Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK]C4 Picasso - rozwazania luzne

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Czy ktos z wam ostatnio kupowal C4 Picasso?

Mysle o kupnie Seduction z 1.6 110KM dizelkiem.

Zastanawiam sie co poza standardowym rabatem mozna stargowac.

A moze warto udac sie do deleara w innej czesci Polski. Ja bym kupowal w Gdańsku - jacys Francowaci z Trojmiasta sa zeby doradzic/odradzic konkretny salon?

No ciagle sie waham miedzy 1.6 122 noPb a tym dizlem - przebiegow to ja zawrotnych nie mam (jakies 20 tys rocznie) ale mnie kusi charakterystyka dizla i wolnosc "mamy dizelka to pojedzmy gdzies - tak malo pali smile.gif).

Roznica w cenie (dizel Seduction = 76800) - (benzyna Seduction = 69200) = 7600PLN czyli sporo.

Za wszelkie uwagi dzieki, takze opinie o modelu tudziez porady co innego kupic smile.gif

rafus

Napisano

ojciec kupował w tamtym roku C4 GP, automat, 2.0 HDi, wszystko oprócz skóry i nawigacji,

jedyna wada jaka mnie wkurza to zawieszenie twarde, wszystko jest w porządku sprawdzane a się tłucze podobno TTTM

auto dosyć fajne, dobrze wyposażone, pojemne, zapłacił za nowego 82 tys.

dostał gratis alufelgi do opon letnich bo był na stalówkach, i opony zimowe do stalówek, dodatkowo wytargował na auto 7 tyś zł, bo auto było w ten czas jedne jedyne ostatnie dostępne od ręki nie trzeba było czekać i stało na salonie jako pokazówka, no ale to było w lubelskim więc tobie się nie opłaca jechać

Napisano

> rafus

Mam kontakt z takim cudakiem trzylatek ale z niewielkim przebiegiem... skrzynia mcp 2.0hdi:

-problemy ze skrzypiacymi klockami w tylnych kolach piszczaly tak jakby nie do konca byl zwalniany hamulec...

- sprzeglo poszlo sie pasc na lake po 70 kkm...

Moze to jednostkowy przzypadek ale jednak dobrej opini nie wystawia...

pozdr.

M.

Napisano

JA Ci juz pisalem na priv, wiec nie bede sie ponownie produkowal.

> Roznica w cenie (dizel Seduction = 76800) - (benzyna Seduction = 69200) = 7600PLN czyli sporo.

Ten sam silnik (1.6 VTi) jest montowany rowniez w C3 Picasso. przy tym samym stylu jazdy C3 Picasso palilo mi okolo 8l/100km, C4 GP pali mi 5.2-5.5. Sam musisz policzyc czy Ci sie to oplaca i czy sie zwroci. Do tego jednak 1.6 bezynowe w lzejszym C3 Picasso specjalnie nie zachwycalo. Jak juz pisalem - najlepiej sie przejechac democarem. Sam przesiadlem sie z 170KM Laguny i o ile 1.6 C3 mnie zalamal, o tyle 1.6 HDi pozytywnie zaskoczyl (wiadomo, to nie ta klasa osiagow, ale nie odczuwam niepokoju przy wyprzedzaniu jak w 1.6).

> Za wszelkie uwagi dzieki, takze opinie o modelu tudziez porady co innego kupic

Jest jeszcze taka nowosc na rynku - Chevrolet Orlando, IMHO moze byc ciekawy, ale nie widzialem jeszcze na zywo.

Napisano

> jedyna wada jaka mnie wkurza to zawieszenie twarde,

Twarde icon_eek.gif Jak dla mnie to jest bardzo pontonowe zlosnik.gif

> wszystko jest w porządku sprawdzane a się

> tłucze podobno TTTM

Cos o tym czytalem na forum Citroena, ponoc jakas poducha siada i wymagana jest wymiana.

Napisano
  • Autor

> Twarde Jak dla mnie to jest bardzo pontonowe

> Cos o tym czytalem na forum Citroena, ponoc jakas poducha siada i wymagana jest wymiana.

Mozesz podeslac linka do forum Citroena? Ja sie nawet rejestrowalem na Klub Cytrynki - Picasso Forum ale mnie olali bo moje konto nie zostalo aktywowane.

Napisano

> Twarde Jak dla mnie to jest bardzo pontonowe

> Cos o tym czytalem na forum Citroena, ponoc jakas poducha siada i wymagana jest wymiana.

od nowości siadła ?

Napisano

> ojciec kupował w tamtym roku C4 GP, automat, 2.0 HDi, wszystko oprócz skóry i nawigacji,

> auto dosyć fajne, dobrze wyposażone, pojemne, zapłacił > za nowego 82 tys.

> dostał gratis alufelgi do opon letnich bo był na >stalówkach, i opony zimowe do stalówek, dodatkowo

> wytargował na auto 7 tyś zł, bo auto było w ten czas >jedne jedyne ostatnie dostępne od ręki

Brutto?

Napisano

> Witam

> Czy ktos z wam ostatnio kupowal C4 Picasso?

> Mysle o kupnie Seduction z 1.6 110KM dizelkiem.

> Zastanawiam sie co poza standardowym rabatem mozna stargowac.

> A moze warto udac sie do deleara w innej czesci Polski. Ja bym kupowal w Gdańsku - jacys Francowaci

> z Trojmiasta sa zeby doradzic/odradzic konkretny salon?

> No ciagle sie waham miedzy 1.6 122 noPb a tym dizlem - przebiegow to ja zawrotnych nie mam (jakies

> 20 tys rocznie) ale mnie kusi charakterystyka dizla i wolnosc "mamy dizelka to pojedzmy gdzies

> - tak malo pali ).

> Roznica w cenie (dizel Seduction = 76800) - (benzyna Seduction = 69200) = 7600PLN czyli sporo.

> Za wszelkie uwagi dzieki, takze opinie o modelu tudziez porady co innego kupic

> rafus

Ja tam specjalnym zwolennikiem traktorów nie jestem... ale:

1.6 Vti + 5 biegowy manual do tego auta - nawet w trasie nie będzie oszczędnie. Będzie walka o uzyskanie 7-7.5 l/100 km. Przy 6 biegowym manualu i odpowiednim zestopniowaniu skrzyni mogłoby być znacznie lepiej - moim zdaniem. Ale żabojady nie dorosły do tego...

Dyszel - 1.6 HDi mają swoje ulubione wady. Ale żyjemy na przełomie ery w konstrukcjach PSA.

Odchodzą do lamusa 1.6 HDI 16v (moce 110 i 90 KM) wchodzą nowe 8V (112 i 92 KM).

Dzięki różnym zabiegom te nowsze podobno oszczędniejsze od starszych.

Ale dyszel jak to dyszel - na krótkich odcinkach cudu nie będzie. Jak niedogrzany to też chleje. Więc średnio się nadaje na kilkukilometrowe dojazdy do pracy, szkoły, na zakupy - nawet jeśli się tego robi 20-30 tys rocznie.

Na pewno będzie sobie lepiej radził z masą ...

Wracając do różnic w silnikach :

Można jeszcze trafić auto z poprzedniej epoki (110 KM) i "przyszłościowe" (112KM).

Akurat C4 Picasso - niedawno przechodziły delikatny lifting. (Dzienne ledy z przodu). Pewnie te poliftowe mają nowe silniki.

Jak przedliftowy to trzeba walczyć o super mega promocję. Jak poliftowy to pewnie też się coś da ale będzie gorzej.

Co do awaryjności Cytryn - mam jednego taryfiarza w rodzinie - właśnie "morduje" drugą C5 - 2.0 HDI.

Drobnica się przytrafiała. Ale poważny remont dopiero w okolicy 200 tys (sprzęgło, dwumasa + coś tam jeszcze). Auto lekko nie ma. Musi zarabiać. Jak coś się robi to żadne ASO i oryginały tylko po kosztach.... Tankowane na tańszych stacjach w mieście.

Jego C5 nie ma tylu elektronicznych bajerów co C4 picasso - to już dla mnie zagadka co tam się będzie wyświetlać po 150 tys tłuczenia po naszych zasolonych i dziurawych drogach...

Napisano

> Ja tam specjalnym zwolennikiem traktorów nie jestem... ale:

> 1.6 Vti + 5 biegowy manual do tego auta - nawet w trasie nie będzie oszczędnie. Będzie walka o

> uzyskanie 7-7.5 l/100 km. Przy 6 biegowym manualu i odpowiednim zestopniowaniu skrzyni mogłoby

> być znacznie lepiej - moim zdaniem. Ale żabojady nie dorosły do tego...

Zabojady od kilunastu lat wiedza, ze 6 biegowy manual w wolnossacym benzyniaku nie przynosi korzysci (oprocz marketingowych). Wynika to z charakterystyki wolnossacego silnika benzynowego. Silnik 1.6VTi nie grzeszy elastycznoscia i ma ogolnie slaby dol (mimo, ze niemcy wsadzili tam Valvetronic i podwojny Vanos), zeby cos sie dzialo potrzeba go rozkrecic w wyzszy zakres obrotow.

Napisano

> od nowości siadła ?

z tego co pamietam tak i to po wzglednie krotkim przebiegu, rzecz ponoc dotyczy sie 2.0HDi - sa ciezsze niz 1.6HDi.

Napisano

> Mozesz podeslac linka do forum Citroena? Ja sie nawet rejestrowalem na Klub Cytrynki - Picasso

> Forum ale mnie olali bo moje konto nie zostalo aktywowane.

Niestety, nie pamietam dokladnie jak to znalazlem, ale bylo to na tym forum gdzie i tak do przeczytania musisz byc zalogowany. Ktos sie uskarzal na dziwne drgania i stuki podczas jazdy, szukano w zawieszeniu, a okazalo sie, ze to jakas poduszka silnika.

Napisano

> Zabojady od kilunastu lat wiedza, ze 6 biegowy manual w wolnossacym benzyniaku nie przynosi

> korzysci (oprocz marketingowych). Wynika to z charakterystyki wolnossacego silnika

> benzynowego. Silnik 1.6VTi nie grzeszy elastycznoscia i ma ogolnie slaby dol (mimo, ze niemcy

> wsadzili tam Valvetronic i podwojny Vanos), zeby cos sie dzialo potrzeba go rozkrecic w wyzszy

> zakres obrotow.

Bo wg mnie tu nie chodzi o to żeby załadowane na full c4 picasso 1.6 VTI na 6-tce przyspieszyło w mgnieniu oka... Chodzi o to by w takim Picasso przy 100-120 było te 500 800 rpm mniej - będzie ciszej i oszczędniej.

A jak ktoś chce mieć elastyczność musi zredukować. Tak czy tak rozważania czysto teoretyczne.

Jedynym rozsądnym wyborem dla c4 grand picasso są diesle.

Napisano
  • Autor

> Bo wg mnie tu nie chodzi o to żeby załadowane na full c4 picasso 1.6 VTI na 6-tce przyspieszyło w

> mgnieniu oka... Chodzi o to by w takim Picasso przy 100-120 było te 500 800 rpm mniej - będzie

> ciszej i oszczędniej.

> A jak ktoś chce mieć elastyczność musi zredukować. Tak czy tak rozważania czysto teoretyczne.

> Jedynym rozsądnym wyborem dla c4 grand picasso są diesle.

Dobra rada nie jest zla ok.gif Ja wiem ze bede sie na pewno przymierzal do 1.6HDI dizla nawet kosztem wersji wyposazenia i wezme Attraction. A Grand jest fajnieszy od mniejszego brata, ten bagaznik. Dziwne ze bazowo jest 2 tys drozszy a po przylozeniu rabatu jest juz drozszy 3.5tys. Nie wiedziec czemu faworyzuja zwykle Picasso.

W salonie mowia ze maja tylko 4 proc. marzy i laskawie zejda z 2 tys czyli polowy. Chyba sciemniaja.

rafus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.