Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy sonda się jakoś "układa"?

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem sondę, bo auto paliło za dużo. Stara sonda działała w pełnym zakresie ale niezbyt szybko. Przed wymianą przy każdym tankowaniu wychodziło mi około 28l/100km. Po wymianie coś drgnęło... 24, następne 23, dziś 22,5. Warunki takie same, okolice miasta, troszkę po mieście, bez korków. Paliwo - LPG, ten sam dystrybutor.

Czy wymiana sondy powinna dać od razu efekt czy faktycznie komp się stopniowo ustawia?

Napisano

> Wymieniłem sondę, bo auto paliło za dużo. Stara sonda działała w pełnym zakresie ale niezbyt

> szybko. Przed wymianą przy każdym tankowaniu wychodziło mi około 28l/100km. Po wymianie coś

> drgnęło... 24, następne 23, dziś 22,5. Warunki takie same, okolice miasta, troszkę po mieście,

> bez korków. Paliwo - LPG, ten sam dystrybutor.

> Czy wymiana sondy powinna dać od razu efekt czy faktycznie komp się stopniowo ustawia?

Sterowniki LPG to nie ECU silnika z OBD xxx i nie mają z reguły adaptacji tylko na sztywno zaprogramowaną charakterystykę więc wartość dawki na wyjściu będzie w linii prostej funkcją wartości z sondy. Sterownik to nie człowiek, nie "uczy się stopniowo". Różnice w Twoich odczytach spalania są błędami statystycznymi i pomiarowymi i sądzę że już możesz szukać innej przyczyny takiego spalania bo sonda nią nie była.

No chyba że normalne zużycie LPG przez Twój silnik to wartości rzędu "20", w takim przypadku być może wymiana sondy w niewielkim stopniu pomogła.

Napisano

> Sterowniki LPG to nie ECU silnika z OBD xxx

nawet w przypadku sekwencji?

> No chyba że normalne zużycie LPG przez Twój silnik to wartości rzędu "20", w takim przypadku być

> może wymiana sondy w niewielkim stopniu pomogła.

Właśnie normą jest 18-22 a nie 28, inaczej nie szukałbym sposobu na zmniejszenie spalania

Napisano

> Sterowniki LPG to nie ECU silnika z OBD xxx i nie mają z reguły adaptacji tylko na sztywno

> zaprogramowaną charakterystykę więc wartość dawki na wyjściu będzie w linii prostej funkcją

> wartości z sondy.

jest to racja jedynie w przypadku instalacji LPG II i III generacji. W instalacji IVg sekwencyjnej tak już nie jest, bo dawką gazu pośrednio steruje ECM silnika i tam adaptacja jest.

Co do pytania autora wątku. Sonda się nie układa.

Napisano

> nawet w przypadku sekwencji?

warto pisać jaka instalacja

> Właśnie normą jest 18-22 a nie 28, inaczej nie szukałbym sposobu na zmniejszenie spalania

Jeżeli poprzednia sonda była wyeksploatowana to mapa korekt wtrysków mogła być przekłamana. Teraz po wymianie na nową sondę mapa wraca do właściwych parametrów. Z tym że to powinno się odbyć w przeciągu niewielkiego dystansu np kilkunastu - kilkudziesięciu km.

Napisano

> warto pisać jaka instalacja

> Jeżeli poprzednia sonda była wyeksploatowana to mapa korekt wtrysków mogła być przekłamana. Teraz

> po wymianie na nową sondę mapa wraca do właściwych parametrów. Z tym że to powinno się odbyć

> w przeciągu niewielkiego dystansu np kilkunastu - kilkudziesięciu km.

Tankuję co ~200km, po zmianie sondy dziś trzeci raz tankowałem. Wcześniej zawsze ~28/100

Napisano

> Tankuję co ~200km, po zmianie sondy dziś trzeci raz tankowałem. Wcześniej zawsze ~28/100

Całkiem możliwe że wymiana sondy pomogła. Efektem tego jest spadek z 28 do 22..24L. Zmiany z 24 do 22 L to już zbyt małe różnice i raczej należy je traktować w kategorii niedokładności pomiarowej. Jeżeli nadal to za dożo to problemu należy szukać jeszcze gdzie indziej, np doborze dysz wtrysków, ciśnienia reduktora, nastawów mnożników etc.

A ile pali benzyny?

Napisano

Nie jest to raczej błąd pomiarowy, wcześniej jak zaklęte 28 i tyle.

Dziś to dokładnie 22,2 wyszło i do żony powiedziałem, że tego oczekiwałem i spodziewałem się ok.gif Może palić i 50 ale w terenie a nie w trasie zlosnik.gif

> A ile pali benzyny?

Któż to wie? Auto mam mniej niż 2 miesiące i n a razie nie zamierzam jeździć na benzynie hehe.gif

Napisano

Zresetuj autoadaptację ECU benzyny(żeby zresetować trzeba na 99% podłączyć auto pod komputer).

Jak miałeś uszkodzoną sondę lambda to rozjechała Ci się mapa wtrysku, zanim wróci do normy musisz przejechać sporo kilometrów, najlepiej na benzynie.

Najprościej będzie zresetować nastawy autoadaptacyjne, wtedy od ręki wszystko wróci Ci do normy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Któż to wie? Auto mam mniej niż 2 miesiące i n a razie nie zamierzam jeździć na benzynie

No więc trudno dociec czy większe spalanie wynika z LPG czy z jakiś innych przyczyn. Ale skoro 22 jest ok to lać i jeździć.

Napisano

> Zresetuj autoadaptację ECU benzyny.

> Jak miałeś uszkodzoną sondę lambda to rozjechała Ci się mapa wtrysku, zanim wróci do normy musisz

> przejechać sporo kilometrów, najlepiej na benzynie.

> Najprościej będzie zresetować nastawy autoadaptacyjne, wtedy od ręki wszystko wróci Ci do normy.

> Pozdrawiam BAS

EEE już jest super ok.gif Teraz ciekawi mnie czy wymiana drugiej sondy (za katalizatorem) ma sens hmm.gif

Napisano

> No więc trudno dociec czy większe spalanie wynika z LPG czy z jakiś innych przyczyn. Ale skoro 22

> jest ok to lać i jeździć.

No teraz jestem już zadowolony ok.gif Jednak ciekawy jestem czy to wymiana sondy pomogła

Napisano

> EEE już jest super Teraz ciekawi mnie czy wymiana drugiej sondy (za katalizatorem) ma sens

Nie ma. To tylko sonda diagnostyczna sprawności procesu katalizacji i nie ma wpływu na spalanie.

Czy winna była sonda? Trzeba było tamtą pomierzyć jak jeszcze pracowała. Teraz to już tylko można przypuszczać.

Napisano

> No teraz jestem już zadowolony Jednak ciekawy jestem czy to wymiana sondy pomogła

Tak, pewnie za często lub ciągle dawała ~0V i mieszanka była wzbogacana w efekcie była zbyt bogata.

- 1V bogata mieszanka,

- 0V uboga mieszanka.

Pozdrawiam BAS

Napisano

No i gitara smile.gif

Napisano

> Tak, pewnie za często lub ciągle dawała ~0V

Chodziła ale wolno

Napisano

> Chodziła ale wolno

Może za długo przetrzymywała sygnał "za ubogo".

Pozdrawiam BAS

Napisano

a adaptację waćpan zrobił?? jak nie to jak komp miał z sondy odczytać parametry podawanej dawki... nono.gif

PS mnie moje 5,2 pali wg kompa 35 ale się tym nie przejmuję bo pali tyle by się zagrzać na gazie ok 20-22na setke ok.gif jak zaczne mu mieszać z terenem to i ponad 30 LPG łyka ale wiem ,że ma w czym to spalić ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.