Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo 1.8 - nagrzewanie się auta

Featured Replies

Napisano

Ciekawi mnie jak w waszych egzemplarzach wygląda sprawa z temperaturą. Czy szybko macie wskazówkę w pionie ? ile czasu po odpaleniu leci u was ciepłe powietrze ? Opiszcie też w jakich sytuacjach.

Ja do pracy mam 8 km. Jadę bez korków, mając auto na około 2 tys obrotów. Auto stoi pod chmurką i przy obecnych temperaturach ( 0 - 1 ), po około 1,5 km zaczyna lecieć lekko letnie powietrze a za jakiś czas ciepłe. Wskazówka nie dochodzi do pionu. Wracając tą samą trasą, ale już w małych korkach, wskazówka bliżej pionu jest, powietrze później już bardzo ciepłe jest.

Napisano

Sprawdź termostat.

EDIT: u mnie jak przy rozgrzanym silniku na postoju dam ogrzewanie i nadmuch na max to wskazówka jedzie w dół i nie jest to wina termostatu, zastanawiam się czy nie ma to związku z zasilaniem autka przy pomocy LPG, więc może to kwestia tego, że na upartego chcesz mieć szybko ciepło?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Moim zdaniem termostat do wymiany ... smile.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem termostat do wymiany ...

Ale jak termostat za szybko się otwiera to teoretycznie, ciężko by było nagrzać w autku. Jak były te duże mrozy ( -20 w nocy ), to na następny dzień po tych 2 km już powietrze się ocieplało. Ostatnio nawet, zmniejszałem temperaturę bo za ciepło było. Z drugiej strony ciekawi mnie, czy czasem reduktor od LPG trochę ciepła nie zabiera ??

Napisano

a mnie od wczoraj stoi....jak sosna smile.gif

poprzednio bujał się pomiędzy 3 kreską a połową, choć jak miał kaprys potrafił opaść do 2 kreski (tej większej)

do pracy mam jakieś 20km, część miasto, część S1, ciepło się zaczyna jak tylko wskazówka drgnie, nie wiem 2km?

Napisano
  • Autor

auto stawiasz pod chmurką ? Ciepłe powietrze, znaczy lekko letnie czy już takie co grzeje

Napisano

pod chmurką, powietrze.. no letnie, nie grzeje

Napisano
  • Autor

> pod chmurką, powietrze.. no letnie, nie grzeje

To w sumie podobnie u mnie jest

Napisano

> To w sumie podobnie u mnie jest

A to taki wielki problem sprawdzić rano termostat?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A to taki wielki problem sprawdzić rano termostat?

> Pozdrawiam BAS

czyli chwycić za dolną rurę ?

Napisano

> czyli chwycić za dolną rurę ?

Za górną. smile.gif

Odpalasz samochód, otwierasz maskę, zapalasz papierosa, kończysz palić papierosa i kładziesz rękę na górnej rurze chłodnicy albo na chłodnicy. Jeśli rura/chłodnica jest ciepła a wskazówka nie osiągnęła pionu(85-97*C, przynajmniej tak wynika z moich dzisiejszych obserwacji w FES-czekałem aż się łaskawie ugrzeje bo robiłem autoadaptację) to termostat do wymiany(nie powinien się nawet uchylić do ~80*C).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

To długi papieros z rana by musiał być wink.gif A tak w ogóle to nie palę smile.gif Ja zawsze myślałem, że jak na górze jest ciepła a na dole ma taką samą temperaturę, zanim dojdzie do około 90, to wtedy termostat do wymiany

Napisano

> osiągnęła pionu(85-97*C, przynajmniej tak wynika z moich dzisiejszych obserwacji w

> FES-czekałem aż się łaskawie ugrzeje bo robiłem autoadaptację) to termostat do wymiany(nie

> powinien się nawet uchylić do ~80*C).

a logowales moze ta temperature fesem ?

bo ja mam zlogowana i chcialbym zobaczyc wykres ze sprawnego/niesprawnego termostatu

Napisano

> Ciekawi mnie jak w waszych egzemplarzach wygląda sprawa z temperaturą. Czy szybko macie wskazówkę w pionie ?

w Stilo bardzo szybko

ile czasu po odpaleniu leci u was ciepłe powietrze ? Opiszcie też w jakich

> sytuacjach.

> Ja do pracy mam 8 km.

Jak dojeżdżałem do pracy 5 km to wskazówka była w pionie

Jadę bez korków, mając auto na około 2 tys obrotów. Auto stoi pod chmurką i

> przy obecnych temperaturach ( 0 - 1 ), po około 1,5 km zaczyna lecieć lekko letnie powietrze a

> za jakiś czas ciepłe. Wskazówka nie dochodzi do pionu. Wracając tą samą trasą, ale już w

> małych korkach, wskazówka bliżej pionu jest, powietrze później już bardzo ciepłe jest.

termostat do sprawdzenia

Napisano

> To długi papieros z rana by musiał być

Jak padnięty termostat to zaryzykuję twierdzenie, że w połowie papierosa będzie już czuć, że się rozgrzewa.

Ostatnio padł termostat znajomemu w AR147, tak w połowie papierosa miałem już jasność sytuacji, ale wtedy temperatura na dworze była ~5-10*C.

> A tak w ogóle to nie palę

Nikt nie jest doskonały. wink.gif

> Ja zawsze myślałem, że jak na

> górze jest ciepła a na dole ma taką samą temperaturę, zanim dojdzie do około 90, to wtedy

> termostat do wymiany

To co opisałeś występowałoby gdyby chłodnica nie oddawała ciepła do otoczenia.

Chłodnica jest na tzw. dużym obiegu. Obieg mały to: silnik, nagrzewnica i reduktor LPG, obiegi są odseparowane termostatem.

Jak masz sprawny termostat to do czasu osiągnięcia >80*C duży obieg ma być zimny, dopiero po przekroczeniu 80 ileś*C termostat zaczyna się uchylać.

Jak masz padnięty termostat to zaraz po rozruchu ciepło leci po obu obiegach i jest pupa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a logowales moze ta temperature fesem ?

> bo ja mam zlogowana i chcialbym zobaczyc wykres ze sprawnego/niesprawnego termostatu

Logowałem, ale wiele razy wyłączałem i włączałem FES(przy okazji testowałem coś związanego z FES), więc dane są niekompletne.

Jak chcesz to w załączeniu jest log(obroty, temperatura, obciążenie silnika, prędkość samochodu) z jazdy testowej na benzynie po autoadaptacji.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

ile po odpaleniu auta powinno trwać nagrzewanie do około 85 stopni po całej nocy postoju ?

Napisano

> ile po odpaleniu auta powinno trwać nagrzewanie do około 85 stopni po całej nocy postoju ?

Dzisiaj to było w okolicach 25minut(silnik 1.6 16V 103KM).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Dzisiaj to było w okolicach 25minut(silnik 1.6 16V 103KM).

> Pozdrawiam BAS

Dzisiaj z rana niestety nie miałem tyle czasu (praca), ale podczas odśnieżania odpaliłem auto. Po około 5 minutach - pół papierosa smile.gif rura górna była chłodna. Gdy odpaliłem ogrzewanie to bardzo szybko szło ciepłe powietrze. Mam klimatronika, więc miałem ustawione manualnie na 25 stopni. Nie wiem jak to się ma do manualnej klimy. Ruszyłem i jechałem mając około 2 tys obrotów. Wskazówka szła do góry i gdy była w okolicach 75% zatrzymałem auto i sprawdziłem rurę. Była już ciepła. Później podczas jazdy wskazówka szła w dół. Z kratek szło gorące powietrze cały czas. Później znów wskazówka szła lekko do góry.

Po 2,5 godzinnym postoju odpaliłem auto. Ustalając, że pion to 100%, to przy 50% rura górna zaczęła się robić ciepła. Pytanie, czy może to być też wina czujnika, czy też ewidentnie jest to termostat.

Behr ma w zestawie czujnik ?

Napisano

> Później podczas jazdy wskazówka szła w dół.

Jeśli zaraz po ruszeniu poszła trochę w dół a później znowu wróciła to jest ok.

Chodzi o to, że na postoju mając włączone ogrzewanie odebrałeś trochę ciepła, jak ruszyłeś to podniosłeś obroty pompy wodnej i przez termostat przeszła woda, która była przed chwilą w nagrzewnicy.

> Ustalając, że pion to 100%, to przy 50% rura górna zaczęła

> się robić ciepła.

Wydaje mi się, że termostat za szybko Ci otwiera, ale dla pewności trzeba by podłączyć pod FES i zobaczyć przy jakiej dokładnie temperaturze rura robi się ciepła, jeśli przy 35*C to za wcześnie Ci otworzył termostat.

Prosty test: rozgrzej silnik do temperatury roboczej, wskocz na jakąś trasę, rozpędź się, wyłącz ogrzewanie i wrzuć na luz, jeśli wskazówka podczas toczenia się na luzie będzie szła w dół to znaczy, że termostat jest cały czas otwarty.

> Pytanie, czy może to być też wina czujnika,

Czujnik nie ma wpływu na otwarcie termostatu, czujnik odpowiada tylko za przekazywanie informacji do ECU/zegarów o temperaturze.

> czy też ewidentnie jest to

> termostat.

Raczej termostat.

> Behr ma w zestawie czujnik ?

Nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Zamówiłem już termostat firmy Behr. Przy okazji wymienię płyn chłodniczy. Raczej spadek o 2 kreski w trakcie jazdy nie jest oznaką sprawnego termostatu ?

Napisano

> Zamówiłem już termostat firmy Behr. Przy okazji wymienię płyn chłodniczy.

Nie zaszkodzi.

> Raczej spadek o 2 kreski

> w trakcie jazdy nie jest oznaką sprawnego termostatu ?

Nie jest.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Po tej dyskusji aż dzisiaj rano zatrzymałem się po 2.5km jazdy(~2 kreska) i sprawdziłem czy mój ma się dobrze. smile.gif

Rura do chłodnicy była lodowata, więc mój termostat ma się dobrze. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Warto zmienić też czujnik temperatury ? Czy zostawić stary ? Jeśli wymienić to na oryginał czy zamiennik ?

Napisano

> Warto zmienić też czujnik temperatury ? Czy zostawić stary ? Jeśli wymienić to na oryginał czy

> zamiennik ?

z tego co mi wiadomo z tego i innego forum to jak kupiłeś termostat behr-a to czujnik jest w standardzie- dlatego taka cena zlosnik2.gif

Napisano

> Warto zmienić też czujnik temperatury ? Czy zostawić stary ? Jeśli wymienić to na oryginał czy

> zamiennik ?

Jak masz czujnik to możesz zmienić, ale jak działa to nie ma potrzeby tego robić(zawsze możesz to zrobić później).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> z tego co mi wiadomo z tego i innego forum to jak kupiłeś termostat behr-a to czujnik jest w

> standardzie- dlatego taka cena

nie było w zestawie, może do jtd behr daje czujnik w zestawie albo tu wyciągali i sprzedawali taniej. Ja dałem 137 zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.