Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kurs pierwszej pomocy

Featured Replies

Napisano

Witam.

W sobote mialem kurs pierwszej pomocy (ca. 10 godz)

Nie wiem jak bym sie zachowal, podczas pomocy przy wypadku,

krew itp. confused.gif

Cwiczylismy sztuczne oddychanie i reanimacje na manekinach.

Byla nauka obslugi defibrylatora.

(w Zürichu ponoc w kazdej bodce telefonicznej jest), nie sprawdzalem.

Ale wiem, ze warto taki kurs przejsc.

Obym nie musial sie przekonac i uzywac nabytych umiejetnosci.

Napisano

> Byla nauka obslugi respiratora

> (w Zürichu ponoc w kazdej bodce telefonicznej jest), nie sprawdzalem.

A może defibrylatora? Automatycznego?

Napisano
  • Autor

> A może defibrylatora? Automatycznego?

a tak dokladnie zle mi sie napisalo zlosnik.gif20.GIF

Napisano
pub2.gif Najważniejsze to nie panikować wink.gif Niestety w Polsce kursy pierwszej pomocy dopiero raczkują. A automatyczne defibrylatory to są... na lotniskach, kilku stacjach metra, w centrach handlowych, klilka sztuk ma Straż Pożarna, Policja i straż miejska. W Krakowie był pomysł żeby kupić kilkanaście sztuk (19?), ale nie wiem jak to się skonczyło. Niestety, ale najpierw musimy się wyprosić o apteczki w samochodach (może inaczej nazwać, np. zestaw ratunkowy, żeby nie kojarzyło się z lekami). Rozkładanie trójkąta ostrzegawczego i postawienie go w odpowiedniej odległości to też science fiction. O numerze 112 nie wspominam.
Napisano

> tzn. 112 w PL nie dziala ?

Oczywiście że nie. Jak potrzebujesz pomocy to najlepiej dzwonić na odpowiednie dziewiątki.

Co do AED to urządzenia są coraz powszechniejsze i coraz częściej media donoszą o uratowanym życiu dzięki AED. Swoją drogą w Krakowie są dostępne w miejscach publicznych. Niedawno miała miejsce nawet pewna afera w związku z tym (dwóch studentów uratowało kobietę dzięki defibrylacji, a lekarz zespołu ratownictwa medycznego który przybył na miejsce niesłusznie ich opierdzielił za to że użyli AED).

Napisano

> Oczywiście że nie. Jak potrzebujesz pomocy to najlepiej dzwonić na odpowiednie dziewiątki.

Ostatnio wzywałem pomoc do przechodnia, zadzwoniłem pod 112, odezwała się komenda policji i pani mnie pyta,

dlaczego do nich dzwonię, ja mówię, że nie do nich, tylko pod 112, a ona żebym dzwonił sam pod 999.

Napisano

> Ostatnio wzywałem pomoc do przechodnia, zadzwoniłem pod 112, odezwała się komenda policji i pani

> mnie pyta,

> dlaczego do nich dzwonię, ja mówię, że nie do nich, tylko pod 112, a ona żebym dzwonił sam pod 999.

Miałem podobnie, większość z nas posiada komórki i wpajany jest nam nr 112 zresztą międzynarodowy, ale u nas w PL niewiem.gif nie wiedzieć czemu tak jest ze w największym procencie dodzwonimy się do najbliższego posterunku policji, w mniejszym na pogotowie i na końcu do straży. A niby po to zrobili ten nr żeby ogarniał dyspozytor wszystko i wysyłał kogo trzeba.

najlepiej powiedzieć proszę zadzwonić pod 99X

ehh.. confused.gif

takie kursy przechodziliśmy na PO ale nie bez tak profesjonalnego sprzętu.

ale coś tam zostaje z takiego kursu swiety.gif i tak np. mogłem pomóc nauczycielowi jak dostał ataku "padaczki" 001.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.