Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znow o regulacji Bingo-M

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Pacjent Astra F, X16SZ (jednopunkt), gaz bingo-m, parownik chyba autronic.

Czy dobrze ustawilem ten ustroj? Sruba na parowniku od wolnych zakrecona. Nie moge ustawic tego tak aby PWA bylo na jalowym i pod obciazeniem takie samo. Czy tak moze byc?

Wzialem sie za regulacje bo zaczal za duzo palic (w trasie ponad 10l/100km nawet 12 i brak mocy, gdy norma bylo 8-9l/100km).

Wykresy sa nastepujace:

1) 800obr

284479187-800_1.JPG

2) 2800obr

284479187-3000_1.JPG

Czy 30 krokow to nie za duzo? PWA ok 60 zlapal sam podczas nauki.

post-52929-14352510803237_thumb.jpg

Napisano

przy odkręcaniu śruby na parowniku krokowiec nie zamyka?

możesz spróbować odkręcić śrubę i krokowiec sam będzie domykał aż osiągniesz bardzo małe widełki pracy

Napisano
  • Autor

> przy odkręcaniu śruby na parowniku krokowiec nie zamyka?

> możesz spróbować odkręcić śrubę i krokowiec sam będzie domykał aż osiągniesz bardzo małe widełki

> pracy

mowisz o tej srubie od wolnych?

Napisano

> Panowie,

> Pacjent Astra F, X16SZ (jednopunkt), gaz bingo-m, parownik chyba autronic.

> Czy dobrze ustawilem ten ustroj? Sruba na parowniku od wolnych zakrecona. Nie moge ustawic tego tak

> aby PWA bylo na jalowym i pod obciazeniem takie samo. Czy tak moze byc?

Lekko (ok. 10 kroków) wyższe PWA na jałowych niż na obrotach jest korzystne. Ma to na celu wzbogacanie przy gwałtownym wciśnięciu gazu i działa to zdecydowanie szybciej, niż opcja programowa sterownika, którą wówczas można wyłączyć.

Twoje 30 kroków to zdecydowanie zbyt duża różnica i powinieneś odkręcić śrubę czułości membrany.

Zwrot "śruba wolnych obrotów" kojarzy się mi z bypassem II stopnia parownika, a tego nie powinieneś w tym momencie ruszać.

Zastanawia mnie bardzo niskie PWA (60) na obrotach. Tak, jakbyś miał dolot niedrożny (filtr, rura dolotowa) albo niedowymiarowany mikser.

Napisano
  • Autor

> Twoje 30 kroków to zdecydowanie zbyt duża różnica i powinieneś odkręcić śrubę czułości membrany.

> Zwrot "śruba wolnych obrotów" kojarzy się mi z bypassem II stopnia parownika, a tego nie powinieneś

> w tym momencie ruszać.

ta sruba czulosci powinienem krecic na jalowych czy pod obciazeniem?

> Zastanawia mnie bardzo niskie PWA (60) na obrotach. Tak, jakbyś miał dolot niedrożny (filtr, rura

> dolotowa) albo niedowymiarowany mikser.

poprzednio ustawial sie w okolicach 90. mikser nie ruszany od nowosci, filtr nowy, w dolocie chyba nic sie nie zaleglo.

dla jasnosci mam taki parownik (zdjecie zapozyczone z allegro). sruba czulosci to ta czarna z nacieciem, a od wolnych obrotow ta zolta z nacieciem (pionowo nad ta czarna) - ja przynajmniej tak je rozumiem.

284479772-LOV.R.ELE.jpg

post-52929-1435251080552_thumb.jpg

Napisano

> ta sruba czulosci powinienem krecic na jalowych czy pod obciazeniem?

> poprzednio ustawial sie w okolicach 90. mikser nie ruszany od nowosci, filtr nowy, w dolocie chyba

> nic sie nie zaleglo.

> dla jasnosci mam taki parownik (zdjecie zapozyczone z allegro). sruba czulosci to ta czarna z

> nacieciem, a od wolnych obrotow ta zolta z nacieciem (pionowo nad ta czarna) - ja przynajmniej

> tak je rozumiem.

Dokładnie, jest tak, jak napisałeś.

Pozostaw śrubę od wolnych (mosiężną) zakręconą.

Masz na tyle "mocne" ssanie gazu na jałowych, że nie potrzebujesz jej używać. Odkręcaj powoli śrubę czułości (plastyk), aż do skutku - PWA c.a. 70 na jałowych.

Ale to ciągle jest zaleczanie problemu, którym jest niskie PWA na obrotach.

Dziwi mnie to zjawisko, że miałeś wcześniej PWA 90 (z autoadaptacji ,czyli pod obciążeniem), a teraz masz 60, toż to przepaść. Cuda, panie. Czy ten nowy filtr jest "pewny" ? Prześledź dolot powietrza od wejścia do wtryskiwacza noPb. Nie masz tam jakichś "patentów" ?

A czy na benzynie też słaby ( szczególnie na obrotach)?

Napisano
  • Autor

> Dziwi mnie to zjawisko, że miałeś wcześniej PWA 90 (z autoadaptacji ,czyli pod obciążeniem), a

> teraz masz 60, toż to przepaść. Cuda, panie. Czy ten nowy filtr jest "pewny" ? Prześledź dolot

> powietrza od wejścia do wtryskiwacza noPb. Nie masz tam jakichś "patentów" ?

> A czy na benzynie też słaby ( szczególnie na obrotach)?

sprawdze ten filtr - moze zamokl albo cus. najwyzej go wymienie na nowy i sprawdze.

Patentow brak - cudowalem kiedys z mikserem rybackiego ale bez rezultatow wiec dalem spokoj.

Napisano

Posprawdzaj klapy anystrzałowe, jeśli je masz.

Generalnie szukaj czegokolwiek w dolocie, co mogłoby dławić przepływ powietrza.

Napisano
  • Autor

> Posprawdzaj klapy anystrzałowe, jeśli je masz.

> Generalnie szukaj czegokolwiek w dolocie, co mogłoby dławić przepływ powietrza.

nie mam takich wynalazkow. a lewe powietrze moze tak wplynac na PWA? bo mam peknieta gumowa rure od filtra do puszki nad wtryskiem i uszczelnilem ja tasma klejaca.

Napisano

> nie mam takich wynalazkow. a lewe powietrze moze tak wplynac na PWA? bo mam peknieta gumowa rure od

> filtra do puszki nad wtryskiem i uszczelnilem ja tasma klejaca.

Lewe powietrze podnosi PWA głównie na jałowym.

Pod obciążeniem ma marginalne znaczenie.

Z tym, że nieszczelność przed mikserem i przepustnicą (Twój przypadek) praktycznie na nic nie wpływa.

Zdemontuj rurę od puszki powietrza i zerknij na PWA na obrotach 3000, 5000.

Jeśli nadal będzie poniżej 80, to znaczy, że mikser masz nieodpowiedni.

Domyślam się, że mikser masz pod wtryskiwaczem a nad przepustnicą. Inny montaż w jednopunkcie to pomyłka.

Jedyne, co na teraz możesz zrobić to odkręcić czułość na reduktorze, aby obiżyć PWA jałowych do c.a. 70.

Samochód powinien palić mniej, ale mocny to raczej nie bądzie.

Napisano
  • Autor

> Zdemontuj rurę od puszki powietrza i zerknij na PWA na obrotach 3000, 5000.

> Jeśli nadal będzie poniżej 80, to znaczy, że mikser masz nieodpowiedni.

po zdjeciu rury od filtra powietrza PWA skoczylo do ponad 100. jutro wymienie filtr i sprawdze jeszcze raz.

> Domyślam się, że mikser masz pod wtryskiwaczem a nad przepustnicą. Inny montaż w jednopunkcie to

> pomyłka.

tak, mam mikser plytowy. a co myslisz na temat rybackiego montowanego na gumie miedzy filtrem powietrza, a wtryskiem (astra F ma jeszcze taka puche chyba rezonator)

Napisano
  • Autor

witam,

wymienilem filtr, po nauce PWA ustawilo sie w okolicach 90. doregulowalem jak ponizej, PWA ustawilem na jalowych troche wyzej niz przy obciazeniu. dobrze czy zle?

800obr

284506555-800_1.JPG

2500obr

284506555-2500_1.JPG

post-52929-14352510890902_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.