Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włącznik światła wsteczego

Featured Replies

Napisano

Mam problem ze zlokalizowaniem przewodów, które powinny być wpięte we włącznik świateł cofania w skrzyni (jak kupiłem auto światło cofania nie działało). Wyczytałem że powinny tam dochodzić przewody czerwono-niebieski i biało-błękitny ale nigdzie w komorze silnika nie widać luźno wiszących takich przewodów. Może podpowiecie w którym rejonie pod maską macie je u siebie? Moje auto to SC z 98 roku. Ten sam problem też mam z podłączeniem gniazdka zapalniczki (znam kolory przewodów, nie wiem skąd mają być pociągnięte i gdzie je w aucie znaleźć)

Napisano

> Mam problem ze zlokalizowaniem przewodów, które powinny być wpięte we włącznik świateł cofania w

> skrzyni (jak kupiłem auto światło cofania nie działało). Wyczytałem że powinny tam dochodzić

> przewody czerwono-niebieski i biało-błękitny ale nigdzie w komorze silnika nie widać luźno

> wiszących takich przewodów. Może podpowiecie w którym rejonie pod maską macie je u siebie?

Czujnik biegu wstecznego patrząc na auto od przodu masz umieszczony w skrzyni tak jakby od przodu samochodu pomiędzy sygnałem a hakiem.

> Moje auto to SC z 98 roku. Ten sam problem też mam z podłączeniem gniazdka zapalniczki (znam

> kolory przewodów, nie wiem skąd mają być pociągnięte i gdzie je w aucie znaleźć)

Napisano
  • Autor

> Czujnik biegu wstecznego patrząc na auto od przodu masz umieszczony w skrzyni tak jakby od przodu

> samochodu pomiędzy sygnałem a hakiem.

Wiem gdzie jest czujnik w skrzyni, nie wiem gdzie są przewody które należy do niego podłączyć

Napisano

> Wiem gdzie jest czujnik w skrzyni, nie wiem gdzie są przewody które należy do niego podłączyć

Powinny wychodzić we wtyczce silnik>kabina, w wiązce silnikowej. Jeżeli masz wiązkę z seja to takie kolory jakie wymieniłeś. Np w wiązce z CC mają inne kolory. Ale uważaj, bo tam są przewody o podobnych kolorach. Np. fioletowo- biały i biało- fioletowy to na oko to samo , ale tak nie jest.

Napisano
  • Autor

> Powinny wychodzić we wtyczce silnik>kabina, w wiązce silnikowej. Jeżeli masz wiązkę z seja to takie

Wiązka która wychodzi ze ściany grodziowej jest w peszlu i rozchodzi się na kilka innych peszli, gdzie niegdzie wychodzą jakieś kable i są podłączone do czegoś, natomiast są 3 kostki luźno wiszące ale kolory przewodów się w nich nie zgadzają. Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić czy to nie któryś z nich? Do wnętrza peszla nie bardzo się da zajrzeć bez zniszczeń żeby sprawdzić czy te kolory akurat tam występują

Napisano

> Wiązka która wychodzi ze ściany grodziowej jest w peszlu i rozchodzi się na kilka innych peszli,

> gdzie niegdzie wychodzą jakieś kable i są podłączone do czegoś, natomiast są 3 kostki luźno

> wiszące ale kolory przewodów się w nich nie zgadzają. Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić czy

> to nie któryś z nich? Do wnętrza peszla nie bardzo się da zajrzeć bez zniszczeń żeby sprawdzić

> czy te kolory akurat tam występują

Sprawdź czy któraś z tych wolnych wtyczek pasuje do czujnika, jeśli tak to wepnij go na próbę.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy któraś z tych wolnych wtyczek pasuje do czujnika, jeśli tak to wepnij go na próbę.

Nic nie pasuje, jedna wtyczka jest tylko dwu-pinowa ale tak czy siak skrzynia u mnie jest z punto więc gniazdko w skrzyni może być inne. Poza tym te wtyczki wiszą zaraz koło komputera więc sporo za krótkie żeby wpiąć w skrzynię

Napisano

> Wiązka która wychodzi ze ściany grodziowej jest w peszlu i rozchodzi się na kilka innych peszli,

> gdzie niegdzie wychodzą jakieś kable i są podłączone do czegoś, natomiast są 3 kostki luźno

> wiszące ale kolory przewodów się w nich nie zgadzają. Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić czy

> to nie któryś z nich? Do wnętrza peszla nie bardzo się da zajrzeć bez zniszczeń żeby sprawdzić

> czy te kolory akurat tam występują

Jeżeli miałeś silnik 1,1 to wtyczka wiązki silnikowej była na pasie przednim niedaleko zamka od maski. Taka 20 pinowa, szara z przesuwaną blokadą. W 900 była chyba gdzieś indziej ? niewiem.gif

Jeżeli nie masz takiej wtyczki to będzie trudno. Moja rada to poszukać wolnych kabli pod maską o kolorach zgodnych z instrukcją, lub pociągnąć przewody od wiązki tylnej do wyłącznika na skróty. Nie mam schematów od seja tylko od CC. Łączyłem niedawno wiązkę kabinową w CCS z wiązką silnikową z SCS. Kolory przewodów są inne i rozmieszczenie pinów także. Dlatego często podczas swapów obcinają tą wtykę i łączą tylko potrzebne dla sinika przewody. A te co są "niepotrzebne" się kasuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.