Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup pojazdu na żółtych tablicach?

Featured Replies

Napisano

Znaczy się zabytkowe tablice wink.gif

Jakie dokumenty powinienem dostać z pojazdem? W przypadku zwykłych blach to wiem, że obowiązkowo DR, OC i karta pojazdu oraz spisanie umowy. A jak mamy żółte blachy - to co? DR, karty zapewne nie ma wink.gif, ubezpieczenia pewnie też nie musi być.... ale jakieś opinie rzeczoznawców czy zaświadczenia o wpisie do ewidencji zabytków? niewiem.gif

Co w ogóle za kwity posiada taki pojazd? hmm.gif

Napisano

> Znaczy się zabytkowe tablice

> Jakie dokumenty powinienem dostać z pojazdem? W przypadku zwykłych blach to wiem, że obowiązkowo

> DR, OC i karta pojazdu oraz spisanie umowy. A jak mamy żółte blachy - to co? DR, karty zapewne

> nie ma , ubezpieczenia pewnie też nie musi być.... ale jakieś opinie rzeczoznawców czy

> zaświadczenia o wpisie do ewidencji zabytków?

> Co w ogóle za kwity posiada taki pojazd?

Tylko DR, resztę kwitów tak jak w przpadku normalnie zarejestrowanego pojazdu poprzedni właściceil jeśli ma może Ci grzecznościowo dać ale nie musi (ja np miałem i oddałem kupującemu kopie białej karty, opinie rzeczoznawcy, kwity z UC, brzeglądu itp).

Teoretycznie o transakcji powinien być powiadomiony konserwator.

Napisano

> Tylko DR, resztę kwitów tak jak w przpadku normalnie zarejestrowanego pojazdu poprzedni właściceil

a karta pojazdu hmm.gif ma takowa? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a karta pojazdu ma takowa?

tego jeszcze dokładnie nie wiem, choć nie sądzę, bo pojazd jest z '73 roku wink.gif. Rejestracja na żółte blachy była w roku 2000...

Napisano

> a karta pojazdu ma takowa?

Nie ma

Karty pojazdu wprowadzili chyba w 1999 wraz z wymianą tablic na białe. Po tej dacie rejestrowałem kilka zabytków (ściągnięte z zagranicy jak i wyrejstrowane w PL ) i w żadnym przypadku nie miałem karty pojazdu

Napisano
  • Autor

> Tylko DR, resztę kwitów tak jak w przpadku normalnie zarejestrowanego pojazdu poprzedni właściceil

> jeśli ma może Ci grzecznościowo dać ale nie musi (ja np miałem i oddałem kupującemu kopie

> białej karty, opinie rzeczoznawcy, kwity z UC, brzeglądu itp).

ok.gifdzięki...

> Teoretycznie o transakcji powinien być powiadomiony konserwator.

ale to po zakupie ja powinienem go powiadomić, czy należy to zgłosić przed transakcją?

Napisano

> dzięki...

> ale to po zakupie ja powinienem go powiadomić, czy należy to zgłosić przed transakcją?

Po transakcji aby mógł sobie uaktualnić dane nowego własciciela w białej karcie

Napisano
  • Autor

> Po transakcji aby mógł sobie uaktualnić dane nowego własciciela w białej karcie

ok.gif czyli spisać normalną umowę, zabrać pojazd i DR, potem do WK z umową w celu rejestracji i powiadomienie konserwatora. Żadnej ubezpieczalni nie muszę powiadamiać, bo nie ma OC - jedynie jak będę chciał pojeździć, to mogę wykupić OC, tak?

Napisano

>jedynie

> jak będę chciał pojeździć, to mogę wykupić OC, tak?

dokładnie wink.gif

Napisano

Żadnej ubezpieczalni nie muszę powiadamiać, bo nie ma OC - jedynie

> jak będę chciał pojeździć, to mogę wykupić OC, tak?

Musisz zapytać poprzedniego właściciela, bo to że na żółtych to nie oznacza że od razu że nie ma OC. Ja na przykład płacę przeważnie przez cały rok bo nie opłaca mi się wykupować na kilka miesięcy, koszt ubezpieczenia na 1 miesiąc jest niestety znacznie wyższy niż 1/12 składki rocznej - tak to sobie ubezpieczyciele kalkulują. No i nie wszyscy chcą sprzedać ubezpieczenie na 1 miesiąc facepalm.gif czasami w małych agencjach możesz mieć z tym problem. Pół biedy jeszcze jak masz auto na żółtych ale spróbuj wykupić miesięczne ubezpieczenie na samochód historyczny na białych blachach sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.