Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z przejściem na gaz Zenit

Featured Replies

Napisano

Witam po długiej przerwie.

Już tu kiedyś z takim tematem byłem ale sytuacja jest inna. Wtedy po regulacji problem ustapił i przez 2 lata był idealny spokój, teraz gazownik sie poddał, albo raczej sugerował naprawę przy pomocy kosztownych podmian części.

Auto z profilu Fabia 2 1.6 16V 77KW (silnik z Golfa).

Instalacja AG centrum Zenit, przebieg instalacji 105 tys. Wtryski listwa Matrix, parownik dobierany do kompletu (wpisze później, bo nie mam pod reką danych)

Objawy:

- pierwsze przejście na gaz to albo mocne szarpniecie i brak mocy przy wyższych predkościach, albo zgaśnięcie - na luzie

- zaczęło sie od świecenia check engine po przełączeniu, przełączenie ozznaczało wyraźny spadek mocy, równiez do zgasnięcia

- przy innych ustawieniach np. opóźnieniach pomiedzy wtryskami proces sie wydłużał, nic to nie poprawia, w czasie przełączania nie można autem jechać, zwalnia aż gaz "załapie"

- kolejne zapalania i przełączania w ciągu np. 3 godzin są bezproblemowe, problem pojawia sie po dłuższym, nocnym lub 8 godzinnym postoju

- auto po przełączeniu jedzie bdb, wszystkie filtry wymieniane, cały serwis 120kkm zrobiony kilka dni temu.

Ponieważ problem zaczął sie w mrozy gazownik dodał ogrzewanie listwy wtryskowej. Nie wyeliminowało to problemu. Wszystkie sensowne kombinacje ustawień elektroniki przećwiczyliśmy.

Próbując doprowadzic sprawę do końca prosiłem o monitorowanie w mojej obecności na laptopie momentu przejścia na gaz i raczej znaleźliśmy powód problemu:

ciśnienie gazu przed pierwszym przełączeniem na gaz było ok 0.7bar a w czasie normalnej pracy ~1.4.

Nieszczelnosci na wężach pomiedzy parownikiem a listwą nie ma - sprawdzane dokladnie przy pomocy spraju.

Co moze być przyczyną?

Rzeczywiscie listwa wtryskowa jak sugeruje gazownik?

Czy gdyby jeden wtrysk przepuszczał i ciśnienie po długim postoju w elementach przed listwą spadało to samochód jeździłby bez zarzutu? Nie byłoby innych efektów - jakichś falowań na wolnych obrotach? Wzrostu spalania gazu?

Moze to raczej jakiś zawór na parowniku? Gazownik do tego pomysłu odnosi sie sceptycznie.

Liczę na komentarze doświadczonych kolegów, im cieplej, tym problem bedzie mniej istotny, ale nie chcę zostawić tego problemu, bo wiem, ze sie rozwinie i pewnie moze nawet ni z tąd ni z owąd unieruchomić auto.

Napisano

> ...

cisnienie miedzy reduktorem a listwa wtryskowa jak najbardziej moze byc niskie. u mnie wtryski sie rozgrzewaja benzynie, na poczatku sa co sekunde otwierane aby spuscic cisnienie a pozniej na pelnej wydajnosci otwieraja sie i zamykaja. takze brak tego cisnienia nie ma wplywu na przelaczanie

Napisano
  • Autor

> cisnienie miedzy reduktorem a listwa wtryskowa jak najbardziej moze byc niskie. u mnie wtryski sie

> rozgrzewaja benzynie, na poczatku sa co sekunde otwierane aby spuscic cisnienie a pozniej na

> pelnej wydajnosci otwieraja sie i zamykaja. takze brak tego cisnienia nie ma wplywu na

> przelaczanie

Ma jak najbardziej, gazownik nie potrafi tak ustawić (chyba ta centralka tego nie oferuje) że przed przejściem na gaz nastepuje otwarcie dopływu gazu z parownika, co spowodowałoby osiągniecie własciwego ciśnienia a dopiero później otwarcie wtrysków.

Jak nie ma ciśnienia to skad weźmiesz na listwie gaz na zasilanie silnika mna obrotach?

Cantralka przełącza a póxniej ewidentnie silnik ciągnie bez dostatecznej ilosci paliwa - znam ten efekt z kończenia sie gazu na drugiej generacji, jak dojdzie gaz to łapie obroty i jedzie.

Napisano

> Ma jak najbardziej, gazownik nie potrafi tak ustawić (chyba ta centralka tego nie oferuje) że przed

> przejściem na gaz nastepuje otwarcie dopływu gazu z parownika, co spowodowałoby osiągniecie

> własciwego ciśnienia a dopiero później otwarcie wtrysków.

> Jak nie ma ciśnienia to skad weźmiesz na listwie gaz na zasilanie silnika mna obrotach?

> Cantralka przełącza a póxniej ewidentnie silnik ciągnie bez dostatecznej ilosci paliwa - znam ten

> efekt z kończenia sie gazu na drugiej generacji, jak dojdzie gaz to łapie obroty i jedzie.

no chyba ze centralka rowno z elektrozaworem zalacza wtryski. W Diego G3 nastepuje otwarcie elektrozaworow i po chwili po jednym wtrysku nastepuje przelaczanie na gaz

Napisano
  • Autor

> no chyba ze centralka rowno z elektrozaworem zalacza wtryski. W Diego G3 nastepuje otwarcie

> elektrozaworow i po chwili po jednym wtrysku nastepuje przelaczanie na gaz

No własnie próbowałem wpłynąć na to, żeby pojawiła sie zwłoka pomiedzy otwarciem elektrozaworu (aczkolwiek otwarcie tego przy butli słychac wczesniej) a akcją 1 wtrysku, ale nie ma takiej opcji w tej centralce chyba.

Napisano

> Objawy:

> - pierwsze przejście na gaz to albo mocne szarpniecie i brak mocy przy wyższych predkościach, albo

> zgaśnięcie - na luzie

Podobne a nawet identyczne objawy miałem gdy było nieszczelne połączenie przewodu podciśnienia z MAP-em od LPG.

Napisano

> No własnie próbowałem wpłynąć na to, żeby pojawiła sie zwłoka pomiedzy otwarciem elektrozaworu

> (aczkolwiek otwarcie tego przy butli słychac wczesniej) a akcją 1 wtrysku, ale nie ma takiej

> opcji w tej centralce chyba.

sprobuj moze poprostu po calej nocy podpiac elektrozawor reduktora przed jazda podlaczyc po zasilanie, aby sie otwarl i pojechac. Jesli nie bedzie szarpac to moze byc listwa wtryskowa, ktora przepuszcza

Napisano

W opcji przelaczania z benzyny na gaz ustaw odstepy miedzy poszczegolnymi wtryskiwaczami ... Teraz masz pewnie przelaczanie wszystkich na raz /jednoczesnie/ - wtedy faktycznie jest odczuwalne szarpniecie - jak ustawisz zwłoke czasowa po 1s na kazdy kolejny przelaczanie bedzie bardziej plynne

> No własnie próbowałem wpłynąć na to, żeby pojawiła sie zwłoka pomiedzy otwarciem elektrozaworu

> (aczkolwiek otwarcie tego przy butli słychac wczesniej) a akcją 1 wtrysku, ale nie ma takiej

> opcji w tej centralce chyba.

Napisano
  • Autor

> Podobne a nawet identyczne objawy miałem gdy było nieszczelne połączenie przewodu podciśnienia z

> MAP-em od LPG.

Sprawdzaliśmy szczelność z obu stron listwy , nie wykryliśmy nic. A ewidentnie jest gdzies nieszczelność, czy sam czujnik może przepuszczać?

Tylko potwierdzasz moje przekonanie, że trzeba znaleźć nieszczelności i problem ustąpi.

Napisano
  • Autor

> W opcji przelaczania z benzyny na gaz ustaw odstepy miedzy poszczegolnymi wtryskiwaczami ... Teraz

> masz pewnie przelaczanie wszystkich na raz /jednoczesnie/ - wtedy faktycznie jest odczuwalne

> szarpniecie - jak ustawisz zwłoke czasowa po 1s na kazdy kolejny przelaczanie bedzie bardziej

> plynne

> > opcji w tej centralce chyba.

Zwłoka była ustawiana. Dawaliśmy do 2 sekund.

Wtedy przełączenie było tragiczne, check engine zapalał sie zawsze a auto jak nie chciało ciągnąc w czasie przełączenia tak nie chciało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.