Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o hamulce - mały problem

Featured Replies

Napisano

Witam, może ktoś mógłbym mi poradzić co może być przyczyną pewnych problemów z hamulcem.

Pacjent - Suzuki Wagon R+ 2001, hamulce bez ABSu, z przodu tarcze, z tyłu bębny.

Rok temu zrobiłem remont hamulców z tyłu (nowe szczęki, jeden przepuszczający cylinderek wymieniony na nowy) oraz wymieniłem na wiosnę klocki z przodu.

W lecie przy przebiegu ~100 000km wymieniony płyn hamulcowy na ATE DOT4 (DOT4 zgodnie z instrukcją).

Przez ostatni tydzień, z okazji mrozów przymarzł mi hamulec ręczny (w pozycji opuszczonej, także hamulec z tyłu nie był zablokowany), od 3 dni działa (odtajało). I od tych 3 dni pojawił się problem, że hamulec działa tak, iż najpierw wpada a dopiero po mocnym naciśnięciu pedału hamuje.

Poprawa nieznaczna jest, gdy kilka razy zaciągnę ręczny ale po paru hamowaniach znowu pedał zaczyna "wpadać". Przy wyłączonym silniku pedał zachowuje się tak jak powinien - twardnieje w miarę naciskania.

Ubytku płynu hamulcowego nie stwierdziłem. Ściągania przy hamowaniu na lewo/prawo także.

Sam obstawiam:

- pompa hamulcowa przepuszcza,

- okładzina szczęk jest zużyta, cylinderki wyciągają się bez oporu.

Ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia lub zasugerować co jeszcze mogę sprawdzić? Jak sprawdzić pompę czy "przepuszcza" płyn?

Napisano

A może puszcza ten niewymieniony, drugi, cylinderek??

Tyle tylko, że wtedy raczej brakowałoby płynu.

Osobiście takie 'parzyste' elementy wolę wymieniać od razu oba - jeżeli są takie same i jeden przestał już dobrze działać, to najprawdopodobniej za chwilę przestanie też drugi - powinny mieć taką samą (zbliżoną) żywotność.

Pompę chyba najlepiej sprawdzić na dwa sposoby:

1) pośredni - zblokować wszystkie elementy wykonawcze - czyli po zdjęciu bębnów i zdemontowaniu szczęk - założyć jakieś klamry lub zacisk stolarski??

Problemem będzie to, że ciśnienie może uciekać w puchnące przewody miękkie, elementy połączeniowe itp

2) odkręcenie przewodów od pompy, zaślepienie otworów.

W tym przypadku trzeba się liczyć z jakimś ubytkiem płynu oraz bezwzględnym odpowietrzeniem układu po ponownym podłączeniu przewodów.

Z drugiej strony, ciekawe dlaczego 'pompowanie' ręcznym pomaga??

Może problem tkwi w zbyt dużym cofaniu szczęk od bębna. Mogłoby być to spowodowane zużyciem/uszkodzeniem rozpieraków, które utrzymują szczęki minimalnie przed bębnem. Jeżeli rozpierak nie rozpiera, to sprężyny całkowicie cofają szczęki i przy pierwszym wciśnięciu pedału tylko trochę je dociskają, przy drugim bardziej itd. Jednocześnie sprężyny cofają i kółko się zamyka a ty nie zatrzymujesz.

Napisano
  • Autor

> Z drugiej strony, ciekawe dlaczego 'pompowanie' ręcznym pomaga??

> Może problem tkwi w zbyt dużym cofaniu szczęk od bębna. Mogłoby być to spowodowane

> zużyciem/uszkodzeniem rozpieraków, które utrzymują szczęki minimalnie przed bębnem. Jeżeli

> rozpierak nie rozpiera, to sprężyny całkowicie cofają szczęki i przy pierwszym wciśnięciu

> pedału tylko trochę je dociskają, przy drugim bardziej itd. Jednocześnie sprężyny cofają i

> kółko się zamyka a ty nie zatrzymujesz.

tez to obstawiam, ale ...

doszła trzecia rzecz - możliwe jest, że zaworek podciśnieniowy przy serwie przepuszcza powietrze. Tylko się zastanawiam czy takie objawy miękkiego pedału hamulca byłyby w tym przypadku, czy też raczej w tym momencie hamulec powinien być twardy.

Napisano

> możliwe jest, że zaworek podciśnieniowy przy serwie przepuszcza powietrze

Wtedy serwo by przestawało pracować, czyli:

> raczej w tym momencie hamulec powinien być twardy.

Napisano

> rozpierak nie rozpiera, to sprężyny całkowicie cofają szczęki i przy pierwszym wciśnięciu

> pedału tylko trochę je dociskają, przy drugim bardziej itd. Jednocześnie sprężyny cofają i

> kółko się zamyka a ty nie zatrzymujesz.

Rozpierak rozpiera, tylko samoregulator może nie trzymać i stąd taki efekt. Podobnie też może się stać w przypadku odklejenia się okładziny od szczęki.

Napisano
  • Autor

> Rozpierak rozpiera, tylko samoregulator może nie trzymać i stąd taki efekt. Podobnie też może się

> stać w przypadku odklejenia się okładziny od szczęki.

ok.gif sprawdzę niebawem zlosnik.gif

Napisano

> Rozpierak rozpiera, tylko samoregulator może nie trzymać i stąd taki efekt.

no tak, bardziej szczegółowo, właściwie o to mi chodziło

samoregulator nie wydłuża rozpieraka i ten trzyma 'za póżno' czyli jakby 'nie rozpiera'

> Podobnie też może się

> stać w przypadku odklejenia się okładziny od szczęki.

A w takim przypadku to by okładzina się nie wcięła między szczękę a bęben?? I nie zaklinowała całości??

Napisano

Zrzuć bębny i popatrz co się tam stało(czy nie cieknie cylinderek,okładzina się nie odkleiła od szczęk,itp.)

Potem wyreguluj wszystko jeszcze raz i sprawdź jak to działa.

BTW masz dodatkowy rant na tarczy kotwicznej chroniący przed dostawaniem się błota i wody do wnętrza bębna?

Napisano
  • Autor

> no tak, bardziej szczegółowo, właściwie o to mi chodziło

> samoregulator nie wydłuża rozpieraka i ten trzyma 'za póżno' czyli jakby 'nie rozpiera'

samoregulator koszt 136zł zlosnik.gif powierzchnie czoła są moletowane możliwe, że są tylko brudne.

> A w takim przypadku to by okładzina się nie wcięła między szczękę a bęben?? I nie zaklinowała

> całości??

raczej nie zablokował się, gdyż bym raczej o tym wiedział zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zrzuć bębny i popatrz co się tam stało(czy nie cieknie cylinderek,okładzina się nie odkleiła od

> szczęk,itp.)

> Potem wyreguluj wszystko jeszcze raz i sprawdź jak to działa.

> BTW masz dodatkowy rant na tarczy kotwicznej chroniący przed dostawaniem się błota i wody do

> wnętrza bębna?

wsservepicphp.jpg

clipboard01nin.jpg

Napisano

> A w takim przypadku to by okładzina się nie wcięła między szczękę a bęben?? I nie zaklinowała całości??

To jest jak najbardziej możliwe...Jednak z własnego doświadczenia wiem, że nie oczywiste.

Napisano

samoregulator luzu szczęk tylnych najprawdopodobniej jest przyczyną złego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.