Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie wtrysków 1.2 8v meczyswap....

Featured Replies

Napisano

Cześć

Ja z kolejnym pytaniem, bo nie mogę znaleźć konretnej odpowiedzi.

Było 1.1 spi będzie 1.2 mpi

Gdzieś wyczytałem ze wystarczy puścić 4 kabelki od wtrysków tam gdzie był podłączony wtrysk od spi. Wydaje mi się to trochę dziwne...

Więc jak byście pomogli było by fajnie smile.gif puszczam te cztery kable od wtrysków do... no właśnie, może macie gdzieś pod ręką jakiś schemacik albo ładne zdjęcie.

Tak, żebym miał wtyczki do wtrysków znalazłem coś takiego Wiązka silnika przyda się ? czy olać ?

Pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

> Cześć

> Ja z kolejnym pytaniem, bo nie mogę znaleźć konretnej odpowiedzi.

> Było 1.1 spi będzie 1.2 mpi

> Gdzieś wyczytałem ze wystarczy puścić 4 kabelki od wtrysków tam gdzie był podłączony wtrysk od spi.

> Wydaje mi się to trochę dziwne...

No i wystarczy, do + , 4 + i do - , 4-

> Więc jak byście pomogli było by fajnie puszczam te cztery kable od wtrysków do... no właśnie, może

> macie gdzieś pod ręką jakiś schemacik albo ładne zdjęcie.

> Tak, żebym miał wtyczki do wtrysków znalazłem coś takiego Wiązka silnika przyda się ? czy olać ?

A masz wtyczki ?? Jak masz to nie potrzebujesz tej wiązki zlosnik.gif

Napisano

Jak nie masz wtyczek to Ci się taka wiązaka przyda, tniesz wtedy całą czwórkę tych kabli od wtrysków w momencie gdzie sią jeszcze jednym kablem. Znaczy się jest tam tak, że w wiązce punto idzą dwa bieguny do wtrysków i potem się rozchodzą obydwa na cztery do każdego wtryku. I do tych dwóch biegunów dolutowujesz te od wiązki SPI. Kolorkologia u mnie wyglądała tak (wiązka SPI od CCS-a, wiązka MPI od Palio):

różowo-czarny z ccsa do niebiesko-białego z palio

pomarańczowo-nie pamiętam jaki z ccs-a do brązowego z palio

Jedyny problem jaki w tym widzę, mimo tego, że działa u mnie i innych, to grubość kabli. Te w wiązce od Punto są konkretnie grube, te dwa w CCSie do jednego wtrysku to taka raczej cienizna. Nie znam się, ale wg. mnie jest to marne połączenie elektryczne w taki sposób i może nie dać rady kiedyś.

Napisano
  • Autor

> Jak nie masz wtyczek to Ci się taka wiązaka przyda, tniesz wtedy (...)

> nie dać rady kiedyś.

No to biorę tą wiązkę bo nie mam wtyczek. ok.gif

Ok jak wszyscy mają tak podłączone, to nie będę niepotrzebnie kombinował.

Tylko czysto teoretycznie zapytam, bo dziwne wydaje mi się dla tego, ze 4 wtryski będą dostawały ten sam sygnał ( taki jak jeden wtryskiwacz SPI ) i wszystkie cztery wtryski będą podawać paliwo w tym samym momencie, czyż nie tak ? hmm.gif

Napisano

> Tylko czysto teoretycznie zapytam, bo dziwne wydaje mi się dla tego, ze 4 wtryski będą dostawały

> ten sam sygnał ( taki jak jeden wtryskiwacz SPI ) i wszystkie cztery wtryski będą podawać

> paliwo w tym samym momencie, czyż nie tak ?

Dokładnie tak...

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak...

To chyba nie do końca dobra metoda ? seryjnie wtryski działają chyba sekwencyjnie ?

Jakie to będzie miało spalanie ?

Zrobił to ktoś inaczej ?

Napisano

> To chyba nie do końca dobra metoda ? seryjnie wtryski działają chyba sekwencyjnie ?

> Jakie to będzie miało spalanie ?

> Zrobił to ktoś inaczej ?

Mylisz pojęcia.

Jezeli masz silnik 1.2 8v MPI z punto MK1 palio/siena na "dużym" komputerze to... Wtryski mają pomarańczowy kolor, wtrysk jest wielopunktowy znaczy z wielu punktów na raz zeby.GIF Nie jest to SEKWENCJA.

Jezeli byś miał 1.2 16v z punto mk1 (86koni) wtryski małe metalowe tam jest wielopuktowy wytrysk również. Ale półsekwencyjny, wtryski połączone w pary. Dalej przykładowo nowe 1.2 16v (80koni), 1.4 16v mają MPI i pełną sekwencje, kazdy wtrysk sterowany osobno 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To chyba nie do końca dobra metoda ? seryjnie wtryski działają chyba sekwencyjnie ?

> Jakie to będzie miało spalanie ?

> Zrobił to ktoś inaczej ?

Skoro uważasz, że to "nie do końca dobra metoda" to zrób po swojemu zlosnik.gif

W 16v działają sekwencyjnie, a w 8 leją razem

Napisano
  • Autor

> W 16v działają sekwencyjnie, a w 8 leją razem

I wszystko jasne, nie mam więcej pytań (na razie zeby.GIF )

Dzięki smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.