Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9 16v jtd brak mocy

Featured Replies

Napisano

witam,

silnik w alfie, ale w sumie ten sam co nasze. Problem polega na tym ze auto straciło moc i do tego zaczeło się dławić, puszcza chmury czarnego dymu. EGR wyczyszczony i zaslepiony, przepustnica czyszczona, bo była dosc mocno zabrudzona, dolot spradzony. Komp nic nie wykazał. Po odpięciu przepływki aluo się nie dławi, ale mocy nie ma...

Gdzie jeszcze moge szukać przyczyny?

ps

Auto brata, nie moje.

Napisano

> witam,

> silnik w alfie, ale w sumie ten sam co nasze. Problem polega na tym ze auto straciło moc i do tego

> zaczeło się dławić, puszcza chmury czarnego dymu. EGR wyczyszczony i zaslepiony, przepustnica

> czyszczona, bo była dosc mocno zabrudzona, dolot spradzony. Komp nic nie wykazał. Po odpięciu

> przepływki aluo się nie dławi, ale mocy nie ma...

> Gdzie jeszcze moge szukać przyczyny?

> ps

> Auto brata, nie moje.

primo tam nie ma przepustnicy !!!

secundo podepnijcie się pod kompa i w drogę, czyli aktywne logowanie

Napisano
  • Autor

> primo tam nie ma przepustnicy !!!

> secundo podepnijcie się pod kompa i w drogę, czyli aktywne logowanie

primo... pisze co mi przekazano - co to allegro crazy.gif

secundo...dzieki, przekażę..

Napisano

KLape gaszącą ma jak już smile.gif

Zrobić logi w ruchu to będzie cokolwiek wiadomo.

Napisano

Wczoraj w Bravo 1.9 120 KM silnik zaczął mulić, noga w podłodze, a on zbiera się jak emeryt na maraton. Chciałem czyścić EGR i zobaczyć przepływomierz, ale podłączyłem pod FES i wyskoczył

błąd P1131 - Lambda 1 signal upstream (plausibility) - signal low.

Wcześniej, od samego początku, tzn. zobaczyłem na przeglądzie po 12.000 km P0053 02S Ref. voltage Circuit/Open B1S1oraz P2243 O2Sensor Heater Resistance B1 S1. I te błędy są od samego początku, więc nie zwracam na nie uwagi.

Dziś zrobiłem jazdę próbną z podpiętym FESem. Log w załączniku. Ruszyć ledwo można, na ok. 3500 obr/min jak turbina lepiej kręci to idzie do przodu. Jednak pedał gazu w podłodze nie robi na nim wrażenia - zero przyspieszenia. Do ok. 2000 obr/min z rury wydechowej czarny obłok.

Stawiałem na zapchany EGR, ewentualnie przepływomierz i miałem to dziś rozbierać. Ale po podłączeniu wyrzuciło Lambda, więc pytam co tak naprawdę według logów poleciało.

284800704-FESLog_1103131020_FIATBRAVO\'071.9MJET8V.txt

Napisano

A co to ma być ? bo napewno nie log facepalm.gif

Wiesz wogóle jak się logi robi ? poszukaj tutaj na kąciku, sam osobiście conajmniej dwa razy podawałem dokładną instrukcje krok po kroku co i jak należy zlogować i jak wyeksportować do CVS żeby to czytelne było.

Napisano

Zrobiłem log. Ale na 3 biegu, na 4 nie wystarczyło drogi. Według mnie przepływomierz poleciał.

Dodatkowo błąd, który pojawił się to:

P010F - Air mass/air flow meter incongruence.

Napisano

> Robiłem na szybko, zaznaczyłem wszystko i tyle. Jeśli masz opis pod ręką to podrzuć linka, bo nie

> miałem głowy do szukania opisu z laptopa w garażu, gdzie prawie egr wyjąłem. Dzięki.

Znowu mam pisać panic.gif no dobra to już zrobie to łopatologicznie i poprosze moda o podklejenie:

Logowanie dynamiczne silnika (M)JTD za pomocą VAG KKL/ELM 327 i Fiat Ecu Scan.

Instrukcja w oparciu o polską wersję językowa FES 2.6

Ze względów bezpieczeństwa należy zadbać o pomoc drugiej osoby, albo do prowadzenia samochodu albo do obsługi komputera.

- uruchamiamy FES'a i jeśli wcześniej tego nie zrobilismy to wciskamy klawisz F9 w celu skonfigurowania języka aplikacji i interfejsu jaki używamy

- natępnie z listy modeli wybieramy nasz, wybieramy odpowiedni silnik, wybieramy łączenie się ze sterownikiem silnika i wciskamy (F10 ) Połącz, oczywiście silnik mamy odpalony

- przechodzimy do zakładki parametry ( F4 ), wybieramy parametry które wpływają na pracę silnika i jego moc a także za 99% problemów ogólnie czyli :

1) obroty silnika (engine speed)

2) docelowe cisnienie doładowania (desiret boost presure mbar)

3) zmierzone ciśnienie doladowania (boost presure mbar)

4) docelowa masa powietrza ( desiret intake air quantity mg/i)

5) zmierzona masa powietrza ( intake air quantity mg/i)

6) otwarcie zaworu overboost ( boost control % )

7) otwarcie zaworu EGR ( egr duty cycle %)

8) ciśnienie paliwa CR ( fuel pressure bar )

9) 10) itd... korkcje dawki na poszczególnych cylindrach od 1 do 4 ( inj. correction cyl. 1, 2 itd mm^3/i) ( dostępne tylko przy silnikach multijet)

Uwaga !!!

Im wiecej parametrów na raz wybierzemy w FES tym mniejszą rozdzielczość ( ilość próbek w jednostce czasu) otrzymamy. Zatem aby rozsadnie zrobić log należy wybierać góra 4-5 parametrów na raz. W praktyce oznacza to że np logujemy boost i przepływ a na korekcje wtrysków, prace ogr czy overboost musimy wykonywac kolejne przejazdy tym samym odcinkiem testowym aby uzyskać rzeczywiste dane.

Jak już wybierzemy parametry które nas interesują to przechodzimy do zakładki Wykres (F5). Wyjeżdzamy na długą, prostą i pustą drogę na której możemy bezpiecznie osiągnąć wysoką prędkość, logowanie przeprowadzamy jadąc na 4biegu od 1,5 do 4,5tyś obr/min. Ważne że jak już zaczniemy logowanie to gaz trzymamy do spodu bez żadnych przerw, inaczej nasz log będzie nic nie warty.

Jak już jesteśmy gotowi to nasz kierowca albo my rozpędzamy auto, wrzucamy 4bieg przy 1,5k obr/min gaz idzie w podłoge a operator komputera wciska Start (F10). Gdy osiągniemy zadane obroty w okolicach 4,5 tyś ( może być i 4k bo warunki mało gdzie pozwalają na takie przejazdy) to wciskamy Stop (F10) a kierowca hamuje.

Teraz żeby wyeksportować dane do pliku CSV ( pełna wersja FEs niestety) gdzie będą one przejrzyste, pod wykresem mamy rozwijalne okienko PLIK w którym jest rozwijalna lista z plikami, przy pierwszym logu domyslnie jest to <file1> przy drugim <file2> itd. Wybieramy plik który przechowuje nasze dane, po wyborze wykres pokazuje nasze dane i aktywny robi się przycisk E czyli eksport. Klikamy w niego i zapiasujemy nasz plik pod jakąś nazwą przykładowo log 4bieg, potwierdzamy, zamykamy FESa i juz możemy wrzucić plik na forum w celu postawienia diagnozy, wyszydzenia itp itd hehe.gif

Uff ale się spisałem mlot.gif

Napisano

> Zrobiłem log. Ale na 3 biegu, na 4 nie wystarczyło drogi. Według mnie przepływomierz poleciał.

> Dodatkowo błąd, który pojawił się to:

> P010F - Air mass/air flow meter incongruence.

No kiepsko że trzeci bieg, poza tym nie ma obrotów silnika, EGR wogóle nie reaguje tylko cały czas 4% otwarcia.

Zloguj to na 4-ce, boost, przepływ i tyle bo overboost działa ok, egr nie działa wcale wiec nie musimy go oglądać.

Napisano

> No kiepsko że trzeci bieg, poza tym nie ma obrotów silnika, EGR wogóle nie reaguje tylko cały czas

> 4% otwarcia.

> Zloguj to na 4-ce, boost, przepływ i tyle bo overboost działa ok, egr nie działa wcale wiec nie

> musimy go oglądać.

Na 4 nie zrobię, bo mi drogi zabraknie na rozpędzenie się. A do autostrady mam 100 km. Robiłem według Twojego opisu z wątku overboost w MJTD, a tam było:

Logowanie wygląda tak że wybierasz w FESie interesujące Cię parametry, w tym wypadku jak pisałem wczesniej :

- mierzona masa powietrza

- docelowa masa powietrza

- otwarcie zaworu EGR

- docelowe ciśnienie doładowania

- mierzone ciśnienie doładowania

- otwarcie zaworu overboost

Parametry docelowe to takie jakie powinny być, mierzone to takie jakie odczytujesz. Procedura logowania wygląda w ten sposób że wybierasz podane parametry w programie, następnie przygotowujesz sie do przejazdu od 1,5 k obr/min do 4,5k obr/min najlepiej na 4biegu, ale od biedy i 3bieg też musi starczyć bo nie ma teraz warunków żeby tyle na 4ce pocisnąć. Wciskasz start w programie i dajesz pedał gazu do dechy, i tak aż osiągnie te 4,5k - wtedy dajesz stop i zarejestrowane wartości zapisujesz do CVS. Później CVS oglądasz sobie ładnie w Exelu i widzisz gdzie są rozbieżności.

Napisano

No od biedy może być i trójka, ale obroty silnika muszą też być bo nie widzę po tym logu co kiedy się dzieje.

Napisano

Tu jest aktualny log. Cuda. Jakby problemu nie było. A nic nie ruszałem, żadnych wtyczek, itd. Uruchomiłem auto, włączyłem FES, zacząłem ustawiać opcje które napisałeś, ruszyłem i jedzie normalnie. W załączniku aktualny log, z którego i tak nic nie wynika, bo wszystkie parametry są w porządku.

Mimo wszystko obstawiam przepływomierz.

Napisano

Napisałeś iż egr zaślepiony - pytanie czym - blachą z dziurami (patent by fiut)?

Zaślep permanentnie a problem zniknie, jesli to 16v pojawi się jednak check na tacho.

Pozdro

Napisano

> Napisałeś iż egr zaślepiony - pytanie czym - blachą z dziurami (patent by fiut)?

> Zaślep permanentnie a problem zniknie, jesli to 16v pojawi się jednak check na tacho.

> Pozdro

Nic nie zaślepiałem. Silnik to 120 KM.

Napisano

> Nic nie zaślepiałem. Silnik to 120 KM.

Sorry, myslalem ze to Ty jestes autorem tematu...

Problem leży jednak w tym co napisałem - zaślep i auto będzie śmigac niemniej aby usunąc check trzeba flash ecu zrobic wyłączając pracę zaworu.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Sorry, myslalem ze to Ty jestes autorem tematu...

> Problem leży jednak w tym co napisałem - zaślep i auto będzie śmigac niemniej aby usunąc check

> trzeba flash ecu zrobic wyłączając pracę zaworu.

> Pozdro

To ja rozpocząłem temat. EGR był wcześniej zaślepiony całkowicie od strony kolektora wydechowego. Nie było problemów z szarpaniem ale wywaliło MCSFa i auto nie miało takiej mocy jak powinno. Teraz po zaślepieniu od strony kolektora ssącego (zaślepka z otworami) pojawił się problem z dławieniem i kopceniem no i brakiem mocy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.