Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana chłodnicy - czy jest gdzieś jakiś manual?

Featured Replies

Napisano

Szukam jak wyżej. Albo choć niech ktoś się podzieli informacją czy dużo to roboty i jaka trudność w wykonaniu.

Fajnie byłoby także jakby ktoś zmierzył chłodnicę z 1,2 i podał wymiary rdzenia. skromny.gif

Bo zamierzam w końcu zakupić chłodnicę i bym sobie porównał czy od modelu 1,2 pasuje do 1,4. Nigdzie nie mogę znaleźć info czy między nimi jest jakaś różnica.

W niektórych katalogach widnieje że w obu jest ta sama. Jednak lepiej byłoby to potwierdzić w praktyce.

Zatem jak ktoś ma gdzieś wyjętą jakąkolwiek chłodnicę z 1,2 to proszę o szer x wys x gr.

Dzięki i pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Szukam jak wyżej. Albo choć niech ktoś się podzieli informacją czy dużo to roboty i jaka trudność w

> wykonaniu.

....

Nie jestem pewien czy coś dadzą Ci te informacje ale napiszę z własnego doświadczenia.

Wyjechałem z całym pasem przednim bo rozszczelnił mi się kolektor wydechowy.

Odkręcasz:

Osłonę silnika środkową 6xTorks ??" + 2X Torks ??" Lub 10 (różne widziałem)

Zderzak przedni 4 śruby za nadkolami 2x8" i 2x Torks??", od spodu 4x Torks od góry 4x torks

Zamek 3x 10"

Pas przedni -belka 4x19" (o ile dobrze pamiętam) (2 małe śruby są przykręcone do wzmocnienia plastikowego ich nie odkręcasz)

Wzmocnienie palstikowe - 2X 19" od góry.

Przewody od kilimy jak masz (wcześniej opróżnij układ) 2x 10"

Wąż od chłodnicy - opaski jednorazowe.

Później odpinasz:

Lampy,

Czujnik uderzeniowy na środku żółty

linkę od zamka

wtyczkę od wentylatora + radiator (jego nie da sie odpiąć - przykręcony jest na jednej śrubce do wzmocnienia i razem z kabelmwylot)

Pas przedni unosisz lekko do góry i ciągniesz do siebie ( jest ciężki).

Chłodnica jak widziałem trzyma się na śrubach od spodu.

Mogłem coś pominąć bo robiłem to 2 lata temu crazy.gif

Roboty dużo nie było. (koło 12 start - spuszczenie klimy, spuszczenie wody, wyjazd z pasem przednim, odkrecenie kolektora - do spawacza, założenie kolektora, założenia pasa przedniego, napełnienie układu i klimy - koło 21 było już po wszystkim)

Napisano

Chłodnica wody wychodzi z tego co pamiętam do dołu bez konieczności ruszania skraplacza klimatyzacji(bez spuszczania r-134a).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Chłodnica wody wychodzi z tego co pamiętam do dołu bez konieczności ruszania skraplacza

> klimatyzacji(bez spuszczania r-134a).

> Pozdrawiam BAS

a powiedzcie mi czy na chłodnicy albo w jej okolicy jest jakiś korek do spuszczania płynu?

Napisano

> a powiedzcie mi czy na chłodnicy albo w jej okolicy jest jakiś korek do spuszczania płynu?

2,4 Brak skromny.gif

Napisano

> Chłodnica wody wychodzi z tego co pamiętam do dołu bez konieczności ruszania skraplacza

> Pozdrawiam BAS

To musi ją po odkręceniu pchnąć w stronę silnika. Bo wzmocnienie plastikowe robi półkę i nie da rady zjechać z nią w dół. W przypadku 2.4 niemożliwe bo jest za ciasno irked.gif tu nawet filtr oleju jest ciężko wymienić. Może dało by się poluzować cały pas przedni odsunąć (naciągając przewody od klimy - a nie wiem czy to jest realne) i wyjechać z chłodnicą.

Napisano

> To musi ją po odkręceniu pchnąć w stronę silnika. Bo wzmocnienie plastikowe robi półkę i nie da

> rady zjechać z nią w dół. W przypadku 2.4 niemożliwe bo jest za ciasno tu nawet filtr oleju

> jest ciężko wymienić. Może dało by się poluzować cały pas przedni odsunąć (naciągając przewody

> od klimy - a nie wiem czy to jest realne) i wyjechać z chłodnicą.

W 1.6 odkręcasz taki plastikowy element, który od dołu maskuje chłodnicę i powinna wyjść.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a powiedzcie mi czy na chłodnicy albo w jej okolicy jest jakiś korek do spuszczania płynu?

Jest tylko fachowcy nazywają go wężem powrotnym/dolnym chłodnicy. wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Pozdrawiam BAS

To jest istotne, bo jak trzeba spuszczać czynnik to musze oddac na warsztat, bo nie mam innej możliwości.

Napisano

> To jest istotne, bo jak trzeba spuszczać czynnik to musze oddac na warsztat, bo nie mam innej

> możliwości.

Wjedź na kanał/podnośnik, pod chłodnicami powinna być plastikowa belka, którą da się odkręcić.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> W 1.6 odkręcasz taki plastikowy element, który od dołu maskuje chłodnicę i powinna wyjść.

> Pozdrawiam BAS

To w 1.4 powinno być to samo. Fajnie byłoby jakby ktoś jeszcze w swoich złomach znalazł starą chłodnicę z 1.2 albo 1.4 i ją pomierzył.

Chciałem dzisiaj w swoim pomierzyć, ale tam nie ma dostępu. Musiałbym ją chyba wpierw wyjąc wrrr.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie mnie naszło. Człowiek w sklepie powiedział mi że do 1.4 z klimatyzacją jest inna chłodnica niż do wersji bez klimatyzacji.

Że podobno w tej wersji z klimą na chłodnicy są jakieś dodatkowe mocowania dla chłodnicy klimatyzacji?

Czy rzeczywiście tak jest?

Ja mam wersję z klimatyzacją. Znalazłem taki numer części fiata 51735217 , ale oczywiście nie napisali dla jakiej to wersji.

Napisano

> Ja mam wersję z klimatyzacją. Znalazłem taki numer części fiata 51735217 , ale oczywiście nie

> napisali dla jakiej to wersji.

Tylko jedna o takim numerze jest do 1.4 w eperze, nie ma do klimy lub bez.

Napisano
  • Autor

> Tylko jedna o takim numerze jest do 1.4 w eperze, nie ma do klimy lub bez.

Też tak uważam, ale niektórzy sprzedawcy twierdzą co innego wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.