Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spryskiwacz tylniej szyby

Featured Replies

Napisano

Witam, muszę wymienić wężyk spryskiwacza tylniej szyby w Lacetti HB. Proszę o podpowiedź jak to zrobić i czy trzeba zamówić oryginalny wężyk czy może być jakiś inny??? frown.gif

Napisano

> Witam, muszę wymienić wężyk spryskiwacza tylniej szyby w Lacetti HB. Proszę o podpowiedź jak to

> zrobić i czy trzeba zamówić oryginalny wężyk czy może być jakiś inny???

Wężyk nie musi być oryginalny ale nie wsadzaj byle czego co pęknie od mrozu lub alkoholu... Czyli raczej jakiś samochodowy/maszynowy wężyk a nie do akwarium... Sam chetnie usłyszę jak to zrobić bo wygląda na to że to wada fabryczna i prędzej czy później czeka to każdego HB... Który masz rocznik?

Napisano

Ja wymieniałem - tyle, ze w kombi. Po zakupie testowałem spryskiwacz tylny - silnik chodził - płynu ani kropli ...na szybie. Bo szybko okazało sie że płyn się lał na kostkę elektryczną (w lewym tylnym słupku). Zapaliło się światło w środku - bez możliwości zgaszenia - kontrolka otwartych drzwi.

Ja robiłem w kombi ale w hb jest podobnie - są tu gdzieś zdjęcia ze zdjęta tapicerką hb podczas tej operacji. Kawałek wężyka, włożyłem do niego oryginalna sprężynkę przeciw zgnieceniu wężyka. Połączenia dodatkowo zataśmowałem i obecnie działa. Czas operacji bez żadnej wiedzy co i jak rozebrać to ok 1 godz. W zasadzie trzeba tylko zdjąć plastik tylnego słupka i plastik drzwi bagażnika - resztę widać jak na dłoni.

Napisano

> Witam, muszę wymienić wężyk spryskiwacza tylniej szyby w Lacetti HB. Proszę o podpowiedź jak to

> zrobić i czy trzeba zamówić oryginalny wężyk czy może być jakiś inny???

Niedawno to robiłem bo miałem awarię z kontrolkami. (Już drugi raz bo pierwszy wężyk okazał się nietrwały) A więc w klapie bagażnika musisz zdjąć plastiki tylko ten przy trzecim świetle stopu (i od niego zacznij) i ten po lewej wszystkie są na wciski. w samochodzie wystarczy zdjąć tylko ten boczny plastik na słupku (dwa wkręty metalowe i jeden plastikowy) i boczną półeczkę. ja dobrałem wężyk paliwowy ok. 0,5m, dopasowałem średnicą do oryginalnych łączników. Po wstępnym osuszeniu kostek dalej kostki mi się świeciły, a więc wyjąłem żarówkę z oświetlenia bagażnika (bo akurat potrzebna mi była fura) i kontrolki zgasły. Ale alarm mi pika po włączeniu że klapa bagażnika jest nie domknięta. Narazie to tak zostawiłem, zrobi się cieplej to zabiorę się za osuszanie jeszcze raz chyba że samo się naprawi smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mam Lecetti HB z 2004 ale dopiero 54 tyś przejechane. Wężyk pękł na poczętku tej zimy 2010.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.