Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat przed wyborem auta

Featured Replies

Napisano

Witam, potrzebuje opinii o samochodach BMW. A dokladniej o serii 1 i serii 3 z oznaczeniami 135 i 335.

Czy silniki maja jakas ogolnie znana wade z powodu ktorej nie powinno sie go kupowac? Bo moze lepiej pozostac przy 130 albo 330?

Auto ma sluzyc conajmniej 5 lat i wolalbym nie psulo sie tak jak niezawodna toyota.

Aha i jak sprawuje sie nowoczesny zachwalany przez sprzedawce automat.

Napisano

> 1 jest gejowska

no cóż hehe.gif krótko, zwięźle i na temat chociaż mi w coupe podchodzi ta jedynka

Napisano
  • Autor

> no cóż krótko, zwięźle i na temat chociaż mi w coupe podchodzi ta jedynka

nadwozie rzecz gustu, chodzi mi raczej o silnik 130vs135 tudziec 330vs335

Czy to sa te same silniki gdzie w tym drugim dolozono jakis kompresor?

Czy sa to inne konstrukcje?

Napisano

> Witam, potrzebuje opinii o samochodach BMW. A dokladniej o serii 1 i serii 3 z oznaczeniami 135 i

> 335.

> Czy silniki maja jakas ogolnie znana wade z powodu ktorej nie powinno sie go kupowac? Bo moze

> lepiej pozostac przy 130 albo 330?

> Auto ma sluzyc conajmniej 5 lat i wolalbym nie psulo sie tak jak niezawodna toyota.

> Aha i jak sprawuje sie nowoczesny zachwalany przez sprzedawce automat.

silniki 3l 306KM z turbina (te same są w serii 1, 3 i 5) miały problemy z pompą paliwa. Było to już jakiś czas temu, więc jak kupujesz nowy, to można się spodziewać, że będzie to już poprawione. Te 3.0 N/A przeszły niedawno jakieś drobne modernizacje. Obniżono moc i zwiększono zużycie paliwa - ponoć ze względu na ekologię. Generalnie ten silnik ma być wkrótce zastąpiony przez R4 turbo 2.0 245 KM.

Mimo wszystko jak ma już być 3l to bym brał z turbo.

Automat sprawuje się bardzo dobrze. Nawet 6 biegówka daje radę.

Napisano
  • Autor

> silniki 3l 306KM z turbina (te same są w serii 1, 3 i 5) miały problemy z pompą paliwa. Było to już

> jakiś czas temu, więc jak kupujesz nowy, to można się spodziewać, że będzie to już poprawione.

> Te 3.0 N/A przeszły niedawno jakieś drobne modernizacje. Obniżono moc i zwiększono zużycie

> paliwa - ponoć ze względu na ekologię. Generalnie ten silnik ma być wkrótce zastąpiony przez

> R4 turbo 2.0 245 KM.

> Mimo wszystko jak ma już być 3l to bym brał z turbo.

> Automat sprawuje się bardzo dobrze. Nawet 6 biegówka daje radę.

Auto musi wytrzymac conajmniej 5 lat i eksploatowane bedzie na autostradach w niemczech.

Wiec duzy silnik i automat jest wskazany. Tylko zastanawiam sie nad tym turbo bo BMW chyba nie ma zbyt wiele doswiadczen w tym temacie.

Napisano

> Auto musi wytrzymac conajmniej 5 lat i eksploatowane bedzie na autostradach w niemczech.

> Wiec duzy silnik i automat jest wskazany. Tylko zastanawiam sie nad tym turbo bo BMW chyba nie ma

> zbyt wiele doswiadczen w tym temacie.

bmw turbo robilo juz dawno temu pozniej obrazili na turbo a teraz sie przeprosili wink.gif a co do silnikow to wiecej sie dowiesz na racingforum.pl , ostatnio nawet czytalem o X35 turbo jakie ma wady ale cos znalezc nie moge

Napisano

> Auto musi wytrzymac conajmniej 5 lat i eksploatowane bedzie na autostradach w niemczech.

> Wiec duzy silnik i automat jest wskazany. Tylko zastanawiam sie nad tym turbo bo BMW chyba nie ma

Z samym turbo raczej nic się nie dzieje (w każdym razie ja nie słyszałem) - problemy były jak już pisałem z pompami paliwa. Długo sobie z tym nie mogli poradzić - może już problem wyeliminowali.

Napisano

> Z samym turbo raczej nic się nie dzieje (w każdym razie ja nie słyszałem) - problemy były jak już

> pisałem z pompami paliwa. Długo sobie z tym nie mogli poradzić - może już problem

> wyeliminowali.

znalazlem

Quote:

335i po programie i wydechu to okolice 400-430 koni. Jednak silnik ma kilka minusów: wycierają się wałki, turbiny bywają awaryjne i kanały dolotowe + tłoki pokrywa sadza, która z czasem przechodzi w kilku milimetrową skorupę - przypadłość znana ze starych silników mitsubishi na bezpośrednim wtrysku.

zrodlo

http://www.racingforum.pl/Szybki-dupowoz-t84250.html

ale ja nie potwierdze ani nie zaprzecze.

Napisano
  • Autor

> znalazlem

> Quote:

> 335i po programie i wydechu to okolice 400-430 koni. Jednak silnik ma kilka minusów: wycierają

> się wałki, turbiny bywają awaryjne i kanały dolotowe + tłoki pokrywa sadza, która z czasem

> przechodzi w kilku milimetrową skorupę - przypadłość znana ze starych silników mitsubishi na

> bezpośrednim wtrysku.

> zrodlo

> http://www.racingforum.pl/Szybki-dupowoz-t84250.html

> ale ja nie potwierdze ani nie zaprzecze.

Dzieki wielkie, tez wlasnie cos slyszalem ze to nie jest najbardziej trafny wybor i wada podobna jak w silnikach FSI audi.

Mozliwe ze skusze sie na 330 bo to chyba juz sprawdzona konstrukcja N/A a nastepne jak z tego auta bede zadowolony to mozna pomyslec o wynalazkach.

Napisano

2002 Turbo - does that ring a bell ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 2002 Turbo - does that ring a bell ?

Nie wiem o co chodzi niestety.

Napisano

> Nie wiem o co chodzi niestety.

Skojarzylo mi sie ad. doswiadczenia BMW z Turbo.

Czekam tylko az ktos napisze o tych chyba legendarnych 30 sekundach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Skojarzylo mi sie ad. doswiadczenia BMW z Turbo.

> Czekam tylko az ktos napisze o tych chyba legendarnych 30 sekundach

Niestety nie znam przeszlosci marki. Turbo diesle byly juz dawno ale turbo benzyn niepamietam.

Po wczorajszej wizycie w salonie i targu z zona co do nadwozia bedzie 330 w kombi, zeby pies mial tez gdzie jezdzic. Poczekam na oferte.

A co powiecie o napedzie na 4 kola bo sprzedawca rozplywal sie nad nim.

Napisano

> A co powiecie o napedzie na 4 kola bo sprzedawca rozplywal sie nad nim.

warto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.