Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] Help - stuki w układzie napędowym

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

prośba do Was o typowanie co może się dziać,

objawy: np na V biegu 3750 obr/min podczas jazdy ze stałą prędkością i przyspieszaniem jest OK, ale kiedy puszczam nogę z gazu i hamuję silnikiem dochodzi dźwięk z okolicy przedniej osi jakby hamowanie na zwichrowanych/zużytych tarczach - taki rytmiczny huk synchroniczny z prędkością, taki stan trwa do OK 2500 obr/min, później staje się cichszy niż opony i szum wiatru,

co więcej gdy wysprzęglę ten dźwięk staje się głośniejszy, zauważyłem że słuchać to też na innych biegach i różnych prędkościach po wysprzęgleniu, nawet podczas hamowania hamulcami i wysprzęgleniu z III biegu również,

czy to objaw kończącego się któregoś przegubu?

ale nic nie stuka na skręconych kołach hmm.gif

poza tym jeżdżę spokojnie bez zrywów, szarpania, ruszania z piskiem - nic z tych rzeczy,

auto ma dopiero niecałe 222kkm przejechane,

podpowiedzcie coś,

dzięki

brat

Ps przy kompie będę dopiero w poniedziałek więc dopiero wtedy poczytam Wasze typowania, thx.

Napisano

W zeszłym roku w poprzedniej astrze miałem identyczny objaw.

Najpierw diagnoza to przegub zewnętrzny - potem łożysko na wyjściu półosi ze skrzyni a potem skończyło się remontem skrzyni biegów. Wymiana 5 biegu + 5 łożysk.

U mnie wygladało to tak najpierw słychać było cichutko na V biegu przy 70 km/h takie delikatne huczenie rytmiczne. Potem powoli choroba się rozwijała. Pierwszy objaw miałem przy 141 tyś, na remont skrzyni zdecydowałem się przy 165 tyś.

CHyba nawet są na forum moje wątki w tym temacie.

Napisano
  • Autor

> W zeszłym roku w poprzedniej astrze miałem identyczny objaw.

> Najpierw diagnoza to przegub zewnętrzny - potem łożysko na wyjściu półosi ze skrzyni a potem

> skończyło się remontem skrzyni biegów. Wymiana 5 biegu + 5 łożysk.

> U mnie wygladało to tak najpierw słychać było cichutko na V biegu przy 70 km/h takie delikatne

> huczenie rytmiczne. Potem powoli choroba się rozwijała. Pierwszy objaw miałem przy 141 tyś, na

> remont skrzyni zdecydowałem się przy 165 tyś.

> CHyba nawet są na forum moje wątki w tym temacie.

hmm to mało pocieszające oslabiony.gif

muszę podjechać na serwis niech posłuchają i popatrzą,

poszukam Twoich wątków w tym temacie,

ATSD to dziwne żeby skrzynie były tak słabe, mogę zrozumieć że skrzynie sypią się w mocnych silnikach gdzie jest duży moment (np słynne zestawienie X20XEV + F18) ale w SZR-erze ze skrzynią F13 jeżdżoną w dodatku płynnie i spokojnie? już nie ma żadnych świętości czerwona.gif

brat

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> auto ma dopiero niecałe 222kkm przejechane,

dla potomnych - jest diagnoza - przy 225kkm wyszło że rozlatuje się przegub zewnętrzny prawy, co ciekawe nie ma (jeszcze?) charakterystycznych stuków na skręconych kołach, przegub (Spidan) kupiony i czekam na wymianę ech,

brat

Napisano

Jest to mozliwe, poniewaz niedawno mialem nieco zblizony problem w AF znajomego, tyle ze ewidentnie przyczyna drgan podczas przyspieszania (w tym konkretnym przypadku) byly zuzyte przeguby wewnetrzne. Drgania zupelnie ustaly po podmianie obu kompletnych polosi napedowych, ktore akurat mialem na stanie dla porownania. Po tygodniu eksploatacji wymontowalem "moje" polosie, zdjalem z nich przeguby wewnetrzne i zamontowalem na polosie pochadzace z badanego pojazdu. Drgania niemalze ustaly (na "moich" polosoach bylo idealnie, bez zadnych drgan), co kieruje niemal pewna diagnoze na zuzyte przeguby zewnetrzne (same poosie sa proste , wiec je eliminuje), ktore absolutnie nie halasuja w charakterystyczny sposob (przy skrecie).

Spotkalem sie juz z takimi usterkami przegubow napedowych, ktore generuja drgani, a nie "grzechocza". Na powierzchniach tocznych kulek powstaje, jak dobrze pamietam, mocne wygniecenie na bardzo krotkim odcinku (akurat tym, po ktorym najczesciej i najdluzej pracuje kulka). W przypadku "grzechotania" przegubu na biezniach kulek powstaja liczne wylupania materialu (slady zjawiska pittingu), podobne nieco do plytkich wzerow korozyjnych.

Gdybys mial ochote i chwile czasu (jesli oczywiscie po wymianie przegubow wszystko bedzie ok), bardzo bym Ciebie prosil, abys zuzyty przegub rozebral (wiem, ze to brudna robota...), umyl i zrobil fotki jego wnetrza, dla potomnych.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jest to mozliwe, poniewaz niedawno mialem nieco zblizony problem w AF znajomego, tyle ze ewidentnie

> przyczyna drgan podczas przyspieszania

podsunąłeś mi pewną myśl, otóż mam problem z niemożnością wyważenia kół (letnich na alu i zimowych na felgach stalowych) tzn, koła są wyważone OK a po założeniu na piasty są drgania powyżej 120km/h, radzę sobie z tym w ten sposób że wyważam koła na aucie, luzów w zawieszeniu brak, tarcze proste, czyżby zatem przyczyną mogły być rozwalone przeguby? tyle że z tyłu jest ten sam problem (aczkolwiek po jednej stronie) a tam przegubów brak... confused.gif

> bardzo bym Ciebie prosil, abys zuzyty przegub rozebral (wiem, ze to brudna robota...), umyl i

> zrobil fotki jego wnetrza, dla potomnych.

smile.gif nie obiecuję, że rozbiorę ale na pewno wezmę ze sobą, najwyżej Ci prześlę do badań wink.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.