Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Selespeed-buczenie

Featured Replies

Napisano

Witam, szanownych wielbicieli włoskiej motoryzacji.

Od paru miesięcy po uruchomieniu silnika słychać buczenie (tak jakby transformator jakiś) ostatnio doszedłem, że chodzi o skrzynię. Na wyłączonym silniku i postoju tylko podczas przełączania biegów buczenie pojawia się a podczas jazdy cały czas buczy. ( o dziwo mogę wrzucić biegi 1,2,3,4,5,N,R czego wcześniej nie było tylko 1,2,N,R).

Macie jakieś doświadczenia, pomysły?

Dodam, po podłączeniu kompa wyświetliło błąd P1769-przekaźnik pilotażu pompy zaklejony. Usunąłem błąd i na razie się nie pojawił. Zimą pare razy wskoczył N i biegi nie chciały wchodzić, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu, zagrało.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam, szanownych wielbicieli włoskiej motoryzacji.

> Od paru miesięcy po uruchomieniu silnika słychać buczenie (tak jakby transformator jakiś) ostatnio

> doszedłem, że chodzi o skrzynię. Na wyłączonym silniku i postoju tylko podczas przełączania

> biegów buczenie pojawia się a podczas jazdy cały czas buczy. ( o dziwo mogę wrzucić biegi

> 1,2,3,4,5,N,R czego wcześniej nie było tylko 1,2,N,R).

> Macie jakieś doświadczenia, pomysły?

> Dodam, po podłączeniu kompa wyświetliło błąd P1769-przekaźnik pilotażu pompy zaklejony. Usunąłem

> błąd i na razie się nie pojawił. Zimą pare razy wskoczył N i biegi nie chciały wchodzić, po

> zgaszeniu i ponownym odpaleniu, zagrało.

> Pozdrawiam

Czy to buczenie to nie silnik pompy hydraulicznej? On powinien sie wyłączyć po pewnym czasie (b. prymitywne rozwiązanie) przekaźnik z podtrzymaniem napięcia. Czujnik ciśnienia załącza układ poniżej 45barów (o ile dobrze pamiętam - ale to do sprawdzenia) - załączanie polega na wysłaniu sygnału + do sterowania przekaźnika a on działa przez czas podtrzymania (wartość max to chyba 55barów).

To, że potrafisz wrzucać pow. 2 (3,4,5) to może ktoś pomyślał i awaryjnie pozwala by nie uszkodzić układu.

Włącz zapłon, niech pompa popracuje i wypnij przekaźnik by silnik przestał pracować i zacznij zmieniać biegi - jak ciśnienie spadnie powinien zabronić wrzucać 3,4,5.

Zlokalizuj co buczy (choc nie ma co innego)

tu masz podpowiedzi:

regeneracja pompy 2.4

Napisano

Błąd 1769- przekaźnik pilotażu pompy zaklejony, jest trochę błędnie nazwany. Pojawienie się tego komunikatu nie ma tak naprawdę wiele wspólnego z samym przekaźnikiem sterującym pompą elektryczną układu selespeed. Błąd ten pojawia się podczas występowania anomali w układzie, których tak naprwdę nie może zdiagnozaować jakikolwiek czujnik. Bo jak np miałby zdiagnozować zablokowany tłoczek w wybieraku? smile.gif Po pojawieniu się tego błędu skrzynia przechodzi w tryb awaryjny i jeżeli bład się utrzymuje to w tym trybie pozostaje, stąd mozliwość wbicia tylko 1,2, R biegu. Po wykasowaniu, gdy błąd nie wraca możesz korzystac ze wszystkich biegów. Po pierwsze sprawdź FES-em jaki utrzymuje się cisnienie w układzie selespeed. Musi ono być stałe gdy nie zmieniasz biegów, w granicach 52-55 barów. Nie może ono spadać. Ciśnienie to wystarcza na 3-krotną zmianę biegów. Po trzech zmianach dopomowywuje. Elementem odpowiedzialnym za stałe ciśnienie w selespeedzie jest akumulator umieszczony na magistrali selespeeda (czarna grucha). Jeżeli występują wahania w ciśnieniu układu bez zmiany biegu należy wymienić akumulator. Ogólniedostępny w ASO. Jeżeli ciśnienie będziesz miał stałe, usterki należy szukać gdzie indziej. Sprawdź najpierw to.

Odgłosy jakie towarzyszą Twojej usterce mogą być spowodowane przez elektrozawory (najczęściej ten od sprzęgła, najczęściej i najdłużej pracuje), akumulator lub jak wspomniał kolega sama pompę elektryczną.

Odłączenie przekaźnika przy przekręconym kluczyku spowoduje błąd przekaźnika i przejście w tryb awaryjny, nie będzie mógł wbijać biegów 3,4,5.

P.S. stan płynu w układzie selespeed jest OK? Kiedy był wymieniany? A i jescze jedno, czy wsteczny wskauje zawsze za pierwszym razem?

P.S.2 Czy buczenie słyszysz gdy auto jest w ruchu (jedzie) czy gdy stoisz i silnik pracuje?

Napisano

Gruszka jeśli jest cała (nie przecieka) to nie ma sensu jej wymieniać - jest to tylko zbiorniczek "akumulator".

Dla potomnych - ta sama gruszka z innym numerem w EPER i innym rysunkiem dla Alfy jast taka sama w pudełku co do Stilo - informacje z ASO sick.gif

Ja sądzę, że przyczyną awarii jest syf + woda zamiast oleju hydraulicznego i również podpiszę się pod pytaniem - kiedy był wymieniany?

Napisano

> Gruszka jeśli jest cała (nie przecieka) to nie ma sensu jej wymieniać - jest to tylko zbiorniczek

> "akumulator".

> Dla potomnych - ta sama gruszka z innym numerem w EPER i innym rysunkiem dla Alfy jast taka sama w

> pudełku co do Stilo - informacje z ASO

> Ja sądzę, że przyczyną awarii jest syf + woda zamiast oleju hydraulicznego i również podpiszę się

> pod pytaniem - kiedy był wymieniany?

Absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Mogę Ci pokazać piękną, nie cieknącą gruchę, która ma zużyta/pękniętą membranę w środku i nie trzyma ciśnienia. Znasz jej zasadę działania? Problem pojawiający się we francuzach, które miały stare ABS-y, modele lat 90. Jezeli nie trzyma ciśnienia i nie ma wycieków, działa pompa, płyn jest OK, to do wymiany jest grucha.

Przekrój akumulatora hydraulicznego http://www.orsty.com.pl/profile.html

Napisano

> Absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Mogę Ci pokazać piękną, nie cieknącą gruchę, która ma

> zużyta/pękniętą membranę w środku i nie trzyma ciśnienia. Znasz jej zasadę działania? Problem

> pojawiający się we francuzach, które miały stare ABS-y, modele lat 90. Jezeli nie trzyma

> ciśnienia i nie ma wycieków, działa pompa, płyn jest OK, to do wymiany jest grucha.

> Przekrój akumulatora hydraulicznego http://www.orsty.com.pl/profile.html

Hmm ... nie sądziłem, że ta membrana może strzelić. Człowiek całe życie sie uczy. Muszę przyznać się, że nie wziąłem tego pod uwagę bow.gif, czytałem i słyszałem o strzelonych na spawie blush.gif

Napisano
  • Autor

[............]

TNIEMY CYTATY

Jutro sprawdzę ciśnienie czy jest stałe przy wyłączonym silniku, natomiast podczas jazdy waha się pomiędzy 40 a 50 bar (według elearn powinno wynosić 40-55 bar).

Poziom płynu jest ok. pod kreską max, płyn nie był wymieniany, ponieważ w serwisie Fiat-a mistrz zmiany powiedział, iż producent nie przewidział wymiany.

Wsteczny wchodzi zawsze za pierwszym razem.

Dzisiaj odłączyłem przekaźnik od pompy, po kilku zmianach biegów wyrzuciło błąd. Po ponownym podpięciu i uruchomieniu jakby buczenie stało się cichsze, wcześniej przy zmianie biegów bez włączonego silnika przy każdej zmianie biegu było słychać smażenie, teraz ustało.

Buczenie jest słyszalne tylko jeżeli auto stoi i silnik jest włączony.

Jutro spróbuję odpowietrzyć sprzęgło, może to coś da.

Ps. Może znacie procedurę kalibracji skrzyni za pomocą FES

Pozdrawiam IThankYou.gif

Napisano

Zapytaj tego mistrza czy jest normalny smile.gif Oczywiście ze się wymienia. To że Fiat nie mówi wprost o wymianie nie świadczy o tym ze jest to dożywotnie. W mojej głupiej książce serwisowej od Renault jest napisane, że olej wymieniamy co 30'000 km. Ci co tak robili mają juz drugie silniki wsadzone smile.gif Elearn mówi że między 40-55, tak ale wg mnie odnośi się to do pracującego układu. Kiedy on nie pracuje ciśnienie musi być stałe,(spada powoli i delikatnie, bez dużych wahań) no bo na co niby miałoby być zużywane? Jeżeli słyszysz coś przy odpalonym aucie, które stoi w miejscu to sprawdź elektrozawory. Może wydawać jakieś dźwięki ten od sprzęgła. W tej syuacji on pracuję cały czas aby wysprzęglać. Możesz je pomacać, wyczujesz kiedy któryś będzie pracował (drgania)

Jaki przebieg ma auto? Ja bym zaczął od najtańszego rozwiązania, wymiany oleju w układzie selespeed. Następnie sprawdzenie parametrów i ewentualnie wymiana akumulatora.

W FES-ie masz opisane procedury do adaptacji selespeeda.

Napisano
  • Autor

Witam, a więc sprawa wygląda tak:

-podczas jazdy ciśnienie w układzie waha się pomiędzy 40-50bar

-po każdej zmianie biegów w dół lub górę ciśnienie spada pompa załącza się i pompuje do 50 bar

-na postoju silnik wyłączony ciśnienie 50 bar i powoli spada.(dotrwałem do 46 bar w ciągu 3minut)

-przebieg to 150 000km

Pozdrawiam mlot.gif

Napisano

Czyli db parametry smile.gif Teoretycznie, tak na odległość jest w miarę OK. Dziwi mnie tylko że dopompowywuje co zmianę biegu. Trochę za często.Sprawdzałeś te elektrozawory tak jak pisałem? Domyślam się że płyn w zbiorniczku ma kolor ciemno szary? Jedź do serwisu kup dwa litry płynu do selespeeda i go wymień. Z tego co zaobserwowałem to srednio po 100'000 płyn należałoby wymienić. U mnie po 125'000 był mętny, pełen syfu.

P.S. Jak na postoju silnik jest nieodpalony, to o ile spada cisnienie po jednej zmianie biegu?

Napisano
  • Autor

Zaworów nie sprawdzałem, ale właśnie wracam z auta:

-na zgaszonym silniku, kluczyk mar. ciśnienie w ciągu 8 minut spadło z 50 do 42

-na włączonym silniku w ciągu 6 minut spadło z 50 do załączenia pompy.

-przy zmianie jednego biegu spada ciśnienie do 41 bar

Może to jest akumulator ciśnienia a może jednak zmienię płyn, jak spuścić płyn z obwodu?

Napisano

Zmień najpierw płyn. Trochę szybko spada. Ja spuszczam zazwyczaj poprzez odkręcenie któregoś z przewodów z magistrali.

Przedmuchuje głównym gumowym dochodzącym ze zbiornika.

Przy wymianie nalezy wyczyscić zbiornik, zbiera się tam cały syf.

W FES-ie jest funkcja obniżania cisnienia w układzie. Ale przy długim postoju cisnienia nie będzie zbytniego.

Napisano
  • Autor

Browar dla Wszystkich!!!

Po wymianie płynu cisza jak makiem zasiał.

Pompa załącza sie co dwie zmiany biegów, a także pracuje krócej w momencie dopompowania.

Pozdrawiam i jeszcze raz Wielkie Dzięki. ok.gifyay.gif

Napisano

> Browar dla Wszystkich!!!

> Po wymianie płynu cisza jak makiem zasiał.

> Pompa załącza sie co dwie zmiany biegów, a także pracuje krócej w momencie dopompowania.

> Pozdrawiam i jeszcze raz Wielkie Dzięki.

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.