Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C 1,2 - problem z maglownicą dalej po wymianie na nową

Featured Replies

Napisano

Witam

Podczas jazdy corsą powyżej ~50-60km/h pojawiło się dudnienie zwiększające się wraz ze wzrostem prędkości. Na kierownicy zero drgań tylko słyszalne "bicie". Dodatkowo na postoju kręcąc kierownicą wyczuwalne i słyszalne było lekkie pukanie.

U mechanika okazało się, że 1 końcówka drążka kier. była zużyta - wymieniono, ale problem pozostał. Mechanik obejrzał maglownicę od spodu auta, zauważył uszkodzenie i zalecił wymianę na nową ew. regenerację.

Zakupiłem nową maglownicę na tej aukcji (same pozytywne opinie i kuje w oczy bardzo duże zapotrzebowanie na te maglownice w corsach) http://allegro.pl/przekladnia-maglownica-opel-corsa-c-combo-meriva-i1495875598.html

Dzisiaj mechanik wymienił maglownice, ustawił geometrię według niego podczas odbioru auta jest ok. Wsiadłem i od razu zauważyłem, że jest gorzej niż było wcześniej. Kręcąc kierownicą na postoju stuki z układu kierowniczego są jeszcze większe niż przed wymianą. Podczas jazdy powyżej 50-60km/h dudnienie jest jeszcze większe niż przed wymianą. 1 słowem MASAKRA. Bardzo mi się spieszyło, więc sprawę zostawiłem na następny dzień.

Pytanie: czy łatwo jest spartolić robotę podczas wymiany takiej maglownicy w corsie i czy za taki słaby efekt naprawy może odpowiadać błąd podczas montażu? Wada fabryczna takiej nowej maglownicy również pewnie jest możliwa, ale sądząc po samych pozytywnych opiniach bardziej prawdopodobny wydaje się błąd mechanika. Z góry dzięki za opinie.

Przy okazji może ktoś polecić dobrego i sprawdzonego mechanika znającego się na corsach C w okolicach Ursynowa/Piaseczna/Konstancina?

Napisano

A stukanie napewno dobiega z maglownicy? No i to dudnienie wzrasta z predkoscia czy caly czas na tym samym poziomie.

Bo dziwne jest ze maglownica powoduje dudnienie, ja niepotrafie sobie wyobrazic dlaczego mialaby dudnic w czasie jazdy.

Napisano
  • Autor

> A stukanie napewno dobiega z maglownicy? No i to dudnienie wzrasta z predkoscia czy caly czas na

> tym samym poziomie.

> Bo dziwne jest ze maglownica powoduje dudnienie, ja niepotrafie sobie wyobrazic dlaczego mialaby

> dudnic w czasie jazdy.

Na postoju przed wymianą kręcąc kierownicą było słyszalne lekkie pukanie, a teraz po wymianie jest jeszcze większe, więc na pewno coś nie halo z maglownicą/układem kier. Po wymianie podczas jazdy pojawiły się puki kręcąc kierownic.ą. Dudnienie wzrasta z prędkością, ale dla pewności wrzucę letnie opony (narazie są zimówki).

Napisano

> Na postoju przed wymianą kręcąc kierownicą było słyszalne lekkie pukanie, a teraz po wymianie jest

> jeszcze większe, więc na pewno coś nie halo z maglownicą/układem kier. Po wymianie podczas

> jazdy pojawiły się puki kręcąc kierownic.ą. Dudnienie wzrasta z prędkością, ale dla pewności

> wrzucę letnie opony (narazie są zimówki).

No ale moze to nie maglownica tylko w kolumnie kierowniczej.

Napisano
  • Autor

> No ale moze to nie maglownica tylko w kolumnie kierowniczej.

a czym może być spowodowane pogorszenie się sytuacji po wymianie maglownicy? Można było dodatkowo jakoś uszkodzić tę kolumnę kierowniczą podczas wymiany i jak taką kolumnę kierowniczą się naprawia? Zielony w temacie tych układów kier. jestem, więc dzięki za sugestie.

Napisano

A może to uszkodzenie łożyska górnego mocowania kolumny mcpersona? Wtedy sprężyna wydaje takie stuki.

Napisano

tez kupilem kiedys taka maglownice i...zwrocilem-szajs stukal jeszcze gorzej niz moja stara orginalna...moze akurat zle trafilismy-skads sie te pozytywne opinie biora niewiem.gif

Napisano

> tez kupilem kiedys taka maglownice i...zwrocilem-szajs stukal jeszcze gorzej niz moja stara

> orginalna...moze akurat zle trafilismy-skads sie te pozytywne opinie biora

Stukac tak, ale koledze cos buczy podczas jazdy tez.

Napisano
  • Autor

> tez kupilem kiedys taka maglownice i...zwrocilem-szajs stukal jeszcze gorzej niz moja stara

> orginalna...moze akurat zle trafilismy-skads sie te pozytywne opinie biora

W moim przypadku na to samo wygląda no.gif Narazie nie ma nawet kiedy tym autem znów do mechanika podjechać.

Napisano
  • Autor

> W moim przypadku na to samo wygląda Narazie nie ma nawet kiedy tym autem znów do mechanika

> podjechać.

Z tą maglownicą na pewno jest coś nie tak, a to łupanie podczas jazdy to u mechanika (ale już innego) będziemy szukać przyczyny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.