Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Straż Wiejska - co może?

Featured Replies

Napisano

Można powiedzieć: Kolejne pytanie z cyklu "co mi może... " zlosnik.gif

Tak sobie myślę, że zapytam o to Was i może ktoś poda jakieś rozsądne rozporządzenie jakiegoś ministra, czy coś w tym rodzaju.

Kiedyś ( z jakiś ponad rok temu ) zatrzymał mnie strażnik miejski, obok stał samochód straży miejskiej i policjant. Sprawdzili dokumenty i to wszystko.

Później rozmawiałem ze znajomym instruktorem nauki jazdy i ten mówił, że strażnik nie miał prawa mnie zatrzymać... Powiedział, że Straż Miejska może jedynie skontrolować auto stojące w niedozwolonym miejscu lub jadące drogą o zakazie ruchu, w innym przypadku nie ma prawa zatrzymywać.

Pytanie to nasunęło mi się gdyż moja piękna serce.gif połowa od tygodnia uczęszcza na kurs nauki jazdy grinser006.gif i Jej pani instruktor powiedziała, że Straż Miejska ma teraz takie same prawa jak Police...

Co Wy o tym sądzicie? I jakie są Wasze opinie?

Pozdrawiam niewiem.gif

Napisano

Niedoinformowanie instruktorów ?

Napisano
  • Autor

> Niedoinformowanie instruktorów ?

No właśnie nie wiem, dlatego pytam. Mi się wydaje , że coś takiego powinno być regulowane przez jakiegoś tam ministra... bo przecież nie może być tak, że w każdym mieście (wsi) jest inaczej...

Napisano

> No właśnie nie wiem, dlatego pytam. Mi się wydaje , że coś takiego powinno

> być regulowane przez jakiegoś tam ministra... bo przecież nie może być

> tak, że w każdym mieście (wsi) jest inaczej...

Ministra Spraw Wenetrznych i Administacji - jezeli sie nie myle, powinno to byc w w rozporzadzeniu przez niego wydamym......

Napisano

Z tego co wiem straż dostała wieksze uprawnienia, ale zatrzymywac pojazdów nadal na szczęście im nie wolno ok.gif

niestety nie znam podstawy prawnej niewiem.gif

Napisano

> Kiedyś ( z jakiś ponad rok temu ) zatrzymał mnie

> strażnik miejski, obok stał samochód straży

> miejskiej i policjant. Sprawdzili dokumenty i to

> wszystko.

> Później rozmawiałem ze znajomym instruktorem nauki jazdy

> i ten mówił, że strażnik nie miał prawa mnie

> zatrzymać... Powiedział, że Straż Miejska może

> jedynie skontrolować auto stojące w niedozwolonym

> miejscu lub jadące drogą o zakazie ruchu, w innym

> przypadku nie ma prawa zatrzymywać.

Nawet jeśli strażnik nie miał prawa, to piszesz, że obok stał policjant - właśnie dlatego są w miastach wspólne patrole policji i straży, czyli strażnik jest narzędziem w rękach policjanta wink.gif

Napisano

> Można powiedzieć: Kolejne pytanie z cyklu "co mi może... "

O ile mi wiadomo, w tym temacie dalej obowiązuje stosowne rozporządzenie z 1999 roku

http://www.mswia.gov.pl/ustawy/31.htm

i nic nowszego nie ogłoszono, chyba, że coś mnie ominęło...

jedna poprawka

http://www.mswia.gov.pl/prawo/03_1.html

Tekst ujednolicony w obowiązującej formie, w swojej zasadniczej treści identyczny z rozp. 1999 roku.

http://www.prawojazdy.com.pl/display.php?site=73

Napisano

> Nawet jeśli strażnik nie miał prawa, to piszesz, że obok stał

> policjant - właśnie dlatego są w miastach wspólne patrole

> policji i straży, czyli strażnik jest narzędziem w rękach

> policjanta

Co nie zmienia faktu, ze straznik to sobie moze machac .. gdyby machal Policjant to co innego.

Miejskim wydaje sie, ze duzo moga .. a niewiedza ludzi ich tylko w tym utwierdza - b. czesto przekraczaja uprawnienia a ludzie o tym nie wiedza frown.gif

BTW tych mieszanych patroli - to jest IMO niezle przegiecie - kiedys widzialem jak z radiowozu SM zatrzymali faceta na drodze - pasazer Poldka zamachal lizakiem. Za chiny bym sie nie zorientowal ze to byl Policjant ! Dopiero jak wyszedl to zauwazylem napis Policja na plecach - byl ubrany identycznie jak Straznik - czarna kurtka + odblaskowa kamizelka, tylko inne napisy na plecach.

Policja czesto wystepuje w zestawieniu z ZW - czesto to ZW suszy a Policjant wypisuje, ciekawe czy ZW przechodzi kurs obslugi radaru ...

Napisano
  • Autor

waytogo.gif§ 17. 1. Strażnicy straży gminnych (miejskich) są uprawnieni do wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego w odniesieniu do:

1) kierujących pojazdami, niestosujących się do zakazu ruchu w obu kierunkach;

2) uczestników ruchu naruszających przepisy o:

a) zatrzymaniu lub postoju pojazdów,

b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,

c) ruchu pieszych.

confused.gif2. W ramach wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego strażnicy straży gminnych (miejskich) są upoważnieni do:

1) zatrzymywania pojazdów lub jadących wierzchem; przepisy § 4 ust. 1 i 4 oraz § 5 ust. 3 i 4 stosuje się odpowiednio;

2) sprawdzania dokumentów wymaganych w związku z kierowaniem pojazdem lub jego używaniem;

3) usuwania, przemieszczania lub blokowania pojazdów w przypadkach i w trybie określonym w odrębnych przepisach.

3. Zatrzymywanie pojazdów odbywa się z zachowaniem następujących warunków:

1) sygnał do zatrzymania podawany jest przez strażnika straży gminnych (miejskich) z dostatecznej odległości i w sposób zapewniający jego dostrzeżenie przez kierującego pojazdem oraz bezpieczne zatrzymanie się we wskazanym miejscu;

2) sygnał do zatrzymania podawany jest w warunkach dostatecznej widoczności tarczą do zatrzymywania pojazdów, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym lub tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym.

4. Strażnicy straży gminnych (miejskich) są upoważnieni do zatrzymywania kierującego pojazdem na obszarze zabudowanym przez całą dobę, a poza obszarem zabudowanym - tylko od świtu do zmierzchu i wtedy, kiedy dysponują pojazdem samochodowym oznakowanym emblematem właściwej straży gminnej (miejskiej).

5. Zatrzymanie pojazdu w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, może nastąpić wyłącznie na drodze, na której obowiązuje zakaz ruchu w obu kierunkach.

6. Strażnicy straży gminnych (miejskich), w związku z wykonywaniem czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego, są obowiązani do czasu przybycia Policji uniemożliwić kierowanie pojazdem osobie, co do której istnieje uzasadnione podejrzenie, że znajduje się ona w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu.

Z Pkt1 wynika, że nie może... cool.gif

ale nie kumam pkt. 2 crazy.gifniewiem.gif Możecie mnie oświecić? Coś w nim piszą, że jednak może...

Co to jest jazda wierzchem??? zlosnik.giftongue.gif

Zaraz sobie wydrukuję rozporządzenie i się więcej nie zatrzymam gdy mi strażnik zamacha waytogo.gifbusted.gif

Napisano

> Z Pkt1 wynika, że nie może...

> ale nie kumam pkt. 2 Możecie mnie oświecić? Coś w nim piszą, że jednak

> może...

IMO, jeśli już jest taki przypadek, że ma prawo zatrzymać, czyli

"W ramach wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego" - czyli to co może z pkt. 1

to w ramach tego "upoważnienia" - ale tylko tego z ust. 1 - ma prawo "zachowywać się" jak policjant, co opisano właśnie w ust. 2 i w pkt.. 5

"Zatrzymanie pojazdu w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, może nastąpić wyłącznie na drodze, na której obowiązuje zakaz ruchu w obu kierunkach..."

Czyli powiedzmy, machanie p. strażnika z okna strażowozu, albo zatrzymywanie na normalnej zwykłej jezdni można olać sikiem...

http://www2.gazeta.pl/auto/1,24799,70257.html

> Co to jest jazda wierzchem???

Jazda ludzia na kuniu... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli powiedzmy, machanie p. strażnika z okna

> strażowozu, albo zatrzymywanie na

> normalnej zwykłej jezdni można olać

> sikiem...

zlosnik2.gifok.gif Tak będę robił cfaniaczek.gif

> Jazda ludzia na kuniu...

hehe.gif Tak myślałem zlosnik.gif

Dzięki i Pozdrawiam 30.GIFbrawo.gif

Napisano

Witam posiadaczy fiatów. Jestem na prośbę PunTomasa. Podstawy prawne zostały już podane. Strażnik może zatrzymać każdego kierującego, który wjechał za znak "B1 - zakaz ruchu w obu kierunkach". Pozostałych może zatrzymać jeżeli popełnili wykroczenie i kierują: rowerem, motorowerem, pojazdem zaprzęgowym albo idą pieszo. Mogą również podjąć interwencję jeżeli ktoś źle zaparkował. UWAGA. Mogą nakładać mandaty jeżeli kierujący przejedzie przez skrzyżowanie przy czerwonym świetle - ale nie mogą zatrzymać. Niestety mogą kierować wnioski do sądu. Po ustaleniu wzywają delikwenta i wniosek. Jeżeli ktoś się nie zgłasza powiadamiają Policję - tak jest w Warszawie.

Napisano

> Witam posiadaczy fiatów. Jestem na prośbę PunTomasa.

Dzięki.... 20.GIF ( po służbie ) wink.gif

Napisano

> Jeszcze jestem na urlopie.

Subtelnoj aluzju poniał? 893goodvibes.gif

Jeśli zechcesz zadziałać w moim imieniu, to zrewanżuję się w Toruniu, bo ja niestety to mogę obecnie jedynie wirtualne piwo.gif zaproponować! frown.gif

Napisano

> Subtelnoj aluzju poniał?

> Jeśli zechcesz zadziałać w moim imieniu, to zrewanżuję się w Toruniu, bo ja

> niestety to mogę obecnie jedynie wirtualne zaproponować!

No w takim razie do zobaczenia za dwa tygodnie - wdepniesz na zlocik, mniemam??? hmm.gif

Napisano

> No w takim razie do zobaczenia za dwa tygodnie -

> wdepniesz na zlocik, mniemam???

Chyba wdepnę, tylko ten formularz jest za skomplikowany i nie wiem ile kasy Ci przelać wink.gif

No i jeszcze nie wiem jak z czasem się wyrobię, ale pewnikiem w sobotę popołudniem zajrzę do fortu.

Ino coś frekwencyja nie za bardzo? frown.gif

Napisano

> Chyba wdepnę, tylko ten formularz jest za skomplikowany i nie wiem ile kasy

> Ci przelać

No wiesz.... hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifgrinser006.gif

> Ino coś frekwencyja nie za bardzo?

Trudno, będzie kameralnie w kilkanaście osób... spineyes.giflove_4.gifpub2.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

Dzięki! O taką odpowiedź chodziło waytogo.gif.

Za pozostałe odpowiedzi również dziękuję. Przydało się rozporządzenia mswia 893goodvibes.gif już uczę się na pamięć.

Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki! O taką odpowiedź chodziło .

> Za pozostałe odpowiedzi również dziękuję. Przydało się

> rozporządzenia mswia już uczę się na pamięć.

Zanim się zdążysz nauczyć, pewnie wjedzie już jakas nowelizacja, albo skasują po ostatnich aferach ministerstwo zlosnik.gif

Czasami się zastanawiam, czy naszym prawotwórcom nie pomieszały się swiaty komercji (ciągła "innowacja") ze swiatem prawa.

O tyle, o ile w tym pierwszym swiecie jakis szaleniec doprowadził do skrócenia "cyklu zycia" produktu do poniżej pół roku, to stosowanie takich manewrów w prawie jest samobójcze. Bo do przestrzegania prawa każdy jest zobowiązany. Zas nikt nie zmusza mnie do ustawicznego kupowania coraz to nowszych wersji różnych produktów - oni by chcieli, ale ja to olewam. A przy prawie nie mogę. Dobre prawo to stabilne prawo.

> Pozdrawiam

Napisano

> Pozostałych może zatrzymać jeżeli popełnili

> wykroczenie i kierują: rowerem, motorowerem,

> pojazdem zaprzęgowym albo idą pieszo.

czyli jak rozumiem jezeli kieruje samochodem osobowym i jade w strefie zamieszkania bez zapietych pasow to straznik nie moze mnie zatrzymac.? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.