Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Szarpie przy hamowaniu silnikiem na LPG

Featured Replies

Napisano

Da się wyeliminować szarpanie podczas hamowania silnikiem na LPG? Instalacja II gen. + kompensacja.

Drugi problem, to czasem trzeba pokręcić rozrusznikiem kilka sekund, gdy gdy silnik jest ciepły (np. po postoju 5 min.) Jak już odpali to czuć zapach gazu. To jest normalne??

Napisano

> Da się wyeliminować szarpanie podczas hamowania silnikiem na LPG? >Instalacja II gen. + kompensacja.

Musisz poczytać/dowiedzieć się czy masz odcięcie gazu jak właśnie hamujesz silnikiem.

> Drugi problem, to czasem trzeba pokręcić rozrusznikiem kilka sekund, >gdy gdy silnik jest ciepły

> (np. po postoju 5 min.) Jak już odpali to czuć zapach gazu. To jest >normalne??

To może być związane jedynie i wyłącznie z reduktorem - mianowicie przepuszcza gaz to może wywoływać pierwszy skutek.

Auto nie może odpalić gdyż po zgaszeniu silnika do kolektora dostaje się gaz, odpalanie zapewne masz na benzynie a mieszanka LPG+NoPb nie jest palna.

Musisz udać się do gazownika z tym problemem, bądź samemu spróbować zregenerować reduktor.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Gdyby całkowicie odcinało gaz, to pewnie by nie szarpało.

Napisano

> Gdyby całkowicie odcinało gaz, to pewnie by nie szarpało.

Dokładnie waytogo.gif

ale dopływ gazu może być właśnie spowodowany ze zużytym reduktorem.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Miałem niedawno taki problem, że nie dało się przełączyć na gaz dopóki reduktor nie dostał chociaż trochę temperatury. Wylałem kondensat i problem zniknął, ale nie od razu, tylko po kliku dniach od spuszczenia. Chciałem już robić regenerację reduktora, ale na razie jest ok. Poza tym ma przebieg niecałe 50kkm.

To, że nie chce czasem odpalić jak jest ciepły, nie przeszkadza mi tak bardzo, pokręcę 5s i odpali. W poprzednim samochodzie miałem podobnie i też wtedy czuć było gaz.

Radzisz jednak, żeby zrobić regenerację??

Napisano

> Radzisz jednak, żeby zrobić regenerację??

Radzę konsultację z gazownikiem, który nie będzie chciał Cię wydoić z kasy wink.gif

Również możesz poczekać aż inni koledzy się odezwą w tym temacie i potwierdzą bądź zanegują moje podejrzenia albo wymyślą coś innego.

Mój parownik wytrzymał jakieś 65 kkm i wcześniej już miałem z nim problemy, wymiana na nowy zmieniła wszystko.

Ja zawsze swój parownik traktuje delikatnie, w sensie używam go według instrukcji - pozwalam się mu rozgrzać i dopiero przełączam na LPG co i tak nie zmieniło faktu, że wytrzymał mi jedynie 65kkm.

Cóż to ból posiadania LPG, dodatkowe koszty eksploatacyjne.

PZDR VEN

Napisano

> Da się wyeliminować szarpanie podczas hamowania silnikiem na LPG? Instalacja II gen. + kompensacja.

uruchomić delikatny cut-off

Napisano
  • Autor

> uruchomić delikatny cut-off

Możesz to trochę rozwinąć? nie bardzo rozumiem o jakie odcięcie chodzi.

Napisano

> Możesz to trochę rozwinąć? nie bardzo rozumiem o jakie odcięcie chodzi.

A jaki masz komputer gazowy i jakie parametry cut-off masz ustawione? To może być tutaj kluczowe.

Napisano
  • Autor

> A jaki masz komputer gazowy i jakie parametry cut-off masz ustawione? To może być tutaj kluczowe.

Musiał bym iść zaglądnąć pod maskę, bo nie pamiętam, ale na pewno jeden z najprostszych sterowników bez możliwości programowania z komputera.

Myślałem o wymianie na jakiś lepszy, ale jak działał bez problemów to zrezygnowałem. Teraz znowu temat wraca.

Napisano

No to dojdź do tego co masz pod maską. W jakimś minilambda czy STag2L nie ma cut-offa. Ustawienie delikatne czyli odcięcie 40-60% - tyle się używa w instalacjach IIgen. Za duże odcięcie powoduje szarpnięcie pod przejściu z cut-offa do obciążenia. Kilkudziesięcioprocentowe zubożenie już wystarcza żeby mieszanka była niepalna.

Napisano
  • Autor

STAG L plus hmm.gif chyba nic gorszego nie może być

Napisano

> STAG L plus chyba nic gorszego nie może być

To jest jakiś klon bardzo nieudanego STAG2L. Coś może poprawili w sofcie ale cut-off nie występuje tam bo nie ma podłączenia RPM.

instrukcja

I po ptokach. Z drugiej strony takie szarpanie nie powinno występować bardzo odczuwalnie przy hamowaniu, co najwyżej słyszalne puszczanie bąków w wydech. Taka sytuacja może sugerować także zdychaczkę membrany reduktora, sondy lub złej masy.

Napisano
  • Autor

> zdychaczkę membrany reduktora, sondy lub złej masy.

Sondę sprawdzałem i niby działa ok.

Zła masa - jak to sprawdzić? O jaką masę chodzi?

Reduktor ma chyba niecałe 50kkm. Było dużo kondensatu i po jego spuszczeniu daje się przełączyć na gaz jak jest zimny, ale szarpanie zostało.

Napisano

> Zła masa - jak to sprawdzić? O jaką masę chodzi?

Masę same elektroniki od gazu, gaziarze (papraki) montując instalację nie przykładają się do jakości wykonania swojej pracy.

> Reduktor ma chyba niecałe 50kkm. Było dużo kondensatu i po jego >spuszczeniu daje się przełączyć na gaz jak jest zimny, ale szarpanie >zostało.

No cóż tak jak pisał kolega Wszim i co ja wcześniej sugerowałem, reduktor do regeneracji.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Regeneracja ok, zrobię w najbliższym czasie.

Jest sens zakładać jakiś lepszy sterownik konfigurowalny przez interfejs? np STAG-XL ew. jakiś inny ale taki żeby nie trzeba było wymieniać centralki.

Napisano

> Sondę sprawdzałem i niby działa ok.

tzn? Jak badane, w jakich zakresach napięć pracowała, jakie periody czasowe oscylacji?

> Zła masa - jak to sprawdzić? O jaką masę chodzi?

Np na pracy LPG zmierzyć czy nie ma napięcia pomiędzy masą sondy a masą na samej elektronice LPG. Z reguły problem ten jest związany z ciągnięciem masy sterownika LPG z tego samego punktu lub tym samym kablem co elktrozawory. Duży prąd elektrozaworów + korozja łącza przesuwa poziom masy sterownika co zaburza poprawny odczyt sygnału sondy przez sterownik LPG powodując zbytnie wzbogacanie mieszanki.

> Reduktor ma chyba niecałe 50kkm. Było dużo kondensatu i po jego spuszczeniu daje się przełączyć na

> gaz jak jest zimny, ale szarpanie zostało.

Kondensat niszczy membranę. Stary kondensat zastyga na niej jak smoła deformuje membranę i usztywnia. Kondensat łatwo powstaje na krótkich przebiegach i uruchamianiu LPG na zimnym reduktorze.

Ja zmieniałem membrany po 75tys. i to w reduktorze który jest chyba najbardziej heavy-duty czyli Lovato i coniektórzy robią na nim ponad 100kkm. No ale charkterystyka pracy jw i nie ma zmiłuj, membrana gdy robi sie deska to działa jak deska. wink.gif

Napisano

> Regeneracja ok, zrobię w najbliższym czasie.

> Jest sens zakładać jakiś lepszy sterownik konfigurowalny przez >interfejs? np STAG-XL ew. jakiś

> inny ale taki żeby nie trzeba było wymieniać centralki.

Aż tak to ja się nie znam, ja bardziej od mechanicznej strony w tym temacie.

Ale ja bym spróbował wpierw zregenerować ten parownik, podpiąć wyregulować i zobaczyć jak będzie - jeżeli będzie ok to ja bym nie wymieniał niczego z elektroniki gdyż więcej korzyści z tego raczej nie będziesz miał, no ale mogę się mylić - ja wyznaję politykę im prostsze tym sprawniejsze smile.gif

PZDR VEN

Napisano

> Regeneracja ok, zrobię w najbliższym czasie.

> Jest sens zakładać jakiś lepszy sterownik konfigurowalny przez interfejs? np STAG-XL ew. jakiś

> inny ale taki żeby nie trzeba było wymieniać centralki.

Jest. Choć cut-offa dalej nie będzie, ale będzie wgląd w najważniejsze parametry pracy krokowca i sondy. Co zdecydowanie ułatwia potem jakąkolwiek diagnostykę.

Napisano
  • Autor

> tzn? Jak badane, w jakich zakresach napięć pracowała, jakie periody czasowe oscylacji?

Sprawdzałem programem AB-COM. Napięcia były ok, ale na czas nie zwracałem uwagi, bo też wydawał mi się w normie.

Resztę sprawdzę jutro.

Napisano

> Sprawdzałem programem AB-COM. Napięcia były ok, ale na czas nie zwracałem uwagi, bo też wydawał mi

> się w normie.

> Resztę sprawdzę jutro.

Jakie były max i min napięcia lambdy.

Sprawdzałeś podczas pracy na NoPB? Wtedy nie wypatrzysz ewentualnego problemu masy. A na LPG ABCOmem zobaczysz sygnał z emulatora a nie z sondy , no chyba że przełączysz zworkami na sygnał rzeczywisty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.