Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czasami rozrusznik się zacina

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś miał taki problem: przy odpalaniu silnika po przekręceniu kluczyka i trzymaniu go w pozycji jak do odpalania, czasami rozrusznik przez jakieś 2 sekundy nie kręci. Jakby się zawiesza czy zacina. Po czym nagle ruszy i uruchomi silnik. W czasie gdy rozrusznik się zatnie akumulator daje prąd do rzrusznika bo system alarmowy załącza syrenę informując o nadmiernym poborze prądu w instalcji elektrycznej. Według mnie to jest tak, że rozrusznik zacina się dochodzi do nadmiernego obciązenia akumulatora i gdy ruszy rozrusznik to sytuacja wraca do normy. Co się zepsuło i co trzeba wymienić, żeby rozrusznik przestał się zacinać? Z góry dziękuję.

Napisano

ja tez tak miałem, zacinał się, może 3 razy tak miałem i do tygodnia złapało go na dobre mad.gif wymontowałem go, rozkręciłem na części i okazało się że między wirnikiem a stojanem znalazł sie kawałek ułamanej blaszki/podkładki nie wiem ciężko było określić, na wirniku były juz wytarte rysy w tym miejscu, poskładałem wszystko jak było i działa normalnie smile.gif

aha dodam ze na początku jak go łapało to nie trzymałem kluczyka tylko od razu przekręcałem z powrotem, myślałem aku słaby, wyłączałem wszystko, nawiewy, radio i za drugim razem odpalał normalnie, gdy go złapało na dobre to wtedy trzymałem kluczyk przekręcony ale za nic nie chciał ruszyć, myślałem ze aku padł na dobre i go ładowałem i nie pomogło, trzymałem kluczyk i wszystko migało i cykało, później wpadłem na to ze może rozrusznik złapało a kontrolki gasły i tykało z powodu dużego poboru prądu shocked.gif

Napisano

> Czy ktoś miał taki problem: przy odpalaniu silnika po przekręceniu kluczyka i trzymaniu go w

> pozycji jak do odpalania, czasami rozrusznik przez jakieś 2 sekundy nie kręci. Jakby się

> zawiesza czy zacina. Po czym nagle ruszy i uruchomi silnik. W czasie gdy rozrusznik się zatnie

> akumulator daje prąd do rzrusznika bo system alarmowy załącza syrenę informując o nadmiernym

> poborze prądu w instalcji elektrycznej. Według mnie to jest tak, że rozrusznik zacina się

> dochodzi do nadmiernego obciązenia akumulatora i gdy ruszy rozrusznik to sytuacja wraca do

> normy. Co się zepsuło i co trzeba wymienić, żeby rozrusznik przestał się zacinać? Z góry

> dziękuję.

proponuje wykręcic rozrusznik i zrobic czyszczenie , jak cos to będzie widac co jest do wymiany może bendix może tulejka jest juz jajowata smile.gif , ja rozbierałem swój rozrusznik ale okazało sie że wszystko jest sprawne w 100% smile.gif , pomogło wyczyszczenie i chodzi jak nowy smile.gif było tyle syfu że huhu smile.gif pozdro Fatal

Napisano
  • Autor

Dzięki Koledzy, widzę, że też pewnie czeka mnie rozebranie rozrusznika. U mnie to zacięcie się rozrusznika zawsze jest na tyle zaskakujące i krótkotrwałe, że choćbym chciał to nie puszczam kluczyka bo syrena alarmu raz ćwierknie i rozrusznik zaczyna kręcić jak nowy.

Nie jestem biegły w mechanikowaniu. Nie widzę też nigdzie manuala na forum do rozrusznika. Ile czasu zajęła Wam zabawa z rozrusznikiem i czy jest to ogólnie skomplikowane? Nie wiem czy brać się za to samemu czy dać mechanikowi?

Napisano

> Dzięki Koledzy, widzę, że też pewnie czeka mnie rozebranie rozrusznika. U mnie to zacięcie się

> rozrusznika zawsze jest na tyle zaskakujące i krótkotrwałe, że choćbym chciał to nie puszczam

> kluczyka bo syrena alarmu raz ćwierknie i rozrusznik zaczyna kręcić jak nowy.

> Nie jestem biegły w mechanikowaniu. Nie widzę też nigdzie manuala na forum do rozrusznika. Ile

> czasu zajęła Wam zabawa z rozrusznikiem i czy jest to ogólnie skomplikowane? Nie wiem czy brać

> się za to samemu czy dać mechanikowi?

tu jest manual z wymiany rozrusznika, co prawda do mk1 ale pewnie u Ciebie bedzie podobnie: http://punto.org.pl/zrobtosam/model176czylimk1/58

nie jest z tym dużo roboty, najlepiej jak się ma kanał, ja nie mam i musiałem podnosić auto na lewarku, później odkręcasz jeden kabel, (u mnie nakrętka była schowana w plastykowej obudowie) drugi malutki kabelek wystarczy tylko wypiąć nastepnie 3 śruby mocujące rozrusznik do skrzyni (2 od dołu, jedna z góry) wyjmujesz i rozbierasz go na części i tyle.

pozdrawiam

Napisano

> Dzięki Koledzy, widzę, że też pewnie czeka mnie rozebranie rozrusznika.

> Nie jestem biegły w mechanikowaniu. Nie widzę też nigdzie manuala na forum do rozrusznika.

WAŻNE!! Przed odkręceniem rozrusznika odłącz akumulator.

Napisano

Sprawdź tą wtyczkę jeżeli masz na wcisk, bo u mnie była zaśniedziała i od czasu do czasu też miałem taki problem, ale duże prawdopodobieństwo że rozrusznik do czyszczenia, wymiany bendixu.

284341748-wtyczka_roz.jpg

post-41280-14352510298439_thumb.jpg

Napisano

wydaje mi się, że mam to samo.Rozrusznik nie chce kręcić, tylko raz zakręci i koniec. Na pych też nie pali, koła od razu się blokują i dupa. Myślicie, że to może być rozrusznik? Stało się to po wyciągnięciu wtryskiwacza frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.