Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik nie gaśnie, kontrolka ogrzewania szyb świeci.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Opel Astra G 2.0 Dl Automat

Trafiło mi się takie szczęście:

Po odpaleniu auta zauważyłem palącą się kontrolką ogrzewania szyb i lusterek-nie mogę jej wyłączyć.

Na pierwszym postoju zauważyłem też że nie mogę zgasić silnika-po wyciągnięciu klucza ze stacyjki silnik cały czas pracował.

Poruszalem bezpiecznikami, wyciągnołem nr3 i teraz silnik gaśnie kontrolka szyb nie.

Pytanie czy te usterki moga byc powiazane czy to tylko zbieg okolicznosci.

Napiszcie jeśli mieliście podobny przypadek albo macie pomysł na rozwiązanie problemu.

Napisano

20.GIF

Spróbuj wyjąć przekaźnik ogrzewania tylnej szyby, być może styki się zespawały i cały czas podaje napięcie do sieci.Jeżeli to jest to, to po jego wyjęciu powinno być dobrze, ale on do wymiany.

Napisano

> Spróbuj wyjąć przekaźnik ogrzewania tylnej szyby, być może styki się zespawały i cały czas podaje

> napięcie do sieci.Jeżeli to jest to, to po jego wyjęciu powinno być dobrze, ale on do wymiany.

Nie wiem czy to jest dobry test. Wyjęcie przekaźnika na pewno spowoduje wyłączenie ogrzewania. A co w przypadku kiedy to wcale nie jest kwestia sklejonych styków, tylko tego, że cewka jest stale zasilana? Wtedy wymiana na nic się nie zda.

Proponuję wyjąć przekaźnik, sprawdzić czy nie jest stale wysterowany i wtedy czy styki nie są sklejone.

Skoro nie chce zgasnąć silnik, to znaczy, że najprawdopodobniej elektrozawór ma cały czas zasilanie.

Zanim cokolwiek wymienisz multimetr, albo żaróweczka w dłoń i do boju. To jest prosta instalacja, ale schemat może ułatwić życie.

Napisano
  • Autor

Wygląda na to że poprzecierane kalble w klapie bagażnika są przyczyną moich bolączek. Postaram sie je jutro połatać i napiszę czy ta diagnoza jest trafna.

Napisano

> Wygląda na to że poprzecierane kalble w klapie bagażnika są przyczyną moich bolączek. Postaram sie

> je jutro połatać i napiszę czy ta diagnoza jest trafna.

Też jestem ciekaw. Trochę nie mogę sobie wyobrazić jak miałoby to wpłynąć na brak możliwości zgaszenia silnika, ale kto wie ... Jak będziesz miał jakieś wnioski to daj znać.

Napisano

> Też jestem ciekaw. Trochę nie mogę sobie wyobrazić jak miałoby to wpłynąć na brak możliwości

> zgaszenia silnika,

cos moze byc . do dzis nie wiem co bylo u mnie z 3 misiace w tyl . brak mozliwosci zgaszenia silnika, nie zaobserwowalem szyby ale na pracujacym silniku odezwal sie brzeczyk po otwarciu drzwi .wlaczylem swiatla wlacznikem powodujac rozlaczenie aws . silnik dal sie wylaczyc . po wyjeciu i ponownym wlozeniu przekaznika aws usterka sie nie pojawila.przekaznik nie orginalny . konstr. w-g forum Vectry. dzialal od poczatku bezawaryjnie i nadal dziala . schemat przejrzalem na wsie okolicznosci i nic do glowy nie podchodzilo . sciana.gif

Napisano
  • Autor

Dziwny jest ten świat- polutowałem kable i wszystko smiga nawet ogrzewanie szyby tylnej, i tylna wycieraczka choć byłem 90% przekonany że mam spalony silnik od wycieraczki(taką diagnoze postawił elektryk).

Samochód gaśnie kiedy go wyłanczam, szyby grzeja kiedy chcę-

życie jest piekne:-)

Dzieki za posty .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.