Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine Fault = złe paliwo?

Featured Replies

Napisano

Jak stwierdzić, że przyczyną komunikatu "Engine Fault" jest złe paliwo?

No i co zrobić żeby pociągnąć do odpowiedzialności producenta/sprzedawcę paliwa?

Jakieś doświadczenia?

Napisano

> Jak stwierdzić, że przyczyną komunikatu "Engine Fault" jest złe paliwo?

> No i co zrobić żeby pociągnąć do odpowiedzialności producenta/sprzedawcę paliwa?

> Jakieś doświadczenia?

ASO, podlaczenie pod komputer. Byc moze ten komunikat nie ma nic wspolnego z systemem paliwowym, Tym bardziej, ze nie napisales czy auto zostalo unieruchomione - zakladam, ze samochod ciagle jezdzi.

U mnie raz zapalil sie "Check Engine" z powodu przypchania sie DPF. Samochod zaczal odrazu wypalac filter i po 5 uruchomieniach silnika blad sam zniknal i sie skasowal. W ASO na przegladzie nie bylo po nim sladu.

Napisano
  • Autor

> ASO, podlaczenie pod komputer. Byc moze ten komunikat nie ma nic wspolnego z systemem paliwowym,

> Tym bardziej, ze nie napisales czy auto zostalo unieruchomione - zakladam, ze samochod ciagle

> jezdzi.

> U mnie raz zapalil sie "Check Engine" z powodu przypchania sie DPF. Samochod zaczal odrazu wypalac

> filter i po 5 uruchomieniach silnika blad sam zniknal i sie skasowal. W ASO na przegladzie nie

> bylo po nim sladu.

Auto jeździ normalnie (jak na razie).

Żadnego spadku mocy czy szarpania.

Napisano

> Auto jeździ normalnie (jak na razie).

> Żadnego spadku mocy czy szarpania.

Wyglada, ze to nie bedzie z powodu zlego paliwa. Pozostaje diagnoza przez podlaczenie do skanera w ASO. Powodow moze byc wiele.

Napisano

> Wyglada, ze to nie bedzie z powodu zlego paliwa. Pozostaje diagnoza przez podlaczenie do skanera w

> ASO. Powodow moze byc wiele.

Zwłaszcza w HDi. W aucie matuli 2.2 HDi musiałem wymienić czujnik ciśnienia doładowanie i przestał pojawiać się błąd: "Engine Antipollution System Defective". Prawda, że wcale nie związany z filtrem cząstek stałych ?

Napisano

> Zwłaszcza w HDi. W aucie matuli 2.2 HDi musiałem wymienić czujnik ciśnienia doładowanie i przestał

> pojawiać się błąd: "Engine Antipollution System Defective". Prawda, że wcale nie związany z

> filtrem cząstek stałych ?

Najpewniej prawda. Jezeli wymieniles czujnik cisnienia doladowania. U mnie sa czujniki przed i za DPF. Blad powinien pojawic sie, gdy jest jakas tam roznica cisnien. A cisninie doladowania to zupelnie inna dzialka i nie ma zbyt wiele wspolnego z DPF (chyba).

Napisano

> Zwłaszcza w HDi. W aucie matuli 2.2 HDi musiałem wymienić czujnik ciśnienia doładowanie i przestał

> pojawiać się błąd: "Engine Antipollution System Defective". Prawda, że wcale nie związany z

> filtrem cząstek stałych ?

To, że ECU wskazuje błąd z takim opisem to ABSOLUTNIE nie znaczy, że cokolwiek jest nie tak z DPF-em tudzież inną kontrolą emisji.

ECU wskazuje OBJAW, a nie PRZYCZYNĘ.

Napisano

> To, że ECU wskazuje błąd z takim opisem to ABSOLUTNIE nie znaczy, że cokolwiek jest nie tak z

> DPF-em tudzież inną kontrolą emisji.

> ECU wskazuje OBJAW, a nie PRZYCZYNĘ.

Nikt chyba nie wskazuje tu na blad DPF'a. Wszystko wykaze skan na kompie w ASO.

Napisano

> Nikt chyba nie wskazuje tu na blad DPF'a. Wszystko wykaze skan na kompie w ASO.

Skan wykaże objawy, a pytanie jest o przyczyny :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.