Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup osobowego busa i zmiana typu na ciężarowy

Featured Replies

Napisano

Witam!

Poszukuję samochodu dostawczego specyficznej marki.

Trafiłem na spełniający moje oczekiwania, ale jest w wersji pasażerskiej 16+1. Zamontowany ma Tacho i najprawdopodobniej zarejestrowany jako autobus (nie zdążyłem dziś tego już sprawdzić)

Czy wywalając nadmiar niepotrzebnych siedzeń i zostawiając dwa pierwsze rzędy (7os) można zarejestrować jako ciężarowy?

Czy potrzebna będzie przegroda oddzielająca przestrzeń pasażerską od towarowej?

Pytam, bo ostatnio rejestrowałem Jumpera z F, który miał tylko kratkę ochraniającą fotel kierowcy i SKP nie chciała mi zrobić badań. Zrobiłem przegrodę i na innej stacji okazało się że mogła zostać oryginalna, która była zamontowana screwy.gif

Może ktoś coś wie na ten temat 20.GIF

Napisano

Na pewno możesz usunąć dodatkowe miejsca likwidując status autobusu. Zorientuj się jaka DMC jest obecnie w DR, jaka będzie masa własna po przeróbce i czy dodatkowe fotele, które mają zostać mają pasy bezpieczeństwa

Napisano

> Na pewno możesz usunąć dodatkowe miejsca likwidując status autobusu. Zorientuj się jaka DMC jest

> obecnie w DR, jaka będzie masa własna po przeróbce i czy dodatkowe fotele, które mają zostać

> mają pasy bezpieczeństwa

hmm.gifhmm.gif a czy przypadkiem fotele do osobowki i do autobusu nie maja innych homologacji?

Napisano

> a czy przypadkiem fotele do osobowki i do autobusu nie maja innych homologacji?

Wątpię. Na logikę, jeśli coś ma homologację do przewozu osób w autobusie to i w osobówce da radę. Gorzej byłoby w druga stronę. Sam użytkuję samochód osobowy z fotelami dokładanymi, typowo "busowymi" a całość bez żadnych kombinacji, samochód kupiony jako nowy a przerabiany przez salon.

Napisano

> Wątpię. Na logikę, jeśli coś ma homologację do przewozu osób w autobusie to i w osobówce da radę.

> Gorzej byłoby w druga stronę. Sam użytkuję samochód osobowy z fotelami dokładanymi, typowo

> "busowymi" a całość bez żadnych kombinacji, samochód kupiony jako nowy a przerabiany przez

> salon.

no tyle ze autobus ma Vmax 100km/h a osobowka wiecej....

Napisano

> no tyle ze autobus ma Vmax 100km/h a osobowka wiecej....

Myślę, że 100km/h to i tak w razie wypadku za dużo dla jakiegokolwiek fotela. Tutaj trzeba sięgnąć głęboko w przepisy albo zasięgnąć opinii na stacji, która ma dokonać przeglądu po zmianach.

Napisano

> Myślę, że 100km/h to i tak w razie wypadku za dużo dla jakiegokolwiek fotela. Tutaj trzeba sięgnąć

> głęboko w przepisy albo zasięgnąć opinii na stacji, która ma dokonać przeglądu po zmianach.

- M1 - pojazdy do przewozu osób mające więcej niż osiem miejsc oprócz siedzenia kierowcy

- M2 - pojazdy do przewozu osób mające więcej niż osiem miejsc i o masie maks.< 5 ton

- M3 - pojazdy do przewozu osób o masie maks.> 5 ton

- N1 - pojazdy do przewozu ładunków o masie maks.< od 3,5 tony (tzw. sam. dostawcze)

- N2 - pojazdy do przewozu ładunków o maks. masie większej niż 3,5 tony, ale nie przekraczającej 12 ton

- N3 - pojazdy do przewozu ładunków o maks. masie większej niż 12 ton

i tak sa homologowane fotele - np http://www.intap.com.pl/

Napisano

> i tak sa homologowane fotele - np http://www.intap.com.pl/

No to musimy znać masy, o które pytałem i wtedy popchniemy temat dalej. Przydałoby się w międzyczasie poznać czy przypadkiem fotel jednej kategorii spełnia może inną.

Napisano
  • Autor

> No to musimy znać masy, o które pytałem i wtedy popchniemy temat dalej. Przydałoby się w

> międzyczasie poznać czy przypadkiem fotel jednej kategorii spełnia może inną.

wydaje mi się że dmc to 3,5 t busy towarowe mialy 2020masy wlasnej i 1480 ladownosci.

16 pasazerow po 68 kg = 1088kg wiec pewnie bedzie do 3500kg.

konkretnie chodzi tu o samochod LDV.

Poza przerobka foteli zostanie tacho, ciekawe tylko czy jak tacho jest wylaczone to ogranicznik predkosci dziala czy nie?

Napisano

> wydaje mi się że dmc to 3,5 t busy towarowe mialy 2020masy wlasnej i 1480 ladownosci.

> 16 pasazerow po 68 kg = 1088kg wiec pewnie bedzie do 3500kg.

> konkretnie chodzi tu o samochod LDV.

> Poza przerobka foteli zostanie tacho, ciekawe tylko czy jak tacho jest wylaczone to ogranicznik

> predkosci dziala czy nie?

ma z tylu blizniaki ? jak tak to pewnie ponad 3500kg

blokada nie jest realizowana przez achograf to jego wylaczenie nic z predkoscia nie zmieni.

Napisano
  • Autor

> ma z tylu blizniaki ? jak tak to pewnie ponad 3500kg

ma blizniaki i ma 3,5dmc.

kilka lat takim jezdzilem.

i dlatego znowu szukam LDV bo za 6kzl nic lepszego nie znajde

o ten jest do 3,5dmc wiec wszystkie raczej takie powinne byc. tylko w UK mozna bylo trafic wersje 5,5dmc

Napisano

> wydaje mi się że dmc to 3,5 t busy towarowe mialy 2020masy wlasnej i 1480 ladownosci.

> 16 pasazerow po 68 kg = 1088kg wiec pewnie bedzie do 3500kg.

> konkretnie chodzi tu o samochod LDV.

Owszem, jest mozliwy LDV o DMC do 3,5t ale weź się dokładnie dowiedz o te masy bo nie ma co tak gdybać. Tym bardziej, ze dla pasażera przyjmuje się więcej niż 68kg.

> Poza przerobka foteli zostanie tacho, ciekawe tylko czy jak tacho jest wylaczone to ogranicznik

> predkosci dziala czy nie?

Ogranicznik prędkości nie jest powiązany z tachografem. Zapomniałem wcześniej napisać- tachograf do wymontowania. W przypadku gdyby został nie jesteś obowiązany z niego korzystać ale masz obowiązek utrzymywać go w stanie sprawnym czyli musisz robić płatne legalizacje. A tak poza tym to kolega jeździł LDV. Egzotyka tego sprzętu zadziwiała.

Napisano
  • Autor

> Owszem, jest mozliwy LDV o DMC do 3,5t ale weź się dokładnie dowiedz o te masy bo nie ma co tak

> gdybać. Tym bardziej, ze dla pasażera przyjmuje się więcej niż 68kg.

taka wartosc znalazlem na forum diagnostow

> Ogranicznik prędkości nie jest powiązany z tachografem. Zapomniałem wcześniej napisać- tachograf do

> wymontowania. W przypadku gdyby został nie jesteś obowiązany z niego korzystać ale masz

> obowiązek utrzymywać go w stanie sprawnym czyli musisz robić płatne legalizacje. A tak poza

> tym to kolega jeździł LDV. Egzotyka tego sprzętu zadziwiała.

egzotyka tak, ale funkcjonalnosc i niezawodnosc rowniez wink.gif

Napisano

> egzotyka tak, ale funkcjonalnosc i niezawodnosc rowniez

a to nie na ford transit jest zbudowane?

Napisano
  • Autor

> a to nie na ford transit jest zbudowane?

to zalezy.

W UK były silniki i skrzynie forda.

W Polsce był silnik andorii 4ct-90 i skrzynia rovera.

Dopiero chyba w 2000 roku w Polsce zaczeli montować silnik i skrzynie forda.

ja jezdzilem andoria, znam ten silnik od dolu do gory, skrzynia nie do zajechania.

Forda nie znam, troche sie obawiam. ale chyba sie zdecyduje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.