Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 1.1 dusi się po uruchomieniu

Featured Replies

Napisano

Panowie znowu mam wielki problem z moim Punciakiem. Po uruchomieniu silnika teraz od razu gaśnie. Pomaga dodanie gazu i gdy chwilę potrzymam to nie gaśnie. Cały czas tak jakby nie pracował na jeden cylinder. Dusi się, pyrka, prycha itp. Niezależnie czy na benzynie czy na LPG. Kompletnie nie wiem o co chodzi! Tak jakbym lekko czuł olej po uruchomieniu, ale pewny nie jestem. Wymieniłem cewki zapłonowe, bo miały przebicie, ale nic to nie pomogło. Proszę o jakąś radę co to może być. Chyba jednak będę zmuszony postawić go gdzieś na warsztat... frown.gif

Napisano
  • Autor

czyżby uszczelniacz? Tylko który? Czy trzeba demontować głowicę? Pomóżcie...

Napisano

A jaki dym leci z rury wydechowej? Jeżeli intensywnie biały to mogła pójść uszczelka pod głowicą...

Napisano
  • Autor

nie wydaje się, żeby to był biały dym

Napisano

A przewody zapłonowe wymieniałeś?

Ja u siebie tez miałem podobny problem wczoraj w PI, podniosłem maskę i słysze dziwne prykanie w okolicy cewek, zacząłem macać oink.gif ale jak mnie pie...ło to wiedziałem od razu że kable, teraz jest ok, no tylko u mnie auto nie gasło.

Napisano

No właśnie też chciałem napisać, że może kable. Miałem kiedyś podobnie - po wymianie objawy ustąpiły. W bardzo wilgotny dzień, w nocy podnieś maskę i zobacz czy nie widać iskierek.

Napisano
  • Autor

Przewody podmieniałem, wymieniałem i nic z tego. Podejrzenia są jeszcze na UPG, ale szczerze powiem, że nie mam teraz czasu się tym zająć (pomimo urlopu) i dzisiaj odprowadziłem autko do mechanika frown.gif Ma obadać sprawę i zobaczymy co się okaże. Dobrze, że mam drugie autko smile.gif Żarówka mi w nim padła i ją wymienić to .... o matko! W Puntolocie to banalne a tu szok!

Napisano
  • Autor

Więc sytuacja się prawie unormowała. Odebrałem dzisiaj Punciaka od mechanika. Wymieniona została uszczelka pod głowicą ze wszystkimi jej następstwami i samochodzik pracuje pięknie! Cichutko i równiutko. Powstał jednak jeden problem. Mianowicie mechanik, u którego autko było robione jest totalnym przeciwnikiem LPG i nagadał ojcu różnych dziwnych rzeczy. Cały czas podczas pracy na benzynie świeci się teraz kontrolka wtrysku. Facet twierdzi, że wtryskiwacz się zapiekł i nie rozpyla benzyny tylko podaje je jednostajnym strumieniem. Powiedział, że stało się to od pracy silnika na LPG! Teraz pytam jak to jest możliwe, skoro wtryskiwacze są przecież odłączane w momencie przejścia na gaz. Zasugerował wymianę wtryskiwacza albo dodanie do paliwa jakiegoś "czyścika" coby może go uleczył, Sam nie wiem co o tym myśleć. Jutro chyba go rozbiorę i obadam ten wtryskiwacz. czy przy ewentualnej wymianie trzeba robić jakąś kalibracje itp? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Napisano

Kupowanie środka do czyszczenia samego wtrysku, mija się z celem w tym silniku, bo chyba szybciej niż pojedziesz do sklepu to rozbierzesz go i sam wyczyścisz wink.gif ale co do problemu z tym mechanikiem, to jak dla mnie to coś tu nie bardzo do końca ładnie pachnie... Może mechanik coś "urwał" a głupio by było się przyznać 270751858-jezyk.gif ?

Napisano
  • Autor

Problem! Wyciągnąłem wtryskiwacz żeby go przeczyścić i po włożeniu nie mogę uruchomić samochodu! Rozrusznik nie chce kręcić, tylko raz zakręci i koniec. O co chodzi? Trzeba coś kalibrować czy co?? POMOCY!

Napisano
  • Autor

niestety to nie akumulator. Rozrusznik raczej też nie, bo nawet na "pych" nie uruchamia. Gdy puszczam sprzęgło to koła od razu się blokują, nawet auto nie próbuje zapalić. O co chodzi? Czy to może wtryskiwacz całkiem padł i takie rzeczy się dzieją? Dodam, że na korpusie przepustnicy jest sporo benzyny. Ma ktoś jakiś pomysł?

Napisano
  • Autor

Samochód pojechał na holu do spowrotem do mechanika. Facet spuścił olej i okazało się, że spłynęło mu ok. 12 litrów oleju z benzyną!! Twierdzi, że zapchał się/rozszczelnił, nie wiem co jeszcze "gaźnik" jak on to nazwał, czyli cały zespół przepustnicy, który kumulował benzynę i powodował duże ciśnienie w cylindrach i dlatego samochód nie kręcił. Ma wymienić cały zespół przepustnicy. Wszystko stało się przez uszkodzony wtryskiwacz, który podawał za dużą dawkę paliwa. Jestem w szoku i szczerze nie chce mi się w to wierzyć. Bajki opowiada bo coś spierniczył czy faktycznie coś takiego jest możliwe?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.