Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sugestie na temat zmiany oleju

Featured Replies

Napisano

Witam.

Panowie mam takie pytanko,czy ryzykować z wymiana minerału na półsyntetyk w silniku x18xe..?auto przejeździło prawdopodobnie cały swój żywot na mineralnym,ostatnio lotosie...przebieg 250kkm...? a i posiada lpg i oczywiście w normach przepala olej.

Napisano

> i oczywiście w normach przepala olej.

tzn. ile?

ja u siebie zmieniłem mineral na ólsyntetyk i od roku nie widzę jakis nadzwyczajnych negatywnych skutków tej zamiany, może delikatnie więcej bierze oleju ale przy dolewkach które robiłem róznica jest niewielka...

Napisano

> Hehe,to jak zrobić...?

to już twoja decyzja,

ja tak jak pisałem zmieniłem przy 250 kkm na liczniku ( a pewnie wiecej w rzeczywistości) na półsyntetyk a brał mi dużo więcej niż tobie oleju i jak narazie jestem zadowolony

nie powiem ci wymieniaj bo pozniej w razie czego bedziesz miał do mnie żal, że miało byc tak pieknie a tu kicha

Napisano
  • Autor

Kusi ta wymiana na połsyntetyk...z drugiej strony jest jakiś minerał,który przy ponad -20 nie zamieni sie w breje i odpali auto normalnie...?

Napisano

> Kusi ta wymiana na połsyntetyk...z drugiej strony jest jakiś minerał,który przy ponad -20 nie

> zamieni sie w breje i odpali auto normalnie...?

no ale jestes pewien tego że wina złego odpalania tkwi w gęstym oleju?

może to nie olej a rozrusznik ideia.gif

Napisano

> Witam.

> Panowie mam takie pytanko,czy ryzykować z wymiana minerału na półsyntetyk w silniku x18xe..

Niczym nie ryzykujesz a jedynie możesz zyskać bo szklanki dłużej pożyją. Półsyntetyk to zwykle i tak 70% minerała.

Napisano

> Kusi ta wymiana na połsyntetyk...z drugiej strony jest jakiś minerał,który przy ponad -20 nie

> zamieni sie w breje i odpali auto normalnie...?

wymieniaj i się nie zastanawiaj, minerał i niskie temperatury to katowanie silnika. Jeśli ma jeszcze trochę posłużyć to lepiej go tak nie męczyć, ja wszędzie leje syntetyk i wszystko jest ok bo fanaberie na temat wypłukania silnika itp itd to niczym nie potwierdzone bajki. Nie ma się co bać będzie dobrze smile.gif

Napisano

> Witam.

> Panowie mam takie pytanko,czy ryzykować z wymiana minerału na półsyntetyk w silniku x18xe..

Ależ oczywiście że warto:

- zimą lepiej odpala,

- na ciepłym kulturalniej pracuje (bynajmniej mój zaczął)

- mniej osadów w silniku (u mnie zaczęły poprawnie działać prawie wszystkie popychacze, olej jak kupiłem astre był czarny i mazisty jak SUPEROL po 20kkm)

A że czasem puści jakaś uszczelka\uszczelniacz to znaczy że i tak do wymiany się nadawał. Na pewno silnik nie zamieni się w cedzak (chyba że silnik trup i zamiast oleju sam motodoktor )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.