Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rover nie chce zapalić - co może się dziać?

Featured Replies

Napisano

Kręci, kręci - nie zapala. Kręci dość ładnie, akumulator wydaje się być zdrowy skoro wytrzymuje tyle...

Po pewnym czasie czuć zapach benzyny, ale samochód ani drgnie...

Taka sama sytuacja była kilka dni temu, kręciliśmy podłączonego przez kable pod mój samochód aż w końcu zaczął powoli zaskakiwać i tak po troszku po troszku w końcu odpalił... Zalałem wtedy shellowski odmrazacz do paliwa oraz jakieś STP do auto z LPG (może niepotrzebnie, ale lepiej to niż nic). Benzyny ponad pół baku, świeża.

Samochód miał wymienione świece, kable, kopułkę i palec więc raczej układ zapłonowy też bym wykluczył.

Pompa paliwa chodzi... Niby odstawiałem poprzednim razem zamarznięte paliwo, ale teraz po zalaniu tych specyfików już sam nie wiem... Jakieś pomysły? Przy kręceniu w pewnym momencie czuję benzynę, może to jest jakiś znak (ale nic nie cieknie)...

Podpowiedzcie zanim oddamy potwora do warsztatu. Aha samochód ma sprawną instalację gazową sekwencyjną - odpalany tylko na benzynie

Napisano

Identyczne objawy miała Renówka znajomego, którego przyholowałem w piątek z miasta. Auto rano, po mroźnej nocy odpaliło bez problemu. Jeździło po mieście. Po godzinie postoju - rzuciło palenie zlosnik.gif. Kręciło jak szalone, ale nie miało zamiaru odpalić. Podejrzewałem czujnik położenia wału (zabrudzenie, zawilgocenie) ale prowizorycznie go przeczyściłem i nic. Sprawdź może to u siebie, o ile taki masz - łączenie silnika ze skrzynią biegów. Niestety- wczoraj zaholowałem to auto do warsztatu. Diagnozy jeszcze nie znam.

Napisano

> Kręci, kręci - nie zapala. Kręci dość ładnie, akumulator wydaje się być zdrowy skoro wytrzymuje

> tyle...

> Po pewnym czasie czuć zapach benzyny, ale samochód ani drgnie...

> Taka sama sytuacja była kilka dni temu, kręciliśmy podłączonego przez kable pod mój samochód aż w

> końcu zaczął powoli zaskakiwać i tak po troszku po troszku w końcu odpalił... Zalałem wtedy

> shellowski odmrazacz do paliwa oraz jakieś STP do auto z LPG (może niepotrzebnie, ale lepiej

> to niż nic). Benzyny ponad pół baku, świeża.

> Samochód miał wymienione świece, kable, kopułkę i palec więc raczej układ zapłonowy też bym

> wykluczył.

> Pompa paliwa chodzi... Niby odstawiałem poprzednim razem zamarznięte paliwo, ale teraz po zalaniu

> tych specyfików już sam nie wiem... Jakieś pomysły? Przy kręceniu w pewnym momencie czuję

> benzynę, może to jest jakiś znak (ale nic nie cieknie)...

> Podpowiedzcie zanim oddamy potwora do warsztatu. Aha samochód ma sprawną instalację gazową

> sekwencyjną - odpalany tylko na benzynie

Sprawdz dolot, filtr powietrza itp.

W mnie w Calibrze miałem podobny przypadek, spadła klapka przeciw wybuchowa na filtrze i silnik ani drgnął..

Napisano

> Kręci, kręci - nie zapala. Kręci dość ładnie, akumulator wydaje się być zdrowy skoro wytrzymuje

> tyle...

> Po pewnym czasie czuć zapach benzyny, ale samochód ani drgnie...

> Taka sama sytuacja była kilka dni temu, kręciliśmy podłączonego przez kable pod mój samochód aż w

> końcu zaczął powoli zaskakiwać i tak po troszku po troszku w końcu odpalił... Zalałem wtedy

> shellowski odmrazacz do paliwa oraz jakieś STP do auto z LPG (może niepotrzebnie, ale lepiej

> to niż nic). Benzyny ponad pół baku, świeża.

> Samochód miał wymienione świece, kable, kopułkę i palec więc raczej układ zapłonowy też bym

> wykluczył.

> Pompa paliwa chodzi... Niby odstawiałem poprzednim razem zamarznięte paliwo, ale teraz po zalaniu

> tych specyfików już sam nie wiem... Jakieś pomysły? Przy kręceniu w pewnym momencie czuję

> Podpowiedzcie zanim oddamy potwora do warsztatu. Aha samochód ma sprawną instalację gazową

> sekwencyjną - odpalany tylko na benzynie

moduł zapłonowy ew. czujnik halla ok.gif

Napisano

Znak - brak zapłonu i paliwo leje się w kata i tłumiki.

Iskra na świecach jest ?

Napisano
  • Autor

> Znak - brak zapłonu i paliwo leje się w kata i tłumiki.

> Iskra na świecach jest ?

Powinna być, skoro w końcu odpala to powinna byc...

Napisano

> Powinna być, skoro w końcu odpala to powinna byc...

Tak tylko jaka ? Może w ''kolorze '' czerwonym czyli za słaba.

Jest problem z zapłonem.

Napisano
  • Autor

Problemem okazał się totalnie zasyfiony filtr paliwa, oraz naderwany kabel od czujnika położenia wału. Na pewno jedno z tych - teraz zapala idealnie!

Dzięki za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.