Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Schemat sterowania radiem z kierownicy- jak podłączyć?

Featured Replies

Napisano

Skoro ostatnio wałkujemy tematy elektryczne w Pandzie grinser006.gif więc wrzucam kolejny - otóż jak podłączyć sterowanie radiem z kierownicy hmm.gif?

1. Na pewno trzeba mieć przyciski które montujemy na kierownicy ok.gif

2. dodatkowo kompletny taśmę z wiązką do podpięcia klawiszy ok.gif

Zastanawiałem się podczas wymiany kierownicy na skórzaną nad jedną kwestią - czy konieczna jest wymiana całego zespolonego hmm.gif?

Oglądając gniazdo taśmy łączącej klakson i airbag z resztą instalacji z moich oględzin wynika, iż ścieżki są w każdym przełączniku- wystarczy zastąpić tą końcową wiązkę w której są przewody do airbagu i do klaksonu na wiązkę z dodatkowymi przewodami do sterowaniem przyciskami radia.

I tu moja prośba - może komuś został stary przełącznik zespolony uszkodzony lub po wymianie na tak z TRIP-em i zerknąłby na tą wtyczkę?

Kolejna kwestia to gdzie podłączyć przewody wychodzące z kierownicy?

Poniżej wklejam schemat- wygląda mi na to iż biegną one bezpośrednio do radia. hmm.gif

284722407-schem.jpg

A Wy jak to widzicie? 20.GIFhmm.gifwaytogo.gif

post-33228-14352511670105_thumb.jpg

Napisano

Chyba trzeba to sterowanie podłączyć pod wtyczkę C złącza iso. Dla orientacji jak lecą numerki we wtyczce ISO Kable można wziąć z odpowiedniego blaupunkta a podłączyć według Twojego schematu

Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi smile.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba trzeba to sterowanie podłączyć pod wtyczkę C złącza iso. Dla orientacji jak lecą numerki we

> wtyczce ISO Kable można wziąć z odpowiedniego blaupunkta a podłączyć według Twojego schematu

> Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi

Masz rację ok.gif - chyba taka zielona kostka klik - tylko się zastanawiam czy przewody biegną bezpośrednio od radia do przełącznika zespolonego czy np "po drodze zahaczają" o body ( np poprzez Can-a)?

Napisano

Ze schematu wynika że idą bezpośrednio od kierownicy do radia ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ze schematu wynika że idą bezpośrednio od kierownicy do radia

oki- pozostaje nam "zbadać" jak wygląda wtyczka w taśmie kierownicy waytogo.gif

Napisano

> oki- pozostaje nam "zbadać" jak wygląda wtyczka w taśmie kierownicy

idą bezpośrednio body nie ma tu "naszczęście" nic do gadania.

Zakładasz ori przyciski czy inne??

Napisano
  • Autor

> idą bezpośrednio body nie ma tu "naszczęście" nic do gadania.

> Zakładasz ori przyciski czy inne??

Wiesz zadał mi dziś pytanie kumpel od 4x4 no i pozwoliłem sobie rozgryźć temat wspólnie na AK

Na razie rozpoznaje teren- pozostała kwestia sprawdzenia przełącznika zespolonego bo jak to tylko ten kabel wymaga wymiany a ścieżki są to bez sensu wymieniać cały przełącznik zespolony hmm.gif

no i muszę poczytać gdzie poszczególne kabelki należy podpiąć hmm.gif

Napisano

> Wiesz zadał mi dziś pytanie kumpel od 4x4 no i pozwoliłem sobie rozgryźć temat wspólnie na AK

> Na razie rozpoznaje teren- pozostała kwestia sprawdzenia przełącznika zespolonego bo jak to tylko

> ten kabel wymaga wymiany a ścieżki są to bez sensu wymieniać cały przełącznik zespolony

> no i muszę poczytać gdzie poszczególne kabelki należy podpiąć

Gdzies czytalem ze jednak musi byc wymieniony bo z kierownIcy idzie wtyczka i normalnie brakuje chyba 2 pinow w tej wtyczce w zespolonym

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Gdzies czytalem ze jednak musi byc wymieniony bo z kierownIcy idzie wtyczka i normalnie brakuje

> chyba 2 pinow w tej wtyczce w zespolonym

no i mam kolejny element układanki

284786656-ster1.jpg

jak widać na foto jest 8 pin-ów od których idzie kostka do taśmy i dalej przez przełącznik

284786656-ster2.jpg

Ciągle wracam do zespolonego, gdyż zaciekawiła mnie następująca rzecz a mianowicie kostki z tyłu zespolonego

284786656-zespolony.jpg

szczególnie zaznaczona na czerwono- liczba pin-ów się niby zgadza i jak zauważyłem każdy zespolony takową posiada

Czyżby każdy z nich miał podobnie jak wtyczki do tripa instalację do sterowania radiem? hmm.gif

post-33228-14352511953874_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Schemat rozpracowany łącznie z rozmieszczeniem kostek 001.gif- na dniach wrzucę na forum.

W skrócie - w przełączniku zespolonym odpowiada za podłączenie tylko dolna kostka pod kierownicą waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.