Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Vectra B] Przygasające światła na zimnym silniku..

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Chciałem opisać Wam pewien problem jaki mi się przytrafił, może ktoś poradzi co z tym zrobić. Otóż w silniku (1,6 16V) obok akumulatora jest takie tajemnicze urządzenie (na fotce ozn. nr 1.), które jest połączone przewodami z zaworem powietrza wtórnego (nr 2). Idea jest taka, że urządzenie załącza się przy zimnym silniku i po 2-3 minutach sie wyłacza. Jeszcze na jesieni było dość głośno słychać w silniku pracę tego urządzenia ale mechanior powiedział mi, żeby się nie martwić tym, że to tak ma być. Teraz natomiast, szczególnie przy większych mrozach, urządzonko to sie nie włącza, jednak słychać jakby próbowało się włączyć. Właśnie w momencie próby włączenia urządzenie pobiera chyba dużo prądu i widać wyraźnie przygasające światła nie tylko te w kabinie ale również zewnętrzne frown.gif powoduje to również falowanie obrotów. Dzieje się to kilkadziesiąt razy na minutę więc nawet głupio jechać z takimi "migającymi" światłami. Cała akcja trwa 2-3 minuty czyli tyle ile praca sprawnego urządzenia, po czym objawy ustępują.

i tu są moje pytania:

- co to w ogóle jest za urządzenie? zlosnik.gif

- czy komuś też to głośno chodzi?

- jak to naprawić?

- czy jest to w ogóle niezbędne silnikowi? można byłoby to bezpiecznie jakoś odłączyć?

edit: ok już wiem, to urządzenie to pompa powietrza wtórnego.

ale pozostałe pytania aktualne zlosnik.gif

284519949-silnik1.jpg

Pozdrawiam

Andrzej

post-26991-14352510953994_thumb.jpg

Napisano

> i tu są moje pytania:

> - co to w ogóle jest za urządzenie?

Jak juz napisales, pompa powietrza wtornego-a konkretniej, pompa, zwana popularnie "odkurzaczem", podajaca powietrze do kolektora wydechowego w celu dopalenia resztek niespalonego paliwa podczas zimnego rozruchu.

> - czy komuś też to głośno chodzi?

Czesto zdarza sie, ze wentylator jest juz mocno zuzyty i jego praca objawia sie ordynarnym i glosnym buczeniem.

> - jak to naprawić?

Przez wymiane na sprawny i mniej zuzyty, bo o nowym, ze wzgledu na koszt zakupu, mozesz zapomniec...

> - czy jest to w ogóle niezbędne silnikowi? można byłoby to bezpiecznie jakoś odłączyć?

De facto jest to zupelnie zbyteczne dla pracy silnika urzadzenie, jak rowniez zawory EGR, filtry DPF i katalizatory-po prostu wymogi ekologiczne zmusily producenta do instalowania tych awaryjnych poniekad "wynalazkow". Bezpieczne odlaczenie nastepuje po wyjeciu bezpiecznika ze skrzynki pod maska (niestety, nie pamietam ktorego...-skrzynki masz trzy, najpewniej bezpiecznik znajduje sie w skrzynce blisko akumulatora, mozna dojsc po grubych, czerwonych przewodach biegnacych od silnika dmuchawy).

Problemy wystepujace w Twoim aucie wynikaja prawdopodobnie z uszkodzenia silnika owego wentylatora (zuzyly sie szczotki silnika badz wirnik ma zwarcie), dlatego tez elektryka wariuje w zalozonym czasie pracy tegoz wyentylatora.

Pozdrawiam

Napisano

miałem to w swojej Vectrze i po prostu wywaliłem zeby.GIF

a wąż który pozostał zaślepiłem smile.gif

tak jak pisze tosh jest to zbędna rzecz która nie pomaga a tylko się tłucze smile.gif

Napisano

> - co to w ogóle jest za urządzenie?

> - czy komuś też to głośno chodzi?

> - jak to naprawić?

> - czy jest to w ogóle niezbędne silnikowi? można

Jak już wiesz jest to "odkurzacz". Jest to jedna z części dzięki której nasze silniki w Oplach mają przedrostek ECO- sick.gif W Omedze wyłączenie tego ustrojstwa polega na wyjęciu odpowiedniego przekaźnika pod maską.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.