Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeróbka kaseciaka na karty SD i/lub USB (Citroen Xsara)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Radio:

[image]http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/12/78/84/31/1278843121[/image]

Planuje przeróbkę swojego kaseciaka na karty SD i/lub USB. Czy ktoś już takie coś robił? Na jakie napotkał problemy? Posiada ktoś zdjęcia takiej przeróbki?

Pomysł opiera się na wyrzuceniu mechanizmu kasety i jej wzmacniacza i zastąpieniu tego jakimś dekoderem audio i czytnikiem kart lub wejściem USB. (Warto to wyciągać z jakiegoś droższego sprzętu czy te tanie będą podobnej jakości?) Potrzebne części chciałem wziąć z jakiegoś transmitera FM lub MP3. Tu pojawia się pytanie co do czego i jak przylutować? Jak oszukać radio, że ma "kasetę" włożoną (najlepiej, żeby po kliknięciu w odpowiedni przycisk przełączał się między radiem a kasetą).

PS. Nie chcę zmieniać radia ze względu na jego współpracę z wyświetlaczem komputera pokładowego oraz pilot u kierownicy. A adapter zmieniarki jest dość drogą imprezą.

Napisano

> Witam,

> Radio:

> [image]http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/12/78/84/31/1278843121[/image]

> Planuje przeróbkę swojego kaseciaka na karty SD i/lub USB. Czy ktoś już takie coś robił? Na jakie

> napotkał problemy? Posiada ktoś zdjęcia takiej przeróbki?

> Pomysł opiera się na wyrzuceniu mechanizmu kasety i jej wzmacniacza i zastąpieniu tego jakimś

> dekoderem audio i czytnikiem kart lub wejściem USB. (Warto to wyciągać z jakiegoś droższego

> sprzętu czy te tanie będą podobnej jakości?) Potrzebne części chciałem wziąć z jakiegoś

> transmitera FM lub MP3. Tu pojawia się pytanie co do czego i jak przylutować? Jak oszukać

> radio, że ma "kasetę" włożoną (najlepiej, żeby po kliknięciu w odpowiedni przycisk przełączał

> się między radiem a kasetą).

> PS. Nie chcę zmieniać radia ze względu na jego współpracę z wyświetlaczem komputera pokładowego

> oraz pilot u kierownicy. A adapter zmieniarki jest dość drogą imprezą.

Kwestia mechaniczna to jedna sprawa, a jak będzie rozwiązana współpraca z wyświetlaczem przy odtwarzaniu utworów z karty/USB?

Napisano
  • Autor

Niestety tu będzie mała niedogodność, bo będziemy mieli tylko napis "Tape". Raczej nic innego nie wymyślę, chyba, że dałoby się oszukać jakoś komputer, że na wyposażeniu ma radio z CD.

Napisano

> Witam,

[...]

> PS. Nie chcę zmieniać radia ze względu na jego współpracę z wyświetlaczem komputera pokładowego

> oraz pilot u kierownicy. A adapter zmieniarki jest dość drogą imprezą.

Czy to oznacza że masz wyjście na zmieniarkę, czy ze nie masz takowego? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> [...]

> Czy to oznacza że masz wyjście na zmieniarkę, czy ze nie masz takowego?

Mam wyjście na zmieniarkę, ale trzeba je aktywować (koszt ok 100zł), zresztą chyba nic się z tym wyjściem na zmieniarkę nie da wykombinować. Stąd pomysł na taką przeróbkę.

Napisano

> Mam wyjście na zmieniarkę, ale trzeba je aktywować (koszt ok 100zł), zresztą chyba nic się z tym

> wyjściem na zmieniarkę nie da wykombinować. Stąd pomysł na taką przeróbkę.

Włąsnie że da się wykombinować. Ja z wyjścia na zmieniarkę za pomocą specjalnego kabelka (kupiony w TME za kilkanaście zl) mam USB i można słuchać muzy np. z mp3

Napisano

> co to jestTME?

Hurtownia elektroniki w Łodzi. Sprzedają poprzez swój sklep w internecie, droga jest wysyłka ale odbiór osobisty jest za darmo. Znajomy odebrał i wysłał paczką za 3 z hakiem zł.

Natomiast źle napisałem o usb, nie mam usb a wejście typu jack. Daaaawno pomimo jego zrobienia z niego nie korzystałem (będzie ze trzy lata, zostało zrobione chyba 4 lata temu na początku jeszcze korzystałem ale potem - kabelek schowany w instalacji i zapomniałem) to i wyobraźnia podpowiada głupoty. Miałem jeszcze walczyć o usb ale po zainstalowaniu tego kabelka takie rozwiązanie mi zupełnie wystarczyło i zakończyłem szukania rozwiązań zmian w elektronice w radyjku (a wiem że są bo elektroników mamy dobrych) .

Jeśli takie rozwiązanie pasuje to powinno wystarczyć, wpinasz w wejście słuchawkowe mp3 czy telefonu i gra przez radio. smile.gif

Napisano
  • Autor

Hmm, a musiałeś aktywować wyjście na zmieniarkę?

Mógłbyś wrzucić linka z odpowiednim kabelkiem?

Napisano

> Hmm, a musiałeś aktywować wyjście na zmieniarkę?

> Mógłbyś wrzucić linka z odpowiednim kabelkiem?

Nic nie musiałem bo radio mam kenwood-a z wyjściem na zmieniarkę.

A kabelek o taki

ramka_5992.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.