Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siłownik zamka centralnego - klapa tył - astra F kombi 95r

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chyba padł mi siłownik. Napięcie dochodzi, a siłownik nawet jak drgnie to z wielkim oporem. Gdzie coś takiego mogę dostać ?

Numer tej części to 90 414 493. Czy można to gdzieś tanio kupić, albo jakiś zamiennik zamontować ? Gdzie tego szukać ? (na alledrogo nie znalazłem)

Napisano

A spróbuj ten link

jakiś tekst

pierwsza pozycja z listy jest fajna i oferta atrakcyjna - co do dostępności to zawsze lepiej zadzwonić.

btw

w jakim mieście szukasz??

Napisano

> Gdzie tego szukać ? (na alledrogo nie znalazłem)

a to chochlik hehe.gif

1

2

Napisano

> Witam,

> Chyba padł mi siłownik. Napięcie dochodzi, a siłownik nawet jak drgnie to z wielkim oporem. Gdzie

> coś takiego mogę dostać ?

> Numer tej części to 90 414 493. Czy można to gdzieś tanio kupić, albo jakiś zamiennik zamontować ?

> Gdzie tego szukać ? (na alledrogo nie znalazłem)

20.GIF

Zamontuj siłownik uniwersalny typu "SLAVE". wystarczy do tylnej klapy. U mnie już parę lat taki działa.

Napisano
  • Autor

> Zamontuj siłownik uniwersalny typu "SLAVE". wystarczy do tylnej klapy. U mnie już parę lat taki

> działa.

też o tym myślałem, tylko czy będzie pasował (otwory montażowe)i jak cięgna zrobić ? to jest sterowane plusem, czy minusem (czy nie ma znaczenia) ?

Napisano

> też o tym myślałem, tylko czy będzie pasował (otwory montażowe)i jak cięgna zrobić ? to jest

> sterowane plusem, czy minusem (czy nie ma znaczenia) ?

Do siłownika dochodzą 2 przewody, do nich się podłączysz. W komplecie z siłownikiem jest pręt , który wykorzystasz zamiast oryginalnego po odpowiednim wygięciu. Będzie też szyna montażowa na której zamocujesz całość. Możesz sobie dowolnie tworzyć. Pozycja zamknięta jest przy wysuniętym siłowniku, gdyby nie udało się trafić od razu, to zamień miejscami przewody i będzie ok. Tak samo można zrobić zamknięcie wlewu paliwa.

Najpierw sprawdź czy nie przerwały się przewody w tej gumowej przelotce między klapą a budą. Zobacz jakie kolory odchodzą od siłownika i te same sprawdź czy nie są przełamane.

Napisano

> Zamontuj siłownik uniwersalny typu "SLAVE". wystarczy do tylnej klapy. U mnie już parę lat taki

> działa.

Nie ma sensu, moim zdaniem. Silowniki uniwersalne sa nieco marnej jakosci, w dodatku ich montaz w tylnej klapie jest problematyczny ze wzgledu na sposob ryglowania tylnego zamka (mniej problemow jest z zamontowaniem takowego do sterowania zamkiem w drzwiach bocznych).

Oryginalny silownik na szrocie kosztuje ok 30-40 PLN (moze byc nawet od ryglowania klapy wlewu paliwa, wystarczy skrocic pret ryglujacy), a montaz zajmuje ok 3 minut, za uniwersalny trzeba zaplacic ok 10 PLN, a montaz pochlania kilkadziesiat minut doginania, pasowania, wiercenia, laczenia przewodow...

Nie neguje zastosowania silownika uniwersalnego, ale tez nie polecam.

Pozdrawiam

Napisano

> Nie neguje zastosowania silownika uniwersalnego, ale tez nie polecam.

Przyłączę się do niepolecania.

Montaż wykonany na tych blaszanych profilach jest dobry w drzwiach, gdzie siły działają wzdłuż siłownika i profili. W bagażniku, ryglowanie odbywa się w poprzek wkładki zamka.

W takim układzie, po zamontowaniu siłownika na profilach może dojść do sytuacji, że wciśniesz wkładkę chcąc otworzyć zaryglowany bagażnik i po prostu odsuniesz siłownik. No chyba, że wyrzeźbi się jakąś obejmę czy coś. No ale to tak jak stwierdził Tosh - czasochłonne i niestety nie zawsze masz pewność że jest ok.

Ale jak Ci się uda coś pozytywnie dopasować to się koniecznie pochwal, przyznam, że też mnie czeka grzebanie z tym zamkiem.

Napisano
  • Autor

Siłownik, który mam ma oznaczenie 90 414 493. Znalazłem identycznie wyglądający z oznaczeniem 90 196 833. Czy taki mogę założyć ? Niestety nie mogę znaleźć różnic między nimi.

Napisano

> Siłownik, który mam ma oznaczenie 90 414 493. Znalazłem identycznie wyglądający z oznaczeniem 90

> 196 833. Czy taki mogę założyć ?

Musisz szukac dalej. Ten drugi nie bedzie pasowal.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Musisz szukac dalej. Ten drugi nie bedzie pasowal.

Dobra, ale czym się rożni ? Jeśli to kwestia np. zamienionych biegunów, to mogę zrobić, tak samo jeśli trochę inaczej wygięty, czy też dłuższy pręt do ryglowania.

Napisano

Jak dobrze pamietam, pret ryglowania jest innego ksztaltu oraz obudowa silnika ma inne wymiary.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.