy lamdba, komputerem diagnostycznym, fejsem do gazu...

> A co jest winą falujących obrotów na b.j silnik krokowy?

Też.

Napisano
  • Autor

Dysponyje miernikiem cyfrowym, mógłbyś wytłumaszyć jakie czynności muszę wykonać aby sprawdzić ten skład?

Napisano

> Dysponyje miernikiem cyfrowym, mógłbyś wytłumaszyć jakie czynności muszę wykonać aby sprawdzić ten

> skład?

Jeden kabel do czarnego od sondy, drugi do masy silnika i mierzysz w zakresie do 1V...

blisko 1V bogato

blisko 0V ubogo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.