Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane II kierownica na lewo

Featured Replies

Napisano

Kupiłem niedawno Megane II 2007. Mam problem z ustawieniem się kierownicy lekko w lewo. Po najechaniu na nierówność auto dąży do lewej strony. Podczas jazdy na równej drodze samochód jedzie prosto ale kierownica ustawia się w położeniu lekko w lewo,jeśli ją wyprostuję zaczyna skręcać w prawo. Czytałem o tych kłopotach u innych użytkowników. Czy chodzi tu o ustawienie kąta zerowego wspomagania, czy problem tkwi w zawieszeniu.

Napisano

A może zbieżność? Ja miałem też kierownice delikatnie przekręconą w jedną stronę jak chciałem jechać prosto. Będąc na zbieżności gość zrobił tak że teraz mam już wszystko ok smile.gif

Napisano
  • Autor

> A może zbieżność? Ja miałem też kierownice delikatnie przekręconą w jedną stronę jak chciałem

> jechać prosto. Będąc na zbieżności gość zrobił tak że teraz mam już wszystko ok

Robiłem kalibrację wspomagania, ale niewiele to zmieniło. Będę musiał pojechać na geometrię

Napisano

kąta zerowego nie ustawia się tak jak się powszechnie mówi. Szczerze mówiąc nie wiem czy da się zrobić to samemu. Select neutral, który Ci wyskoczył przy kalibracji nie znaczy nic innego jak wrzuć na bieg nieutralny. odłącz akumulator na 15 minut i sprawdź. Jeśli nie pomaga to zbieżność do roboty.

Napisano
  • Autor

> kąta zerowego nie ustawia się tak jak się powszechnie mówi. Szczerze mówiąc nie wiem czy da się

> zrobić to samemu. Select neutral, który Ci wyskoczył przy kalibracji nie znaczy nic innego jak

> wrzuć na bieg nieutralny. odłącz akumulator na 15 minut i sprawdź. Jeśli nie pomaga to

> zbieżność do roboty.

Czyli podczas tej procedury należy wrzucić na luz, czy źle to rozumiem?

Napisano

Tutaj masz temat który powinien ci pomóc w ustawieniu konta zerowego

Temat

Jesli to ci nie pomoże to prawdopodobnie podczas ustawianie zbieżności ktoś nie brał pod uwagę ustawienia kierownicy.Pomoże tylko ponowne ustawienie zbieżności.

Napisano
  • Autor

> Tutaj masz temat który powinien ci pomóc w ustawieniu konta zerowego

> Temat

> Jesli to ci nie pomoże to prawdopodobnie podczas ustawianie zbieżności ktoś nie brał pod uwagę

> ustawienia kierownicy.Pomoże tylko ponowne ustawienie zbieżności.

Dzięki, korzystałem z tej procedury, chyba zbieżność do ustawienia, samochodu raczej nie ściąga w lewo, tylko kierownica jest nie na wprost. Jestem nowym posiadaczem Megane II grandtour 2007, myślałem że nie będę musiał korzxystać z autokącika, poprzednie auto chevrolet lacetti w zwiazku z mniejszą ilością elektroniki był znacznie prostszy w obsłudze.

Napisano

Kolego, ta procedura nie działa w ogóle. Nie ma potwierdzenia, że komuś to jakoś pomogło w jakimś stopniu. Zbieżność musisz zrobić to nie ulega wątpliwości. Pamiętaj, że jeśli lekko ściąga w lewo to jest to normalne w renault. Jest to zabezpieczenie przed przypadkowym wpadnięciem do rowu smile.gif poważnie!

Napisano

> Pamiętaj, że jeśli lekko ściąga w

> lewo to jest to normalne w renault. Jest to zabezpieczenie przed

> przypadkowym wpadnięciem do

> rowu poważnie!

yikes.gifyikes.gifPierwszy raz słyszę o czymś takim.A nie ma funkcji przed przypadkowym wjazdem na lewy pas ruchu. hehe.gif

Moja jeżdzi prosto i nie ściąga ani na prawo,ani na lewo.Może jest uszkodzona? zlosnik.gif

A tak poważnie.Nie twierdzę,że nie masz racji,ale trochę dziwna sprawa.U mnie wszysko jest jak należy.

Napisano

Widocznie kolega hulajnoga10 lubi jeździć lewym pasem hahaha.gifhahaha.gif

Nawet w instrukcji serwisowej jest napisane jak to zrobić,wiec to jednak nie jest normalne że samochód ucieka w lewo,ale mogę się mylić hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Widocznie kolega hulajnoga10 lubi jeździć lewym pasem

> Nawet w instrukcji serwisowej jest napisane jak to zrobić,wiec to jednak nie jest normalne że

> samochód ucieka w lewo,ale mogę się mylić

Mojego auta nie ściąga w lewo, mam tylko przy jeździe na wprost kierownicę ustawioną nie na prosto tylko lekko w lewo.

Napisano

Gdzieś to wyczytałem, że w autach rzeczywiście jest tendencja do znoszenia na lewo w związku z technologą budowy dróg (u mnie jedzie prosto) no ale mniejsza z tym. Pokażcie mi jakieś bardzo wiarygodne źródło gdzie jest opisana ta operacja zerowania. Kiedy mocno ściągało w lewo zawsze była to wina złego ustawienia zbieżności. Hmm ciekawe co aso ma do powiedzenia w sprawie tego zerowania kąta. Będę kiedyś to z ciekawości zapytam.

Napisano

Za megane .com.pl

niemal wszyscy uzytkownicy MeganeII spotkali sie ze zjawiskiem "sciagania" kierownicy i auta w lewo nawet na prostej drodze. jest to spowodowane wszechobecnoscia elektroniki. uklad wspomagania, ze elektryczny, ma czujnik kata skretu kierownicy. dzieki temu, komp wie w jakim zakresie uklad wspomagania moze pomagac. oprocz tego (przy kalibracji zakresu) ustawiany jest kat "zerowy", do ktorego wspomaganie caly czas dazy. w autach do ruchu prawostronego w lewo, w Anglii w prawo. am to na celu kompensacje nachylenia bocznego jezdni ku jej krawedzi, jednak, ze coraz wiecej drog, nawet w naszym kraju!, jest budowana w nowej technologii

, znacznie (lub calkowiecie) eliminujacej nachylenie, takie ustawienie ukladu wspomagania w MII przeszkadza i powoduje efekt sciagania w lewo.

da sie to prosto przestawic a procedura wyglada nastepujaco:

znalezc plaski teren, o gladkiej nawierzchni (najlepiej beton lekko pokryty piaskiem - mniejszy opor przy kreceniu kierownica

), ustawic na nim auto a nastepnie:

1. odpiac akumulator, chwile poczekac (5-15min), podpiac go spowrotem i wsiasc za kierownice

2. wrzucic bieg

, np. jedynke

3. wsadzic karte do czytnika

4. wcisnac hamulec

nozny

>> tutaj juz trzeba byc szybkim, bo na dalsza czesc procedury jest ograniczony czas <<

5. kliknac Start/Stop - zapala sie zegary... "klik" chwila testu systemow i zalacza sie wspomaganie, natomiast silnik

milczy

6. w miare szybko przekrecic kierownice do oporu w jedna, potem w druga strone, a nastpnie ustawic na wprost

7. tak trzymajac kat zerowy druga reka jeszcze raz wcisnac Start/Stop, przytrzymac kierownice jeszcze chwile, do pelnego wylaczenia wszystkich systemow.

zostaje jeszcze tylko odkodowac radio (jesli fabryczne) i powinno byc cacy

Napisano

Czytałem .Mam okazję jeździć w pracy pięcioma Meganami(plus moja) i w żadnej nie ma takich objawów.Odnoszę wrażenie,że niektórzy doszukują się czegoś,czego nie ma. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.