Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wyłączyć obrotomierz?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Obrotomierz w mojej astrze oszalał, podczas jazdy faluje w całej rozpiętości, wychodzi nawet poza skalę i uderza o boczne ścianki. Jest to mocno denerwujące. Da się jakoś odłączyć sam obrotomierz? Wiem, że w moim modelu sygnał idzie z alternatora. Jakiś czas temu zajrzałem pod maskę, znalazłem jakąś wtyczkę z wiązką kabli idącą do alternatora i ją wyjąłem w nadziei, że to z niego idzie sygnał na zegary. Ale po wyjęciu tej wtyczki rozrusznik wogóle nie kręcił, nie dało się odpalić auta, więc musiałem ją zamontować ponownie. Po tej czynności obrotomierz przez kilka dni działał prawidłowo, ale ostatnio znowu szaleje. Dlatego chcę go po prostu odłączyć. Jak najszybciej i najłatwiej to zrobić?

Pozdrawiam!

Napisano

Najprościej będzie odłączyć odpowiedni pin na wtyczce do licznika.

Z tego co pamiętam, to jest to pin nr 4 koloru zielonego ale upewnij się. Na forum na pewno ktoś pisał o układzie sygnałów w tej kostce.

Pytanie tylko czy to dobra droga odłączać obrotomierz. Może to sygnał, że alternator wariuje.

Napisano
  • Autor

> Pytanie tylko czy to dobra droga odłączać obrotomierz. Może to sygnał, że alternator wariuje.

Sprawa wygląda tak, że dwa lata temu padł mi alternator i jakiś fachowiec elektromechanik mi go wymienił. Od tego czasu pojawiały się problemy z falującym obrotomierzem. Na początku pojawiały się one dość rzadko, przez większość czasu obrotomierz działał prawidłowo. Ostatnio jednak kompletnie oszalał. Wyciągnięcie wspomnianej wtyczki przy alternatorze poprawiło sprawę na kilka dni. Może po prostu coś tam nie do końca styka?

Napisano
  • Autor

> Najprościej będzie odłączyć odpowiedni pin na wtyczce do licznika.

> Z tego co pamiętam, to jest to pin nr 4 koloru zielonego ale upewnij się. Na forum na pewno ktoś

> pisał o układzie sygnałów w tej kostce.

Gdzie ta wtyczka się znajduje, jest ona w miarę na wierzchu, czy trzeba gdzieś głęboko po nią ryć?

Napisano

> Sprawa wygląda tak, że dwa lata temu padł mi alternator i jakiś fachowiec elektromechanik mi go

> wymienił. Od tego czasu pojawiały się problemy z falującym obrotomierzem. Na początku

> pojawiały się one dość rzadko, przez większość czasu obrotomierz działał prawidłowo. Ostatnio

> jednak kompletnie oszalał. Wyciągnięcie wspomnianej wtyczki przy alternatorze poprawiło sprawę

> na kilka dni. Może po prostu coś tam nie do końca styka?

Ja bym właśnie w ten sposób patrzył na sprawę, że coś w okolicach alternatora nie styka. Może warto do jakiegoś elektromechanika podjechać na przegląd.

U mnie zwłaszcza zimą obrotomierz czasem powariuje, gdy pod samochodem jest śnieg. Na początku też gdy był za luźny pasek klinowy, to też wariowało.

> Gdzie ta wtyczka się znajduje, jest ona w miarę na wierzchu, czy trzeba gdzieś głęboko po nią ryć?

Wtyczka wchodzi do zegarów (licznika) od tyłu. Musiałbyś zatem wymontować licznik. Wbrew pozorom nie jest to trudna czynność. Było to też opisywane na forum.

Alternatywny sposób to szukać tego kabelka w przedziale silnika w drodze do alternatora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.