Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło przekazujące obroty na alternator

Featured Replies

Napisano

Jak nazywa się koło przekazujące obroty na alternator, czy jest to koło pasowe. Otóż sprawa wygląda tak że wydaje mi się że te koło jest krzywe przez co przy niskich obrotach słychać specyficzny huk. Czy mogę je sam wymienić czy trzeba tam coś ustawiać lub dokręcać kluczem dynamometrycznym??

pozdrawiam

Napisano

koło pasowe. a może padają Ci łożyska w altku?

bo niby jak miało by się skrzywić? zresztą ono jest napędzane przez wał. w 1.0 jest przykręcone na 3 śruby

Napisano
  • Autor

> koło pasowe. a może padają Ci łożyska w altku?

> bo niby jak miało by się skrzywić? zresztą ono jest napędzane przez wał. w 1.0 jest przykręcone na

> 3 śruby

nie wiem jakim cudem mogło się skrzywić, bo jest już tak od kiedy go kupiłem. Czyli tylko zdjąć pasek odkręcić i założyć nowe?? czy przez to koło jest również poprowadzony pasek rozrządu?? Gdy na nie patrze widać ewidentne latanie na boki, no i fala dźwiękowa wyżej wymienionego dźwięku pokrywa się z tym wychyłem.

Napisano

> nie wiem jakim cudem mogło się skrzywić, bo jest już tak od kiedy go kupiłem. Czyli tylko zdjąć

> pasek odkręcić i założyć nowe?? Gdy na nie patrze widać ewidentne latanie na boki, no i fala

> dźwiękowa wyżej wymienionego dźwięku pokrywa się z tym wychyłem.

sprawdź czy nie jest luźne. żeby poźniej założyć pasek musisz popuścić alternator i alternatorem go naciągnąć. robota banał, poradzisz sobie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdź czy nie jest luźne. żeby poźniej założyć pasek musisz popuścić alternator i alternatorem go

> naciągnąć. robota banał, poradzisz sobie

pasek już wymieniałem więc nie będzie tak źle, a to koło jest jakoś przykręcane do koła przez które przechodzi pasek rozrządu?? Mam je jakoś nabijać czy poprosty włożyć?? Może jest krzywe bo źle osadzone na wale??

Napisano

> pasek już wymieniałem więc nie będzie tak źle, a to koło jest jakoś przykręcane do koła przez które

> przechodzi pasek rozrządu?? Mam je jakoś nabijać czy poprosty włożyć?? Może jest krzywe bo źle

> osadzone na wale??

nie wiem czemu krzywe. tak jest przykręcone do koła na wale na 3 śruby. nie przeba go nabijać ani centorować. ale najpierw sprawdź czy nie jest luźne

Napisano
  • Autor

> nie wiem czemu krzywe. tak jest przykręcone do koła na wale na 3 śruby. nie przeba go nabijać ani

> centorować. ale najpierw sprawdź czy nie jest luźne

Ok, ogromne dzięki za pomoc. Jutro sprawdzę i dam znać jak poszło.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

Napisano

> nie wiem czemu krzywe

mało prawdopodobne, myślę ze przy wymianie paska źle je skręciłeś(jeśli je rozkręcałeś w jakimś celu) lub masz niedokręcony alternator, ew. jak juz wspomniano poszły ci łożyska. Krzywe koło pasowe bardzo szybko wystrzępi pasek klinowy co doprowadzi do jego zerwania. Jesli nie masz takich objawów to koło raczej jest proste.

Napisano

> koło pasowe. a może padają Ci łożyska w altku?

> bo niby jak miało by się skrzywić? zresztą ono jest napędzane przez wał. w 1.0 jest przykręcone na

> 3 śruby

Nie pamiętam dokładnie jak tam to wygląda, ale nie jest tak, że jest dziurka i bolec oink.gif i może kolega nie trafił i jest krzywo ustawione hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie pamiętam dokładnie jak tam to wygląda, ale nie jest tak, że jest dziurka i bolec i może kolega

> nie trafił i jest krzywo ustawione

kilka postów wyżej napisałem

"nie wiem jakim cudem mogło się skrzywić, bo jest już tak od kiedy go kupiłem. " Nic przy nim nie ruszałem, jutro sprawdzę jak sprawa wygląda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.