Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat UNO 1.4 ieS - na benzynie nie nabiera obrotów jak zimny

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam pewien problem z Fiatem UNO

Silniki 1.4, 69KM. Rok produkcji: 1995

Przebieg: 178tys, w tym 90tys na LPG (gaz założony w 2002 roku)

Objawy są następujące.

Teraz jak jest zimny silnik, temp. poniżej -2st.C

Odpalam na benzynie gdyż jak palę na gazie to kręci rozrusznik i nie może wskoczyć na gaz, świeci się czerwona dioda, i pali dopiero jak się zaświeci na zielono. Aby zapalić na LPG od razu muszę dość długo kręcić rozrusznikiem, a teraz podczas niskich temperatur nie jest to takie proste, akumulator mam też już nie pierwszej nowości z 2006R Centra Standard 44Ah 360A.

Natomiast na paliwie, pali szybko obróci dwa trzy razy i już chodzi, tylko problem jest właśnie z tym jak chodzi.

Mianowicie:

Silnik jak zapali chodzi nierówno, w momencie, choć minimalnego dołożenia gazu gaśnie, zapalę ponownie, znowu chodzi na wolnych obrotach, dodam odrobinę gazu i gaśnie.

A silnik chodzi nierówno i przełączę na gaz nie podwyższając obrotów silnika to mi zgaśnie i potem nawet na benzynie ma problem. Natomiast jak mi się uda odpalić na gazie wówczas mogę od razu gaz dodawać i nie gaśnie, choć też zbyt równo nie chodzi, ale da się jechać.

Na paliwie nie ma takiej możliwości, trzeba czekać aż temp. silnika osiągnie ponad 60st.C i zaczyna powoli nabierać obrotów, ale jechać nadal się nie da, szarpie zrywa tak żeby mechanizm różnicowy urwał. Dopiero jak silnik osiągnie 90st.C już nie ma tych zrywów tylko takie przymulenia podczas jazdy. Na gazie jedzie od początku w miarę dobrze, nawet zimny.

Tylko głównie chodzi mi o to zapalanie, świece zmieniałem – różne próbowałem i nie daje to efektu, może przerwę na świecy trzeba zmniejszyć??

Czujnik temperatury jest sprawny.

Kable WN wymieniałem w tamtym roku, też tak przerywał, ale mniej, wówczas po wymianie kabli nie było żadnego efektu poprawy, więc teraz nie wiem czy jest sens je wymieniać.

W czym może być problem?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Brata Uno po 2 latach od założenia instalacji gazowej, przestało poprawnie jeździć na Pb, była to instalacja II gen. Gazownik mu zmienił na I gen, i teraz chodzi bez problemu. Ale też powoli zaczyna przebierać, jednak nie tak jak moje, ja mam Igen od początku. Tylko brat zawsze palił na Pb i czasami jeździł na benzynie, a u mnie poprzedni właściciel 2 lata jeździł tylko na gazie, nie miał nawet zbiornika na paliwo, może podpaliły się wtryski i teraz chodzi nieprawidłowo?

Napisano

> gazie, nie miał nawet zbiornika na paliwo, może podpaliły się wtryski i teraz chodzi

> nieprawidłowo?

Jakie uwa wtryski sciana.gif

Napisano
  • Autor

Raczej wtrysk, i raczej nie podpalił a przymarzł grinser006.gif

Albo poprostu się uszkodził, zanieczyścił.

Tak się zastanawiam, czy odłączenie pompy paliwa ma wpływ na szybsze zużywanie się wtrysku, ale osobiście uważam że nie ma to takiego znaczenia, gaz jest zimniejszy od paliwa, a spalanie nie nastęuje przy wtrysku tylko w komorze spalania, tutaj chodzi chyba o to, że po gazie robi się taki nalot, i on może stanowi przeszkodę?

Napisano
  • Autor

Próbowałem jechać na samej benzynie i tak.

Zapalę rano. Na wolnych obrotach chodzi, dadam choć odrobinę gazu to gaśnie, temp. osiąga 60st. nadal jest tak samo, jak pzechodzi ponad 70st. to powoli mogę dodawać gazu, ale aby dało się jechać silnik musi chodzić jeszcze 15min, w tym czasie kilka razy włącza się wentylator i taki nagrzany dopiero nie szarpie, nie zrywa podczas jazdy tylko momentami jak rozpędzam "przymula".

Niestety ale bardzo drogo wychodzi to przepalanie na benzynie, więc taniej wyjdzie wtrysk wymienić, chyba że ma ktos jeszcze jakis pomysł, co by do się dało jeszcze sprawdzić bez specjalistycznych urządzeń, to chętnie skozrystam z takiej rady.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.