Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca silnika/problemy z rozruchem.

Featured Replies

Napisano

Mój problem dotyczy silnika w 1.0 Fire 99'. Jeszcze rok temu autko odpalało bez zarzutu nawet w największe mrozy. Pod koniec ubiegłej zimy gdy stałem w korku obroty zaczęły "falować" tzn. spadały do min tak że auto prawie gasło i za chwilę wkrecały się na 3/4te po czym znów sapdały itd. Jakos dotarłem do domu i jak wjeżdzałem na podwórko wszystko wróciło do normy jednak wieczorem samochod nieodpalił. Kręciłem rozrusznikiem i nawet "niezagdakał". Przesiadłem się do drugiego auta a uniaczek z braku czasu stał pod chmurką kilka miechów.Po ok 4 mies. zacholowałem go pod garaż i tam odpalił bez problemu wiec odpuściłem sobie dociekanie przyczyn wcześniejszej usterki i tak przejeździłem do tegorocznej zimy. Pod koniec grudnia auto zaczęlo ciężko odpalać tzn. czasem kilkanaście razy trzeba zakręcić żeby zaskoczył, czasem gaśnie tuż po uruchomieniu, dławi się na zimnym silniku podczas dodawania gazu. Myślę że ma to coś wspólnego z wilgocią, zamarzaniem jakiś przewodów,(?) czujników(?), HGW. Ktoś miał podobne problemy? Dodam że silnik nie jest zakatowany, ma 110tys km.

Może zna ktos warsztat z dobrą diagnostyką komputerową (ponoć niekażda nadaje się do uno fire bo to tylko polski produkt) w okolicach wawy?

Napisano

Jeśli podejrzewasz, że ma to związek z wilgocią, zacznij od wymiany przewodów zapłonowych.

Przy okazji warto sprawdzić stan świec. Czy i kiedy były wymieniane ?

Uno Fire to nie jest "tylko polski produkt", nie wiem kto Ci takich bzdur naopowiadał. niewiem.gif Problem z diagnostyką komputerową polega na czym innym: jest to produkt sprzed 2000 roku i nie ma najbardziej popularnego obecnie gniazda OBD2, do którego interfejs kosztuje kilkadziesiąt złotych na Allegro i dlatego ma go już prawie każdy "pan Zenek mechanik". Trzeba poszukać przyzwoitego warsztatu, posiadającego interfejs i oprogramowanie do starszych wersji Fiatów. Aczkolwiek... w przypadku popękanych przewodów zapłonowych czy wypalonych świec diagnostyka komputerowa niewiele wniesie.

Napisano
  • Autor

> Jeśli podejrzewasz, że ma to związek z wilgocią, zacznij od wymiany przewodów zapłonowych.

Luzik, niezadawałbym takich pytań jakbym miał stare świece lub kable.

Napisano

> Luzik, niezadawałbym takich pytań jakbym miał stare świece lub kable.

To na tym forum nie jest wcale takie oczywiste zlosnik.gif

Czemu przypuszczasz, że to ma związek z wilgotnością, a nie z niską temperaturą ?

Napisano
  • Autor

> Czemu przypuszczasz, że to ma związek z wilgotnością, a nie z niską temperaturą ?

tak tylko napisałem bo w lato nic się niedziało, może bardziej ma to związek z wilgocią i niską temperaturą :> np. są roztopy a w nocy breja która dostała sie kropelkami w jakieś przewody-czujniki zamarza, niewiem. Ogólnie elektronika to syf szczególnie w niskich temperaturach.

Napisano

> Ogólnie elektronika to syf szczególnie w niskich

> temperaturach.

Jeśli jest dobrze zrobiona, to działa.

Na pewno nie zaszkodzi porozłączać i popsikać WD-40 lub Kontaktem wszystkie złącza od czujników i komputera (ze szczególnym uwzględnieniem czujnika położenia wału), ale raczej stawiałbym na awarię jakiegoś czujnika. Przydałaby się dobra komputerowa diagnostyka, może ktoś z forumowych mechaników podpowie Ci, gdzie to można zrobić w Warszawie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.