Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka pod glowica??

Featured Replies

Napisano

Wlasnie panowie mam pytanko po jakim przebiegu sie to paskudztwo wymienie i pi razy oko jaka jest tego cena?

Napisano

Ja nie wiem ale przypominam o planowaniu glowicy!

Napisano

Cze!

Ja miałem wymienianą uszczelkę gdzieś po 100 kkm. Masz już jakieś objawy? Jak pogrzebię w fakturach napiszę ile ta przyjemność kosztowała w ASO...

Napisano

Faktura z wymiany uszczelki z listopada 2004:

części (uszczelki, opaski + pompa wody do chłodnicy za 170zł) - 430 zł.

robocizna (z planowaniem głowicy) - 440 zł.

Razem brutto 870 zł.

Jeżeli będziesz musiał mieć wymieniony olej to dodatkowo kasa za olej.

Napisano
  • Autor

ok a teraz niech ktos mi powie jakie sa objawy ze uszczelka ma dosyc mam juz 102 tys nabite

Napisano

> ok a teraz niech ktos mi powie jakie sa objawy ze uszczelka ma dosyc

> mam juz 102 tys nabite

cos pisali ze chyba słaby i jakieś maslo na korku od oleju!

Napisano

> Ja nie wiem ale przypominam o planowaniu glowicy!

jeśli trzeba...

Napisano
  • Autor

jAK NARAZI EMALENSTWO MA NIZLEGO KOPA I ZADNYCH BAJEROW Z OLEJEM NIEMAM .

Napisano

to nie pasek rozrządu wink.gif

nie trzeba wymieniać co ileśtam...

psuje się kiedy chce...

Napisano
  • Autor

wlasnie to samo mi sasiad przed chwila powiedzial reperujesz az sie spierdoli nie ma na to metoduy kiedy wymienic.

Napisano

U mnie były takie:

1) Delikatne szarpanie przy przyśpieszaniu - myślałem, że to wtryskiwacze albo paliwo, w ASO nic jeszcze wtedy nie znaleźli.

2) Na początku po zapaleniu silnika coś jakby się jakaś woda przelewała. Myślałem, że to może płyn od spryskiwaczy albo coś.

3) Później silnik klekotał po zapaleniu (był zalewany jeden cylinder), ale szybko dochodził do siebie jak się rozgrzał.

4) Później od czasu do czasu nawalało mi ogrzewanie, raz było ciepło, a raz nie (skutek ubytku płynu chłodzącego)

5) Później wskaźnik temperatury silnika szalał > jak jechałem na trasie to było znośnie (około 3/4), ale przy staniu w korku dochodził prawie do czerwonej krechy. i do tego oczywiście piździło w środku.

Pojechałem do serwisu BOSCHA, żeby mi zrobili szarpanie silnika, wtedy stało się to nie do zniesienia. Jeżeli chodzi o ogrzewanie byłem na 100% pewien, że to termostat screwy.gif. W serwisie BOSCHA sprawdzili elektronikę i odrazu kapneli się, że to uszczelka. Dolali mi wtedy płynu do chłodnicy (ogrzewanie wróciło), wymienili płyn od silnika (zebrał dużo płynu od chłodnicy) i kazali jak najszybciej wymieniać uszczelkę, żeby głowica nie pierdyknęła.

Jeżeli auto Ci szarpie, albo coś się przelewa, albo nie masz ogrzewania lub skacze temperatura silnika to może trzeba pomyśleć o uszczelce.

Napisano

do wymienionych kosztów radze doliczyć śruby do głowicy

Napisano
  • Autor

1.przelewanie mam ale przed zapaleniem silnika,szarpanie moze i czasami wystempuje ale jak jade i zlzez beigu na bieg,czyli na sprzegle z orzewaniem nie mam problemow

Napisano

> 1.przelewanie mam ale przed zapaleniem silnika,szarpanie moze i

> czasami wystempuje ale jak jade i zlzez beigu na bieg,czyli na

> sprzegle z orzewaniem nie mam problemow

W takim razie sprawdzaj sobie co jakiś czas poziom płynu od chłodnicy. Ja dokładnie miałem to samo. Przelewanie miałem przez dość długi czas. W ASO moje szarpanie silnika olali, nie wiedzieli od czego (potrafią chyba tylko podłączyć do komputerka). Po wymianie uszczelki już nie mam "przelewania".

Napisano
  • Autor

plyny byly uzupenieniane przy 100 tys

wszystko scierwo i bagno zlane i wymienieone.

Napisano

> Wlasnie panowie mam pytanko po jakim przebiegu sie to paskudztwo

> wymienie

gigi qrna - nie siej zamętu - nie ma reguły zlosnik.gifzlosnik.gif

moja już 136 tyś wytrzymała i ciągle w formie palacz.gif

Napisano

> gigi qrna - nie siej zamętu - nie ma reguły

> moja już 136 tyś wytrzymała i ciągle w formie

Spoko, przecierz nie piszę, że zaraz po stówce pada uszczelka. W serwisie mówili, że nie ma reguły.

Też miałem wszystko wymieniane na przeglądzie 100 kkm i jakbym trafił na dobre ASO to kapneli by się, że szarpanka jest od uszczelki. Ale po wymianie silniczek jest jak nowy odrazu poczułem trochę więcej mocy i zero szarpania.

Napisano

wymienia sie jak zacznie przepuszczac. reguły na to nie ma.

> wymienie i pi razy oko jaka jest tego cena?

wymiana ASO 300 + ewentualne planowanie 50 - 80 zł. Poza ASO podobnie...

Sama uszczelka pod głowicę ok. 80 zł w ASO, ale warto zmienić przy okazji uszczelkę pod pokrywę i uszczelki kolektorów.

Napisano

Wymieniałem u Chrysa razem z rozrządem (ściągasz pasek więc nie powinno się tego samego zkładać).

Jak znajdę rachunek to Ci napiszę ile to kosztowało dokładnie, ale razem z kompletnym rozrządem(pasek, napinacz, rolka) i wymianą wszystkich uszczelek przy głowicy, które się w takim przypadku wymienia wyszło ok 1.300zł frown.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

jutro sprawdzianik,moj mechanior poradziel otworzyc mache wlaczyc silnik niech pochodzi 1-2min i otwrzy ckorek jak bugocze i wypierdala plyn to bede chudszy o jakies 800zl.bbuu trzymajcie kciuki bybylo wszystko ok Wielka prosba za wasze kciuki wielkie dzieki z gory .

Napisano

Kto ci powiedział, że trzeba po jakimś przebiegu uszczelkę wymieniać?! Wymienia się jak jest wyciek spod uszczelki. Poznasz, bo będzie silnik upaprany od oleju.

Napisano
  • Autor

Pardon za idiotyczne pytanie ale z ktorej strony on ma niby byc upaprany z gory pieknie z dolu jak to sktrzynia troszke sie biedactwo poci ale uzupelnilem caly olej 2000 km temu ,wiec gdzie mam lukac na jego ewentulane zabrudzenia olejem?

Napisano

> Pardon za idiotyczne pytanie ale z ktorej strony on ma niby byc

> upaprany z gory pieknie z dolu jak to sktrzynia troszke sie

> biedactwo poci ale uzupelnilem caly olej 2000 km temu ,wiec

> gdzie mam lukac na jego ewentulane zabrudzenia olejem?

Blok silnika jest zaolejony.

Napisano
  • Autor

ok dzis popoludniu oblookam dzieki za podpowiedz. 20.GIF

Napisano

> Kto ci powiedział, że trzeba po jakimś przebiegu uszczelkę

> wymieniać?! Wymienia się jak jest wyciek spod uszczelki.

> Poznasz, bo będzie silnik upaprany od oleju.

mój nie był upaprany. Po prostu przepaliło uszczelkę między 1 a 2 lub 3 a4 cylindrem. Z zewnątrz nic nie było widać.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dzis po kilku testach zostala oddalona teza o uszkodzonej uszczlece pod glowica,dziecko nie szarpie w trasie tylko poprostu bylo zimne,silnik oblookany obmacanyu nie cieknacy,oraz plyn chodniczy nie tracacy cisnienia,i nie bulgoczacy z korka po konkretnym czasi egrzania auta.Ufff Dziekuje i pozdrawiam w Szczegolnosci kolego Pawla Mojego Mechaniora (lekarza prowadzacego moje auto od 12mies)Ello ziom

Napisano

> O naiwności ludzka

raczej wiara w makaroniarską myśl techniczną biglaugh.gifbiglaugh.gif

> PeeS

> Coś mało piszesz ostatnio, pisak Ci się wypisał

mam rozdwojenie jaźni - nie wiem, który kącik wybrać palacz.gif

Napisano

> dzis po kilku testach zostala oddalona teza o uszkodzonej uszczlece

> pod glowica,dziecko nie szarpie w trasie tylko poprostu bylo

> zimne,silnik oblookany obmacanyu nie cieknacy,oraz plyn

> chodniczy nie tracacy cisnienia,i nie bulgoczacy z korka po

> konkretnym czasi egrzania auta.Ufff Dziekuje i pozdrawiam w

> Szczegolnosci kolego Pawla Mojego Mechaniora (lekarza

> prowadzacego moje auto od 12mies)Ello ziom

Mi mechanik wycenil robote na cos cirka 500pln... z uszczelkami (glowica, kapa, kolektory) oraz planowaniem. Niestety w ciagu najblizszego miesiaca czeka mnie taka "inwestycja".

Ktos tu pisal o szarpaniu... Czy faktycznie moze to byc wina uszczelki? Zaraz po odpaleniu (na zimnym) na wolnych obrotach czuje na ulamek sekundy takie przerywanie, zdarzy sie to moze kilka razy po jednym szarpnieciu. Pozniej podczas jazdy tak przy miedzy 2000-2500 raz szarpnie i koniec. Na obroty wkreca sie ok, plynu ubywa baaardzo malo (albo wcale), ale cieknie spod uszczelki olej...

Napisano
  • Autor

niechce cie straszyc bo sie nie znam zawsze lece w tedy z morda i placzem do mojego mechaniora dostaje kawusi i stlek pod dupe a on tlumaczy jak chlop krowie na miedzy hehe ze ok albo ze nie ok ale skoro zyga olejem z pod uszczelki to moze sie przepalila w jednym miejscu,plyn radzilbym uzupelnic.cena uszczelki to 98 zl trzeba tylko umiec znalesc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.