Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarzanie zamków Mondeo MkII

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie forumowiczów. Zbliża się zima dużymi krokami więc mam pytanie co do zamarzania zamków.

Zeszłej zimy nigdy w mrozie nie mogłem otworzyć drzwi od kierowcy bo zawsze zamarzały a "puszczały" dopiero bo 15 minutach jazdy.

Macie jakieś dobre sprawdzone sposoby żeby nie zamarzały?

Da coś rozebranie boczka i potraktowanie wszystkiego duzą ilością smarów?

Pozdrawiam

Napisano

uszczelki natłuść kremem nivea albo jakąś wazeliną...ja używam oliwki dla dzieci a zamek, no cóż mam centralny z pilotem zlosnik.gif ale zwykle przed myciem samochodu wpsikuję troszkę WD 40 albo czegoś podobnego we wszystkie zamki i nic po za tym. Jeszcze mi nie zamarzło...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Też mam centralny zamek na pilota ale zamarza mi w ten sposób że nie chce mi ruszyć klamka od środka ;-(

Napisano

znaczy się zamarza w środku... pierwsze primo, wiedzę, że masz MKII, tam jest zawsze problem z parapetami, po jakimś czasie odstają od szyby i wola leje się do środka prosto na zamek...wersja łatwiejsza to taka, żebyś wpsikał jakiegoś WD czy czegoś podobnego do dziury od klucza i w sam zamek - jesteś w stanie trochę wtykając rurkę pod wajchę od rygla z boku...

Jak chcesz porządnie to poświęć ze 2 godzinki, wymontuj zamek, wyczyść wszystko w środku - te sławne mikrusy też, a potem części mechaniczne przesmaruj odpowiednio białym smarem jakimś silikonowym i będziesz miał spokuj ok.gif

Aha, żeby dostać się do mikrusów będziesz potrzebował torx T10 chyba lub mniejszy - nie pamiętam,

Na mondeoklubpolska znajdziesz cały manual jak się za to zabrać ok.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.