Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wrzucenie instalacji gazowej w koszta działalności gosp.??

Featured Replies

Napisano

Cześć

Trochę off topic ale nie do końca smile.gif. Nigdzie się nie mogę dotczytać czy mogę odliczyć vat i wrzucić w koszta wydatki poniesione na założenie gazu. Jedni mówią że można bez problemu, inni że to nie podchodzi pod usterki samochodu i że nie można. A ja jestem w kropce i nie wiem co zrobić. Jak jest ktoś tutaj kto się na tym zna to też mam trochę pytań ale to na priv bo to już będzie zupełny off topic smile.gif.

Napisano

> Cześć

> Trochę off topic ale nie do końca . Nigdzie się nie mogę dotczytać

> czy mogę odliczyć vat i wrzucić w koszta wydatki poniesione na

> założenie gazu. Jedni mówią że można bez problemu, inni że to

> nie podchodzi pod usterki samochodu i że nie można. A ja jestem

> w kropce i nie wiem co zrobić. Jak jest ktoś tutaj kto się na

> tym zna to też mam trochę pytań ale to na priv bo to już będzie

> zupełny off topic .

Nie znam wszystkich kruczków z tym związanych ale jeżeli auto jest własnością firmy to musisz podnieść wartość początkową środka trwałego tzn samochodu o wartość instalacji i wchodzi to w amortyzację pojazdu.

Tak zrobiła księgowa, ale jak to się liczy to nie mam pojęcia.

Napisano
  • Autor

> Nie znam wszystkich kruczków z tym związanych ale jeżeli auto jest

> własnością firmy to musisz podnieść wartość początkową środka

> trwałego tzn samochodu o wartość instalacji i wchodzi to w

> amortyzację pojazdu.

> Tak zrobiła księgowa, ale jak to się liczy to nie mam pojęcia.

Auto nie jest własnością firmy. Ja jestem współwłaścicielem ktory koszyta z auta w 100%.

Napisano

> Cześć

> Trochę off topic ale nie do końca . Nigdzie się nie mogę dotczytać

> czy mogę odliczyć vat i wrzucić w koszta wydatki poniesione na

> założenie gazu. Jedni mówią że można bez problemu, inni że to

> nie podchodzi pod usterki samochodu i że nie można. A ja jestem

> w kropce i nie wiem co zrobić. Jak jest ktoś tutaj kto się na

> tym zna to też mam trochę pytań ale to na priv bo to już będzie

> zupełny off topic .

tez nie odpowiem konkretnie, ale poczytaj pl.soc.prawo.podatki - tez kiedys sie tym interesowalem i ponoc nie mozna.

nie mozna dlatego, ze to nie jest niezbedne do funkcjonowania samochou - takie argumenty wyczytalem...

moze w skarbowym zapytac o to... ?

Napisano

> Auto nie jest własnością firmy. Ja jestem współwłaścicielem ktory

> koszyta z auta w 100%.

Żeby zaliczyć wydatek w koszty prowadzenia działalności gospodarczej, samochód MUSI być środkiem trwałym w przedsiębiorstwie. Jest to warunek niezbędny i konieczny tak do rozliczenia podatku PIT/CIT jak i podatku VAT.

Jeśli samochód nie jest środkiem trwałym firmy, koszt jego eksploatacji może być tylko księgowany jako tzw. kilometrówka.

Pozdrawiam.

Napisano

> nie mozna dlatego, ze to nie jest niezbedne do funkcjonowania

> samochou - takie argumenty wyczytalem...

> moze w skarbowym zapytac o to... ?

Nie prawda - zgodnie z przepisami podatkowymi, instalacja gazowa w samochodzie będącym środkiem trwałym firmy, moze zostać zaliczona jako jego ulepszenie, modernizacja, itp. Jeśli koszt przekroczy 3,5 tys netto (dla firm nie będących płatnikami VAT 3,5 tys brutto), wydatek stanowi zwiększenie wartości środka trwałego i musi być amortyzowany na zasadach stosowanych dla danego pojazdu.

Oczywiście jest możliwość zwiększenia wartości początkowej pojazdu, nawet jeśli wydatek jest mniejszy niż w/w 3,5 tys zł. Czasami jest to dobre rozwiązanie dla firm, którym bardziej zależy na comiesięcznych kosztach amortyzacji środków trwałych, niż na jednorazowym wrzuceniu wydatku w koszty.

Napisano
  • Autor

> Żeby zaliczyć wydatek w koszty prowadzenia działalności gospodarczej,

> samochód MUSI być środkiem trwałym w przedsiębiorstwie. Jest to

> warunek niezbędny i konieczny tak do rozliczenia podatku PIT/CIT

> jak i podatku VAT.

> Jeśli samochód nie jest środkiem trwałym firmy, koszt jego

> eksploatacji może być tylko księgowany jako tzw. kilometrówka.

> Pozdrawiam.

W końcu już kapuje smile.gif czyli robie albo samą kilometrówkę i żadnych napraw nie wrzucam w koszty. Albo zapisuje auto na firmę i wtedy i naprawy i paliwo wrzucam w koszta, ale za to nie robię kilometrówki. Ok wszystko jasne smile.gif

Napisano

No mniej więcej - generalnie mi się bardziej opłaca w pełni amortyzować auta. VAT od paliwa nie mogę rozliczyć (osobowe), jest podatkiem kosztowym. VAT części i napraw mogę rozliczać, podobnie jeśli chodzi o rozliczenie podatku dochodowego.

A kilometrówka ma swoje ograniczenia: prowadzenie dokładnej ewidencji: kiedy, gdzie, do kogo, ile km. Można się pogubić. Stawka 0,7846 zł za km jest dość sensowna, ale... amortyzacja pojazdu wychodzi znacznie korzystniej.

Napisano

Witam

Z tą kilometrówką to też nie do końca tak - tam także możesz rozliczać naprawy , OC itd. pod warunkiem, że kwota z faktór nie przekracza kwoty wynikającej z ilości przejechanych kilometrów.

Ponieważ ustawowa kwota za kilometr "zawiera" w sobie nie tylko koszt paliwa ale także dodatkowe koszta funkcjonowania samochodu

Np. jeśli z faktur wynika że wydałeś 100 na paliwo, 50 na olej i 300 na OC , a z kilometrówki że przejechałeś kilometrów za 400 PLN to księgujesz kwotę z faktur do limiu wynikającego z limitu kilometrów.

Tak więc jeśli zostaje ci troche wolnej kwoty z kilometrówki - to wg mnie mozna tam zmieścić instalacje gazową,

Jeśli nie do końca dobrze to wyjaśniłem - priv

Ewentualne informacje na ten temat są na forum www.4un.pl - tam yemat był wielokrotnie wałkowany

Napisano

nie czytalem wszystkich odpowiedzi, ale...

jesli wezmiesz fakture na firme ( a tylko taka faktura moze stanowic podstawe do wciagniecia jej do dokumentow firmy) to musisz zrobic aneks do umowy spolki i do dowodu rejestracyjnego wpisac wszystkich wspolnikow i wtedy dopiero w wydziale komunikacji zarejestruja ci auto z wpisem do dowodu o instalacji gazowej a obowiazek taki ciazy na tobie i musisz tego dokonac do 30 dni od montazu, w przciwnym razie kazdy policaj zabiera ci kwit na auto

tak przybajmniej wyglada sprawa w krakowie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.