Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniczek krokowy LPG.

Featured Replies

Napisano

Witam, mam matiza a w nim mini lambdę lecho.

Mam ustawioną symulację sondy lambda na sterowniku.

A więc tak:

Na początku małem wywalony krokowy i spalanie miałem żędu 7-7,5trasa, 8-8,5 do9 miasto (odcinki po 1,5km).

Zainsatlowałem silnik krokowy i ustawiłem symulację lambdy i teraz mam trasa 6,5-7l, miasto te same odcinki 11,5.

Wyciągnołem krokowy i po dodaniu gazu silniczek się wkręca do środka (tps podłączony i sutawiany), nie wiem czy to normalny objaw, nie powinien się wykręcać??, zastanawiam się czy nie wywalić spowrotem silniczka bo 11,5 to sporo a praktycznie w trasy żadko jeżdzę i czy ten silniczek dobrze pracuje.

Napisano

> ... Zainsatlowałem silnik krokowy i ustawiłem symulację lambdy i teraz mam trasa 6,5-7l, miasto te same odcinki 11,5.

Nic nie napisałeś o oscylacji sondy lambda - jest czy jej nie ma ...

> Wyciągnołem krokowy i po dodaniu gazu silniczek się wkręca do środka (tps podłączony i sutawiany), nie wiem czy to normalny objaw, nie powinien się wykręcać??

Jeżeli się wkręca do środka, to znaczy, że robi się ubogo - wsuwanie trzpienia powoduje zwiększenie średnicy przepływu gazu - sterownik lpg stara się podać więcej lpg do silnika.

> zastanawiam się czy nie wywalić spowrotem silniczka bo 11,5 to sporo a praktycznie w trasy żadko jeżdzę i czy ten silniczek dobrze pracuje.

To właśnie zależy czy lambda oscyluje na lpg. Mini lecho nie można podłączyć do komputera i zobaczyć, ale może są tam diody pokazujące mieszankę ubogą lub bogatą - wtedy będziesz wiedział jak działa instalacja lpg - powinno być na przemian bogato i ubogo na wolnych obrotach i np. jak zwiększysz obroty do 3000 ...

Napisano
  • Autor

> Nic nie napisałeś o oscylacji sondy lambda - jest czy jej nie ma ...

> Jeżeli się wkręca do środka, to znaczy, że robi się ubogo - wsuwanie trzpienia powoduje zwiększenie

> średnicy przepływu gazu - sterownik lpg stara się podać więcej lpg do silnika.

> To właśnie zależy czy lambda oscyluje na lpg. Mini lecho nie można podłączyć do komputera i

> zobaczyć, ale może są tam diody pokazujące mieszankę ubogą lub bogatą - wtedy będziesz

> wiedział jak działa instalacja lpg - powinno być na przemian bogato i ubogo na wolnych

> obrotach i np. jak zwiększysz obroty do 3000 ...

Diód nie ma, jest tylko 4 przełączniki których ustawienie powoduje inną pracę sterownika. teraz jest ustawiona symulacja sondy 1v nie z sondy auta. Oscylacji sondy nie sprawdzałem,

Auto jeżdzi ok.

Napisano

> Witam, mam matiza a w nim mini lambdę lecho.

Po 10 latach z takim "sterownikiem" powiem Ci tak.

Odłącz to świństwo, reguluj registerem albo odżałuj te 200pln i zamontuj jakis normalny sterownik.

Napisano

> ... Odłącz to świństwo, reguluj registerem albo odżałuj te 200pln i zamontuj jakis normalny sterownik.

Albo 125zł + przesyłka i ma StagaXL, który pewnie w zupełności wystarczy, a i podłączenie będzie znacznie prostsze.

Napisano
  • Autor

Będę jeszcze testował ustawienie i spalanie, jak będzie lipa to zostawie sam register.

Dzięki za podpowiedzi Pozdrawiam

Napisano

> Wyciągnołem krokowy i po dodaniu gazu silniczek się wkręca do środka (tps podłączony i sutawiany),

> nie wiem czy to normalny objaw, nie powinien się wykręcać??,

oslabiony.gif A czego się niby spodziewałeś jak w ten sposób rozłączyłeś pętlę sprzężenia zwrotnego. Nie rozumiesz na czym polega automatyka regulacji składu mieszanki. Sterownik - badziew głównie za sprawą słabych możliwości ustawień i sensownej obserwacji zmian. Ale z testerem sondy i przy dobrze dobranym mikserze oraz mnóstwie czasu idzie to zestroić.

A co do I gen która defacto się zrobi po wywaleniu krokowca to tu moje zdanie ntt

Napisano
  • Autor

> A czego się niby spodziewałeś jak w ten sposób rozłączyłeś pętlę sprzężenia zwrotnego. Nie

> rozumiesz na czym polega automatyka regulacji składu mieszanki. Sterownik - badziew głównie za

> sprawą słabych możliwości ustawień i sensownej obserwacji zmian. Ale z testerem sondy i przy

> dobrze dobranym mikserze oraz mnóstwie czasu idzie to zestroić.

> A co do I gen która defacto się zrobi po wywaleniu krokowca to tu moje zdanie ntt

Wsadziłem stary cały register z wyjętym trzpieniem krokowego a ten testowałem na sucho po dodaniu gazu. Poprzednio w lanosie miałem całość 2 gen lovato i przez 10lat zero problemów tylko czasem musiałem bezpiecznik zmienić bo coś jeden paliło raz na dwa lata.

Napisano

> Wsadziłem stary cały register z wyjętym trzpieniem krokowego a ten testowałem na sucho po dodaniu

> gazu.

A jakiego zachowania wyjętego na zewnątrz krokowca się spodziewałeś?

Napisano
  • Autor

> A jakiego zachowania wyjętego na zewnątrz krokowca się spodziewałeś?

Wciskając gaz wychodząc zubaża mieszankę. Myślałem że jest odwrotnie ale właśnie pomyślałem że faktycznie jest ok bo na wolnych jest otwarty całkowicie.

Napisano

> Wciskając gaz wychodząc zubaża mieszankę. Myślałem że jest odwrotnie ale właśnie pomyślałem że

> faktycznie jest ok bo na wolnych jest otwarty całkowicie.

Podstawowa kwestia - czy wiesz wg jakiego parametru, jakiej danej sterownik porusza krokowcem w jedną lub drugą stronę? Bo wydaje mi się, że nie wiesz. Dlatego pytam co chciałeś sprawdzić. Bo jak to że, on w ogóle się przemieścił i nie jest np zacięty, zatarty, to ok - może to być metoda, choć nie zawsze się uda. Jak chciałeś sprawdzić coś więcej to nie wiem co bo nic więcej w ten sposób się nie da. A dlaczego się nie da to wie ten kto rozumie jak sterownik II gen działa. Jeżeli nie wiesz to proponuje przestudiowanie zasad działania instalacji II generacji i dopiero z tą wiedzą dokonywać diagnostyki i wyciągać wnioski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.