Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie subwoofera i ustawienie filtrów

Featured Replies

Napisano

Najpierw napiszę co mam.

Odtwarzacz Pioneer DEH-4100SD, w drzwiach mid-basy Signat H16, wysokotonowe z przodu oryginalne oplowskie, a z tyłu jakieś Pioneery dynamiczne, zwrotnice 2-drożne Alpine. Tylne głośniki są odłączone, bo jeszcze nie zdążyłem zrobić im wytłumienia i tylko psują całość (z tyłu rzadko ktoś siedzi).

Drzwi są wyklejone matami bitumicznymi i uszczelnione. Te Signaty grają w nich całkiem dobrze i schodzą dość nisko jak na mid-basy. Byłem mile zaskoczony jak je założyłem do dobrze wytłumionych i dość dużych drzwi. Niektórzy myśleli, że mam jakiś mały subwoofer pod siedzeniem.

Teraz podpiąłem wzmacniacz Blaupunkt GTA 2 Special 375W, który bez mostkowania napędza subwoofer Magnat 2-drożny. W związku z tym mam pytania:

1. Który filtr lepiej wykorzystać do subwoofera? ten w odtwarzaczu, czy we wzmacniaczu? a może to obojętne?

2. Czy częstotliwość od jakiej ma przenosić subwoofer ustawiać eksperymentalnie, czy jest jakaś zasada? W radiu mam 50 do 125Hz.

3. Czy HIGH PASS FILTER, który jest w radiu, to odcięcie niskich częstotliwości od reszty głośników? Mam ustawić taką samą częstotliwość jak dla suba?

4. Czy coś jeszcze powinienem wiedzieć podłączając subwoofer?

Napisano

AD1. Lepiej wykorzystać ten ze wzmacniacza. Masz możliwość płynnej regulacji odcięcia.

AD2. Filtr wzmacniacza ustaw na 70-80Hz, bo do tylu spokojnie zejdą Signaty. Reszta, to tylko Twoje ucho, ale jeśli będziesz regulował, to bardziej w dół niż w górę.

AD3. Nie mam pojęcia jak działają filtry w Twoim radyjku, a nie chce mi się sprawdzać. Osobiście zawsze byłem fanem pełnego pasma dla przednich głośników niezależnie od tego, czy grały napędzane wzmacniaczem czy samym radiem. Było trochę ciszej, ale lepiej.

AD4. Po pierwsze - nie szkodzić muzyce. hehe.gif

Napisano
  • Autor

Jak na moje ucho ten HIGH PASS FILTER odcina dół od głośników podłączonych bezpośrednio do radia. Chciałem się tylko upewnić. Poeksperymentuję z tym trochę.

U mnie wszystkie głośniki poza subem napędzane są z radia.

Ten subwoofer, który mam to jest sprzęt domowy, ale leżał nie używany, więc pomyślałem, że wsadzę go do samochodu. Kupiłem używany wzmacniacz za stówkę i gra super. Schodzi dość nisko, chyba dzięki temu, że jest 2-drożny.

Napisano

> Jak na moje ucho ten HIGH PASS FILTER odcina dół od głośników podłączonych bezpośrednio do radia.

> Chciałem się tylko upewnić. Poeksperymentuję z tym trochę.

> U mnie wszystkie głośniki poza subem napędzane są z radia.

> Ten subwoofer, który mam to jest sprzęt domowy, ale leżał nie używany, więc pomyślałem, że wsadzę

> go do samochodu. Kupiłem używany wzmacniacz za stówkę i gra super. Schodzi dość nisko, chyba

> dzięki temu, że jest 2-drożny.

Ja mam pionka DEH6900 i mam ustawione 80Hz w radiu na suba i HPF 80 oraz korektor na power full jak dla mnie jest OK ale tak jak pisał poprzednik wszystko zalezy od tego jakiej muzy słuchasz i jaki chcesz miec dzwiek musisz niestety doświadczalnie sobie ustawić

Wzmaka mam wsio na full ale mam monoblock wiec typowy pod suba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.