Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omega B FL - warto?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Widze, że jest tu na AK kilku świadomych użytkowników Omegi. Obecnie jeżdżę Vectrą i chciałbym przesiąść się na coś większego. Jednym z aut które biorę pod uwagę jest Omega. W związku z tym - wpisując się w trend - mam kilka pytań. zlosnik.gif

1. Problem 3.2 vs 3.0. Czy 3.2 naprawde jest taki problematyczny (katalizatory, sondy) jak coś się zacznie sypać w porównaniu z 3.0?

2. Z tego co wyczytałem, Omegi dalej dotknięte są problemem rdzy. Jak to wygląda w praktyce? To, że zazwyczaj rdzewieje miejsce już raz naprawiane to wiem z doświadczenia.

3. Z bólem rozważam ewentualną "profanację" przy pomocy LPG. Są jakieś techniczne przeciwwskazania?

4. Im nowsza "B FL" tym lepsza, czy nie ma to takiego znaczenia?

5. Jakieś znane przypadłości automatycznej skrzyni biegów? Jestem zdecydowany raczej na taki rodzaj skrzyni biegów - może jednak lepiej manual?

6. Przeglądając oferty widzę dużą rozbieżność cen. Ile pieniędzy teoretycznie trzeba wydać żeby auto było w stanie bardzo dobrym?

7. Biorę pod uwagę również pozostałe benzyny, bo moc nie jest dla mnie najważniejsza. Może lepiej jakieś 2.2? A może 2.5 litrowy silnik diesla jest jakąś alternatywą?

Poczytałem trochę forum omegi, ale ciągle czuje niedosyt informacji. Zwłaszcza rozsądnych z tzw. pierwszej ręki.

Pozdrawiam,

G.

Napisano

> Witam,

> Widze, że jest tu na AK kilku świadomych użytkowników Omegi. Obecnie jeżdżę Vectrą i chciałbym

> przesiąść się na coś większego. Jednym z aut które biorę pod uwagę jest Omega. W związku z tym

> - wpisując się w trend - mam kilka pytań.

> 1. Problem 3.2 vs 3.0. Czy 3.2 naprawde jest taki problematyczny (katalizatory, sondy) jak coś się

> zacznie sypać w porównaniu z 3.0?

> 2. Z tego co wyczytałem, Omegi dalej dotknięte są problemem rdzy. Jak to wygląda w praktyce? To, że

> zazwyczaj rdzewieje miejsce już raz naprawiane to wiem z doświadczenia.

W praktyce wygląda tak, że łatwiej znaleźć Omegę z rdzą niż bez rdzy. Jest to moje spostrzeżenie z kilku lat obserwacji Omeg gdzie tylko popadnie - parkingi osiedlowe, marketowe, giełdy samochodowe, komisy, no i moje Omegi. shocked.gifzlosnik.gif Za standard można przyjąć brzegi drzwi oraz tylne nadkola, rzadziej okolice uszczelek szyb w drzwiach. W kombi chyba jeszcze tylna klapa przy wycieraczce?

> 3. Z bólem rozważam ewentualną "profanację" przy pomocy LPG. Są jakieś techniczne przeciwwskazania?

Raczej nie, ludzie normalnie pakują LPG do V6 i śmigają elegancko.

> 4. Im nowsza "B FL" tym lepsza, czy nie ma to takiego znaczenia?

Największa zaleta, że im nowsza, tym blacha nowsza, więc większa szansa, że zdrowa będzie i później zacznie rdzewieć. zlosnik.gif

> 5. Jakieś znane przypadłości automatycznej skrzyni biegów? Jestem zdecydowany raczej na taki rodzaj

> skrzyni biegów - może jednak lepiej manual?

> 6. Przeglądając oferty widzę dużą rozbieżność cen. Ile pieniędzy teoretycznie trzeba wydać żeby

> auto było w stanie bardzo dobrym?

> 7. Biorę pod uwagę również pozostałe benzyny, bo moc nie jest dla mnie najważniejsza. Może lepiej

> jakieś 2.2? A może 2.5 litrowy silnik diesla jest jakąś alternatywą?

Jeśli niechętnie rozważasz LPG, to 2.5 DTI na pewno zapewni zauważalnie mniejsze wydatki na paliwo.

> Poczytałem trochę forum omegi, ale ciągle czuje niedosyt informacji. Zwłaszcza rozsądnych z tzw.

> pierwszej ręki.

Ale na forum Omegi (np. OKP) właśnie prawie same informacje z pierwszej ręki są. zlosnik.gif

> Pozdrawiam,

> G.

Napisano
  • Autor

> Ale na forum Omegi (np. OKP) właśnie prawie same informacje z pierwszej ręki są.

Zaryzykuję: ale czasami wyglądają na nierozsądne. zlosnik.gif

Napisano

> Zaryzykuję: ale czasami wyglądają na nierozsądne.

Jak wszędzie. Ja na OKP nic nie koloryzuję. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak wszędzie. Ja na OKP nic nie koloryzuję.

Dlatego też wolę zapytac na AK, bo AK to elita jest. icon_rolleyes.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Widze, że jest tu na AK kilku świadomych użytkowników Omegi. Obecnie jeżdżę Vectrą i chciałbym

> przesiąść się na coś większego. Jednym z aut które biorę pod uwagę jest Omega. W związku z tym

> - wpisując się w trend - mam kilka pytań.

Czy Omega będzie tak dużo większa od Vectry? Na pewno jest mniej funkcjonalna. Może nieco więcej miejsca z tyłu, ale za to tunel większy. Brak porządnych schowków, o półeczce chociażby żeby położyć na chwilę telefon nie wspominając. Bagażnik mały/średni jak na takiego olbrzyma. Osobiście teraz bym jej teraz nie kupił.

> 1. Problem 3.2 vs 3.0. Czy 3.2 naprawde jest taki problematyczny (katalizatory, sondy) jak coś się

> zacznie sypać w porównaniu z 3.0?

Ponoć do 3.0 jest więcej części i są łatwiej dostępne. Podobnie z używkami (przy cenach niektórych części Omegi czasem trzeba sięgnąć po używkę...).

> 2. Z tego co wyczytałem, Omegi dalej dotknięte są problemem rdzy. Jak to wygląda w praktyce? To, że

> zazwyczaj rdzewieje miejsce już raz naprawiane to wiem z doświadczenia.

Dolne brzegi drzwi oraz standardowo błotniki.

> 3. Z bólem rozważam ewentualną "profanację" przy pomocy LPG. Są jakieś techniczne przeciwwskazania?

Ja miałem wrażenie że zrobiła się nieco głośniejsza przy obciążeniu oraz ma lekkiego "laga" przy wciskaniu gazu. Poza tym jak się nie wczuwać to nie ma różnicy.

> 4. Im nowsza "B FL" tym lepsza, czy nie ma to takiego znaczenia?

Tak, od 2001 wprowadzono parę udoskonaleń. Warto dołożyć i kupić tę nowszą.

> 7. Biorę pod uwagę również pozostałe benzyny, bo moc nie jest dla mnie najważniejsza. Może lepiej

> jakieś 2.2? A może 2.5 litrowy silnik diesla jest jakąś alternatywą?

U mnie 2.2 dość mocno wibruje na luzie, poza tym wydaje się jednak mało wyciszony jak na tak wielki samochód. Na trasie przy 100km/h masz 2800 obr/min, więc wydaje się że silnik zaczyna się męczyć, nie mówiąc o wyższych prędkościach. Co do wibracji na luzie, to nie wiadomo od czego, podobno niektórzy też tak mają, koło dwumasowe to koszt 5-10 tyś, więc ciężko kupić na podmianę. Koszt kompletnego wydechu to 2-2,5 tyś. Kupując zamienniki będziesz miał głośniej niż w Vectrze... Myślę że jak się pchać to tylko w 3.0/3.2, ceny części pewnie podobne (w 3.0 możliwe że nawet niższe), spalanie niewiele wyższe a satysfakcja zapewne będzie dużo dużo większa.

Napisano

> miejsca z tyłu, ale za to tunel większy. Brak porządnych schowków, o półeczce chociażby żeby

Telefon w drzwiach trzymam w tym głębokim uchwycie. zlosnik.gif

> położyć na chwilę telefon nie wspominając. Bagażnik mały/średni jak na takiego olbrzyma.

Bagażnik jest normalny jak na ten segment, taki sam jak w BMW5 czy Mercedesie E.

Napisano

> Telefon w drzwiach trzymam w tym głębokim uchwycie.

Haha smile.gif sprytne.

Jednak półeczka przy konsoli byłaby wygodniejsza.

Miałem w Astrze-F i mam w MeganeII. W Omedze mi często tego brakuje. Na telefon mam uchwyt, ale mimo wszystko czasem brakuje takiej półeczki.

> Bagażnik jest normalny jak na ten segment, taki sam jak w BMW5 czy Mercedesie E.

Niby tak, ale w Astrze-F sedan, a samochód ponad pół metra krótszy... W Vectrze sedan był też taki sam, więc ten w Omedze nie robi żadnego wrażenia. zlosnik.gif Wiem że praktycznie nie spotyka się większych niż te 500-550 l.

Napisano

Zaczne tak. Omega dobrym autem jest ok.gif jest przestronna, kombi ma wielki kufer, łatwo sie parkuje. Faktycznie mogłoby byc ciszej w srodku ale nie ma tragedii.. smile.gif Ma wygodne fotele chociaz z tyłu mogłoby byc ciut wiecej miejsca na nogi.. Co do automatu to moj poki co sprawuje sie dobrze, chyba juz do manuala nie wroce smile.gif wygodny zarowno w miescie jak i trasie! Rdza? hmm.. moja jeszcze nie ma smile.gif Ja osobiscie polecam Ome pod kazda postacia smile.gif

Napisano

> A propo rdzy w Omegach:

Z Omegami jest tak że są egzemplarze w których właściciele widzą rdzę, a są takie w których właściciele jej nie widzą. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z Omegami jest tak że są egzemplarze w których właściciele widzą rdzę, a są takie w których

> właściciele jej nie widzą.

Zbaczając lekko z tematu: no to może z innych Opli lepsza będzie Vectra C?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.