Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jednoosbowa firma i tachograf?

Featured Replies

Napisano

Witam

Do tej pory jeździłem w firmie i po 3 tygodnie szef sczytywał mi kartę i wszystko było ok. Teraz jeżdżę w innej firmie, ale jako samo-zatrudniony, czasami też jeżdżę w innych firmach. Kto teraz ma przechowywać dane z mojej karty? Ja sam, jako, że pracuje we własnej firmie, czy może firma, w której jeżdżę najwięcej i regularnie (w sumie jak na etacie), czy może nie istotne kto, do póki inspektor ma do nich dostęp??

Napisano

Archiwizacja danych z karty w takim przypadku (kierowca-przedsiębiorca) to Twój obowiązek i nie co 3 tyg tylko co 28 dni i masz je przechowywać przez okres 1 roku. Mogą być w formacie DDD (najlepiej) lub ESM.

Dane z tachografu sczytuje właściciel pojazdu gdyż tylko on jest posiadaczem tzw. karty przedsiębiorstwa która umożliwia te operację.

Napisano
  • Autor

> 3 tyg tylko co 28 dni

dokładnie to jest najrzadziej co 28 dni. U nas sczytywali co 3 tygodnie, bo jazda odbywa się w terenie wiejskim, gdzie bardzo często się zatrzymuję, więc zmiany stanu są częste.

Tu gdzie jeżdżę obecnie sczytują co 2 tygodnie.

Napisano

> dokładnie to jest najrzadziej co 28 dni. U nas sczytywali co 3 tygodnie, bo jazda odbywa się w terenie wiejskim, gdzie bardzo często się zatrzymuję, więc zmiany stanu są częste.

To nie ma znaczenia. Pamięć wewnętrzna chip-a karty ma wbrew pozorom sporą pojemność. Wbrew obiegowej teorii (o "pamiętaniu") ok. miesiąca to znacznie dłuższy okres.

W jednym przypadku (samochód wybitnie "trasowy" PL - GB mało start/stop) zapisy na karcie były z 7-miu (!) miesięcy.

W firmach dystrybucyjnych (części samochodowe/hurtownia napoi) b. dużo start/stop, jazda/inna praca ok. 2-4 mieś.

Ze względu na wymogi formalne i porządek w nośnikach danych (archiwizacja) i sposób zapisu (overdrive) nie widzę potrzeby robienia tego częściej niż wymagają przepisy.

Wtedy jest klarownie - jedna płyta/plik na 28 dni i jest ok.

> Tu gdzie jeżdżę obecnie sczytują co 2 tygodnie.

Napisano
  • Autor

na szkoleniu facet mówił, że przyjęto, że jeden dzień to max 90 (około 90, nie pamiętam dokładnie) zmian stanu. Dla tego w firmie, w której jeździłem sczytywali częściej, bo można zrobić więcej zmian stanu w ciągu dna. Tu, gdzie teraz jeżdżę robią co 2 tygodnie, bo maja taki system pracy-w ten sposób są pewni, że każdy kierowca ma sczytaną kartę co najmniej raz w miesiącu.

Musze teraz zakupić czytnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.