Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegów - poci się

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj podczas wymiany oleju w silniku, zauważyłem, że osłona jest lekko ufajdana. Okazało się, że od spodu skrzynia biegów się poci. Nie zauważyłem do tej pory żadnych wycieków, plamek. Jest w ogóle sens tego robienia czy można z tym jeździć ?

Napisano

> Dzisiaj podczas wymiany oleju w silniku, zauważyłem, że osłona jest lekko ufajdana. Okazało się, że

> od spodu skrzynia biegów się poci. Nie zauważyłem do tej pory żadnych wycieków, plamek. Jest w

> ogóle sens tego robienia czy można z tym jeździć ?

na łaczeniu z silnikiem sie poci? jeśli tak to może uszczelniacz wału mówić 30.GIF

Napisano
  • Autor

> na łaczeniu z silnikiem sie poci? jeśli tak to może uszczelniacz wału mówić

wyglądało to na sam środek dolnej części skrzyni

Napisano

> wyglądało to na sam środek dolnej części skrzyni

umyć i patrzeć skąd leci

Napisano
  • Autor

> umyć i patrzeć skąd leci

jeśli to uszczelniacz wału to co wtedy ?

Napisano

> jeśli to uszczelniacz wału to co wtedy ?

sciąganie skrzyni i wymiana, koszt około 350zł plus uszczelniacz, przy okazji mozna sprzęgiełko wymienić

Napisano
  • Autor

> sciąganie skrzyni i wymiana, koszt około 350zł plus uszczelniacz, przy okazji mozna sprzęgiełko

> wymienić

sprzęgiełko nowe, niestety wtedy nic się nie pociło :/ No nic na razie wytrę i będę obserwował. Jak coś kasy odłożę, to będzie trzeba wymienić

Napisano

> sprzęgiełko nowe, niestety wtedy nic się nie pociło :/ No nic na razie wytrę i będę obserwował. Jak

> coś kasy odłożę, to będzie trzeba wymienić

wymianiałes sprzęgło i nie wymieniłes zimera za 20zł? hmmm...

Napisano
  • Autor

> wymianiałes sprzęgło i nie wymieniłes zimera za 20zł? hmmm...

Niestety nie wiedziałem o czymś takim. Robiłem kompletne sprzęgło, pytałem się czy coś jeszcze można przy okazji i nic więcej się nie dowiedziałem. O którego to zimera chodzi ?

Napisano

> Niestety nie wiedziałem o czymś takim. Robiłem kompletne sprzęgło, pytałem się czy coś jeszcze

> można przy okazji i nic więcej się nie dowiedziałem. O którego to zimera chodzi ?

za dwumasem, uszczelniacz wału

Napisano

> Dzisiaj podczas wymiany oleju w silniku, zauważyłem, że osłona jest lekko ufajdana. Okazało się, że

> od spodu skrzynia biegów się poci. Nie zauważyłem do tej pory żadnych wycieków, plamek. Jest w

> ogóle sens tego robienia czy można z tym jeździć ?

Jak się mało poci to nie ruszać, wpakujesz kupe kasy i tyle, skoro nie zrobiłeś uszczelniacza profilaktycznie przy robocie sprzęgła to teraz nie ma sensu drugi raz skrzyni zwalać, chyba że zaczniesz teren za sobą znaczyć to wtedy już ze względu na ubytek oleju ze skrzyni trzebabędzie to zrobić.

Napisano
  • Autor

> za dwumasem, uszczelniacz wału

u mnie dwumasu nie ma wink.gif

No jak zacznie się znaczenie terenu to ruszę

Napisano

> u mnie dwumasu nie ma

> No jak zacznie się znaczenie terenu to ruszę

no tak, bo to benzynka, ale uszczelniacz w tym samym miejscu jest czyli za kołem zamachowym

Napisano
  • Autor

> no tak, bo to benzynka, ale uszczelniacz w tym samym miejscu jest czyli za kołem zamachowym

Z tego co dziś widziałem na kanale, to najbardziej zapocona jest część bliżej koła. Kropelek pod spodem jeszcze nie zauważyłem, jedynie lekko zawilgoconą osłonę na kancie.

Napisano

> Z tego co dziś widziałem na kanale, to najbardziej zapocona jest część bliżej koła. Kropelek pod

> spodem jeszcze nie zauważyłem, jedynie lekko zawilgoconą osłonę na kancie.

zrób fotkę bo tak to wróżenie z fusów jest

Napisano
  • Autor

> zrób fotkę bo tak to wróżenie z fusów jest

z tego co mi powiedział kolega- mechanik co to oglądał. Poci się w miejscu rozdzielenie skrzyni biegów na 2 części a nie w łączeniu z blokiem silnika

Napisano

> z tego co mi powiedział kolega- mechanik co to oglądał. Poci się w miejscu rozdzielenie skrzyni

> biegów na 2 części a nie w łączeniu z blokiem silnika

dziwne aby się krzynka na łączeniu pociła, jest skręcona na uszczelniacz, umyj dokładnie i obserwuj, może z uszczelniaczy półosi cos leci albo z góry a nie widać

Napisano
  • Autor

> dziwne aby się krzynka na łączeniu pociła, jest skręcona na uszczelniacz, umyj dokładnie i

> obserwuj, może z uszczelniaczy półosi cos leci albo z góry a nie widać

Byłem dziś na ciepłym parkingu i chyba troszkę coś kapnęło. No ale chyba to normalne jak z mroźnego wjedzie się w ciepłe to coś co się poci trochę się skropli. Postaram się zrobić fotki a przy okazji może będę u polecanego fachowca od skrzyń biegów

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Mechanik powiedział, że poci się z pokrywy 5 biegu ( czy jakoś tak ) . Ktoś wie jak to uszczelnić na nowo i czy są to duże koszta ?

Napisano

> Mechanik powiedział, że poci się z pokrywy 5 biegu ( czy jakoś tak ) . Ktoś wie jak to uszczelnić

> na nowo i czy są to duże koszta ?

To najmniejszy dekiel od strony koła. W zasadzie to trzeba spuścić olej, wyczyścic miejsce styku, dac jakiegoś uszczelniacza albo uszczelke jeśli ma być i powinno być szczelne.

Napisano
  • Autor

> To najmniejszy dekiel od strony koła. W zasadzie to trzeba spuścić olej, wyczyścic miejsce styku,

> dac jakiegoś uszczelniacza albo uszczelke jeśli ma być i powinno być szczelne.

czyli generalnie nie powinni mnie za to mocno skasować

Napisano

> czyli generalnie nie powinni mnie za to mocno skasować

Głowy za to nie dam, ale generalnie to robota raczej nie jest ani trudna ani wymagajaca jeśli chodzi o zaplecze.

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Byłem jakiś czas temu u mechanika wymieniać przekładnię i mi zdiagnozowano te pocenie jako walnięty uszczelniacz półosi. Niestety nadal jest skrzynia zapocona i z tego co patrzyłem od dołu i góry. Od góry to może być wybierak ? Zapach tego co wycieka jest specyficzny więc chyba to olej ze skrzyni ?

Napisano

> Byłem jakiś czas temu u mechanika wymieniać przekładnię i mi zdiagnozowano te pocenie jako walnięty

> uszczelniacz półosi. Niestety nadal jest skrzynia zapocona i z tego co patrzyłem od dołu i

> góry. Od góry to może być wybierak ? Zapach tego co wycieka jest specyficzny więc chyba to

> olej ze skrzyni ?

cyknij fotkę

śmierdzi? to zapewne olej z skrzyni on ma 'specyficzny' zapach

Napisano

ja mialem zlany caly kielich polosi i okolice a takze od gory na wybieraku--mechanik spojrzal i orzekl--wybierak---tydzien temu wymienilem uszczelniacz ,na starym luz do wybieraka z pol mm ; oleju w skrzyni zostalo max 1,5l(powinno byc 1,87)---olej jak najbardziej do wymiany(75tys km)---narazie skrzynka sucha 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.