Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Uno 1.0 Fire 98 gaśnie krótko po odpaleniu

Featured Replies

Napisano

Na przełomie lata i jesieni miałem problem z moim Uniakiem. W czasie jazdy silnik gasł i nie można było samochodu odpalić. Dopiero po jakimś czasie odpalał bez problemów. Wymieniłam wówczas prawie cały układ zapłonowy plus pompę paliwa. Samochód jest na benzynę i gaz. Po wymianie modułu na krótko zaczął chodzić normalnie, później objawy były podobne. Wymieniłem cewkę zapłonową, przewody wysokiego napięcia, kopułkę, moduł, czujnik Halla, świece i bez rezultatu. Jak samochód się rozgrzał to gasł, jak ostygł odpalał bez problemów. Objawy wyraźnie wskazywały na moduł, który był nową częścią. Profilaktycznie wymieniłem jeszcze raz na nowy moduł i jak ręką odjął.

Obecnie od około trzech tygodni na mrozach samochód odpala bez problemu. Pochodzi jednak 20-30 sekund, gaśnie i nie można go ponownie odpalić. Po kilku godzinach odpala bez problemów. Ostatnio zjawisko to się nasiliło, odpala gaśnie i koniec jazdy na jakiś czas. Po załączeniu stacyjki słychać , że pompa paliwa pracuje i podaje benzynę. Myślę, że to coś z instalacją elektryczną. Może mi ktoś podpowiedzieć co jest przyczyną i co trzeba naprawić?

Napisano

> Jak samochód się rozgrzał to gasł, jak ostygł odpalał bez problemów. Objawy wyraźnie

> wskazywały na moduł, który był nową częścią. Profilaktycznie wymieniłem jeszcze raz na nowy

> moduł i jak ręką odjął.

W 98 roczniku masz monojetronic z modułem icon_eek.gifhmm.gif

I hallotron osobno spineyes.gif?

EDIT: Masz monomotronic czy monojetronic? Bo w obu przypadkach będą się trochę różnic proponowane rozwiązania problemu...

Napisano
  • Autor

Prawdę mówiąc to się nie znam na tym dokładnie, ale domyślam się, że pytasz czy czujnik Halla jest razem z modułem czy jako oddzielna część. Jak mechanik wymieniał te części to oddzielnie je kupował i montował także oddzielnie i nie są one jako jedna całość. Jeśli niedokładnie odpowiedziałem na to pytanie to napisz je językiem bardziej zrozumiałym dla laika motoryzacji.

Napisano
  • Autor

> Prawdę mówiąc to się nie znam na tym dokładnie, ale domyślam się, że pytasz czy czujnik Halla jest

> razem z modułem czy jako oddzielna część. Jak mechanik wymieniał te części to oddzielnie je

> kupował i montował także oddzielnie i nie są one jako jedna całość. Jeśli niedokładnie

> odpowiedziałem na to pytanie to napisz je językiem bardziej zrozumiałym dla laika motoryzacji.

chyba, że pytasz czy to jest silnik z gaźnikiem czy wtrysk?

To wersja silnika z gaźnikiem!

Napisano

> chyba, że pytasz czy to jest silnik z gaźnikiem czy wtrysk?

> To wersja silnika z gaźnikiem!

Yhmm... to ja się dalej nie wypowiadam...

bo wg. mnie w 98 roczniku gaźników nie było...

nie było również monojetroników, więc nie było też aparatów zapłonowych z modułem i osobną cewką...

Były monomotroniki, które miały podwójną cewkę, a zapłonem sterowało ECU, hallotron znajdował się po lewej stronie auta tam gdzie koło pasowe...

Napisano

wypadałoby chyba powiedzieć "Dzień dobry" i zapoznać się z >>> TYM <<< wątkiem smirk.gif

Napisano

> wypadałoby chyba powiedzieć "Dzień dobry" i zapoznać się z >>> TYM

i cisza... nic nie słuchają, nie czytają i nie szanują nawet MODa kara.gif

Napisano

Uzupełniamy profilek albo się nie odzywamy angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.