Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Falujace obroty... raz jeszcze...

Featured Replies

Napisano

Poniewaz nadal nie udalo mi sie rozwiazac problemu z falujacymi obrotami na biegu jałowym zwracam sie z pytaniem. Poniewaz firma zakladajaca mi instalacje LPG stwierdzila ze przyczyna jest silnik krokowy, pojechalem do serwisu i tam mi przeprowadzili test aktywny i w calym zakresie silniczek nie sprawial zadnych problemow, stwierdzili natomiast ze jest za niskie cisnienie w cylindrach i orzekli ze to jest przyczyna falowania. No i teraz pytanie do specow, czy to moze byc przyczyna ze obroty sa niestabilne? Jezeli tak to co moze byc przyczyna i jak ja usunac?

sprawa dotyczy instalacji sekwencyjnej KME Diego, w Fiacie Punto II, silnik 1.2 8v

pozdrawiam

pooley

Napisano

> nikt nic nie wie?

moze tak sie zdarzyc - internet nie jest cudownym medium leczacym cale zlo tego swiata ...

co to znaczy "test aktywny"? Poza tym jesli juz fachmani tacy zdolni ze stwierdzili ze masz za niskie cisnienie sprezania to moze by jeszcze powiedzieli dlaczego? Zuzyte (tloki/cylindry/pierscienie (przegrzany, przytarty silnik), nieszczelne zawory, uszczelka pod glowica? Jaki masz przebieg (calkowity, w tym ile na lpg)?

powodow falowania obrotow na jalowym moze byc sporo, czesto jest to jakas nieszczelnosc w ukladzie ssacym (w szczegolnosci ZA przepustnica) np. na uszczelkach kolektor-glowica. Zly stan ogolny silnika tez moze byc problemem ale z reguly niska kompresja powoduje jeszcze efekty dodatkowe np. brak mocy, spalanie oleju, dymienie i takie tam.

Napisano
  • Autor

> co to znaczy "test aktywny"?

to znaczy ze zrobili sobie wykres jego dzialania, nie ma zadnych przyciec w trakcie pracy, chodzi plynnie w calym zakresie...

> Poza tym jesli juz fachmani tacy zdolni

> ze stwierdzili ze masz za niskie cisnienie sprezania to moze by

> jeszcze powiedzieli dlaczego? Zuzyte (tloki/cylindry/pierscienie

> (przegrzany, przytarty silnik), nieszczelne zawory, uszczelka

> pod glowica?

samochod byl na naprawie gwarancyjnej... wiec i tak duzo mi powiedzieli i zrobili, majac na uwadze ze samochod jest na gwarancji... a instalacja gazowa niestety wplywa na gwarancjie, przynajmniej mi zdiagnozowali to co mogli... nie odplatnie

> Jaki masz przebieg (calkowity, w tym ile na lpg)?

calkowity przebieg to jakies 45 tys. na LPG jakies 3 tys. od poczatku byl problem z falowaniem...

> powodow falowania obrotow na jalowym moze byc sporo, czesto jest to

> jakas nieszczelnosc w ukladzie ssacym (w szczegolnosci ZA

> przepustnica) np. na uszczelkach kolektor-glowica. Zly stan

> ogolny silnika tez moze byc problemem ale z reguly niska

> kompresja powoduje jeszcze efekty dodatkowe np. brak mocy,

> spalanie oleju, dymienie i takie tam.

no i chetnie bym sie dowiedzial za co scigac gazownikow... bo te moski chyba nie wiedza gdzie szukac przyczyny... frown.gif

Napisano

> samochod byl na naprawie gwarancyjnej... wiec i tak duzo mi

> powiedzieli i zrobili, majac na uwadze ze samochod jest na

> gwarancji... a instalacja gazowa niestety wplywa na gwarancjie,

> przynajmniej mi zdiagnozowali to co mogli... nie odplatnie

hm ... ale niestety za wiele nie wiesz.

> calkowity przebieg to jakies 45 tys. na LPG jakies 3 tys. od poczatku

> byl problem z falowaniem...

no nie wiem, jesli nie katowales silnika (przyznaj sie zlosnik.gif) to watpie zeby po 45kkm byl juz zajechany. No chyba ze instalke LPG masz tak spi.. ze daje mocno za uboga mieszanke - to byloby mozliwe. W takich warunkach zarznac silnik mozna naprawde blyskawicznie.

btw. moje auto ma 68kkm z czego 32kkm na LPG (2 gen a w zasadzie 1.9 zlosnik.gif bo tak blitza nazywaja) i silnik ma sie dobrze. A czasem to ja mu lubie po obrotku przeciagnac daleko w czerwone pole ... (taki nerwus jestem). Ale pilnuje sie zeby nie robic tego na zimnym silniku, poza tym olej tylko syntetyk a skladu mieszanki pilnuje zeby jesli juz to bylo raczej za bogato

Zebys jednak byl pewnym pojedz do jakiegos przyzwoitego mechaniora i kaz zmierzyc cisnienie sprezania na wszystkich cylindrach i niech on sie wypowie w temacie. Niestety bedzie cie to kosztowac ale inaczej obawiam sie ze sie nie da.

> no i chetnie bym sie dowiedzial za co scigac gazownikow... bo te

> moski chyba nie wiedza gdzie szukac przyczyny...

hm, sprawa nie jest prosta. wydaje mi sie ze mogli cos zle podlaczyc albo jak juz pisalem gdzies jest nieszczelnosc. Ale ciezko bedzie to udowodnic.

Choc z drugiej strony wydaje mi sie ze mozna podejsc do sprawy z innej beczki. Zawarles umowe cywilno prawna na zalozenie instalacji LPG. Przedmiot tej umowy nie funkcjonuje prawidlowo tzn. po prawniczemu jest niezgodny z umowa. I nic nie musisz udowadniac. W takim razie masz prawo zadac usuniecia niezgodnosci lub demontazu instalki i zwrotu kasy. Bylo juz pare przypadkow kiedy demontazem sie skonczylo bo faktycznie fachmani nie umieli doprowadzic auta do akceptowalnego dzialania.

Zasiegnij wiec opinii jakiegos rzecznika ds. konsumentow a potem idz do gazownikow. Sugeruje postawe grzeczna, spokojna lecz stanowcza.

apropos jeszcze tego silnika krokowego (mniemam ze chodzi o ten sterujacy przepustnica bo w instalacji LPG - nie wiem czy w twojej - tez bywaja krokowce) to faktycznie jest to mozliwe. W palio ojca juz od nowosci silnik czasem zyl wlasnym zyciem i mimo roznych prob naprawy wiele lepiej nie jest do dzis, a w clio juz krokowca wymienialem (zjawisko bylo inne bo silnik nie za bardzo chcial schodzic z obrotow a na koncu wolne obr zawiesily sie na 2000 czego nie szlo juz zdzierzyc ale powod ten sam - krokowiec). Poza tym moze nalezaloby sie zainteresowac czystoscia przepustnicy i jej okolicy. W wielu autach jak jest tam syf z silnikiem dzieja sie rozne rzeczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.