Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie głośniki

Featured Replies

Napisano

nie znam sie na tym a chce wymienic fabryczne stare glosniki w moim fiacie uno.Nie chce mi sie robić dziur w półce więc chce cos kupić w fabrycznym rozmiarze.

1. jaki jest rozmiar takich głośników?

2. czy kupie gdzieś głośniki które będĄ głosne w miare z jakimś z dobrym brzmieniem basu mimo tak małej wielkości??

Napisano

> nie znam sie na tym a chce wymienic fabryczne stare glosniki w moim fiacie uno.Nie chce mi sie

> robić dziur w półce więc chce cos kupić w fabrycznym rozmiarze.

> 1. jaki jest rozmiar takich głośników?

> 2. czy kupie gdzieś głośniki które będĄ głosne w miare z jakimś z dobrym brzmieniem basu mimo tak

> małej wielkości??

Z tego co pamiętam to 10cm lub 8... zajrzyj na fiat uno ok.gif Co do 2 pytania - głośne to może będą ale basu raczej nie będzie za dużego. Niektórzy kombinują z panelami drzwiowymi bo przez to wchodzą większe głośniki; wówczas można zainstalować zestaw odseparowany.

Napisano

> nie znam sie na tym a chce wymienic fabryczne stare glosniki w moim fiacie uno.Nie chce mi sie

> robić dziur w półce więc chce cos kupić w fabrycznym rozmiarze.

> 1. jaki jest rozmiar takich głośników?

> 2. czy kupie gdzieś głośniki które będĄ głosne w miare z jakimś z dobrym brzmieniem basu mimo tak

> małej wielkości??

1. 10 cm

2. Przy braku jakiejkolwiek obudowy + zacna wielkość 10 cm o basie możesz w zasadzie zapomnieć.

Napisano
  • Autor

bas by sie przydał:P co radzicie? kupić większe głośniki i robić dziurę w półce na tyle czy w drzwiach? i ile większe w miare dobre głośniki(nie najlepsze nie najdroższe) kosztują?

Napisano

> bas by sie przydał:P co radzicie? kupić większe głośniki i robić dziurę w półce na tyle czy w

> drzwiach? i ile większe w miare dobre głośniki(nie najlepsze nie najdroższe) kosztują?

Standard najpopularniejszych to 165 mm. Jeśli chcesz niszczyć półkę to tnij, ja rozwiązałem problem montują drugą półę zamiast oryginalnej więc jak trzeba można podmienić. Osobiście nie widzę sensu inwestowania kasy w audio do uno. Dużo dłubania a efekt raczej średni.

Powiem Ci jak u siebie rozwiązałem (mimo świadomości że tak się nie powinno):

Przód tweetery sinuslive neo 25, tył w półce 165 mm blaupunkt. Wyszło tanio, co do jakości to do auta wystarczy, chociaż mam duży niedosyt przy słuchaniu (ale mam spore wymagania).

Moje zdanie jest takie: do Uno wystarczy, jak by miał więcej fabrycznych miejsc jak kolega też pisał w drzwiach (panelach) to wtedy oczywiście odseparowany. Nie akceptuje sytuacji w której wartość zestawu grającego przewyższy wartość samochodu zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Standard najpopularniejszych to 165 mm. Jeśli chcesz niszczyć półkę to tnij, ja rozwiązałem problem

> montują drugą półę zamiast oryginalnej więc jak trzeba można podmienić. Osobiście nie widzę

> sensu inwestowania kasy w audio do uno. Dużo dłubania a efekt raczej średni.

> Powiem Ci jak u siebie rozwiązałem (mimo świadomości że tak się nie powinno):

> Przód tweetery sinuslive neo 25, tył w półce 165 mm blaupunkt. Wyszło tanio, co do jakości to do

> auta wystarczy, chociaż mam duży niedosyt przy słuchaniu (ale mam spore wymagania).

> Moje zdanie jest takie: do Uno wystarczy, jak by miał więcej fabrycznych miejsc jak kolega też

> pisał w drzwiach (panelach) to wtedy oczywiście odseparowany. Nie akceptuje sytuacji w której

> wartość zestawu grającego przewyższy wartość samochodu

a jakby takie cos walnąć na tył w miejsce fabrycznych?

http://allegro.pl/2-glosniki-10cm-160w-peiying-z-dioda-led-1001m-i1527252071.html

Napisano

> a jakby takie cos walnąć na tył w miejsce fabrycznych?

> http://allegro.pl/2-glosniki-10cm-160w-peiying-z-dioda-led-1001m-i1527252071.html

Wynalazki typu piździng omijaj z daleka. Jak już masz wydać kasę to lepiej coś Blaupunkt'a, JBL'a. W niedużych pieniądzach to chyba będzie najlepsze wyjście. Przynajmniej ja bym tak zrobił wink.gif

Co do "diody" hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Głośnik ma grać a nie wyglądać i świecić jak choinka waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Wynalazki typu piździng omijaj z daleka. Jak już masz wydać kasę to lepiej coś Blaupunkt'a, JBL'a.

> W niedużych pieniądzach to chyba będzie najlepsze wyjście. Przynajmniej ja bym tak zrobił

> Co do "diody"

> Głośnik ma grać a nie wyglądać i świecić jak choinka

to z diodami to oczywiście też mi się nie podoba. dałem tylko przykład cenowy i poglądowy. Czy tego typu głośniki mimo małego rozmiaru będą dawały czysty i głośny dźwięk?

Napisano

> to z diodami to oczywiście też mi się nie podoba. dałem tylko przykład cenowy i poglądowy. Czy tego

> typu głośniki mimo małego rozmiaru będą dawały czysty i głośny dźwięk?

W takiej kategorii cenowej to cudów się nie spodziewaj a przy rozmiarze bagażnika 10tki basowo nie dadzą rady na pewno, co do wysokich i średnich tonów to coś tam będzie słychać. Wszystko zależy od słuchu i wymagań użytkownika waytogo.gif Jak patrzyłem na allegro to za ok 100 mozna dorwać JBL'e a na 100% będą lepsze niż piździngi. BTW mam tez do sprzedania 10'tki blaupunkta które miałem kiedyś u siebie z przodu jak byś był zainteresowany to priv.

Napisano
  • Autor

> W takiej kategorii cenowej to cudów się nie spodziewaj a przy rozmiarze bagażnika 10tki basowo nie

> dadzą rady na pewno, co do wysokich i średnich tonów to coś tam będzie słychać. Wszystko

> zależy od słuchu i wymagań użytkownika Jak patrzyłem na allegro to za ok 100 mozna dorwać

> JBL'e a na 100% będą lepsze niż piździngi. BTW mam tez do sprzedania 10'tki blaupunkta które

> miałem kiedyś u siebie z przodu jak byś był zainteresowany to priv.

czyli mówisz że peiying to nie za dobra firma jeśli chodzi o głośniki?

Napisano

> czyli mówisz że peiying to nie za dobra firma jeśli chodzi o głośniki?

Ludzie mówią różne rzeczy ale ja bym nie kupował, raz słyszałem i nie chcę nigdy więcej biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ludzie mówią różne rzeczy ale ja bym nie kupował, raz słyszałem i nie chcę nigdy więcej

to wymień mi pare dobrych marek głośników samochodowych smile.gif

Napisano

> to wymień mi pare dobrych marek głośników samochodowych

To w dużej mierze zależy od ceny. Jak bym miał wybierać to: Blaupunkt, JBL, Hertz, DLS, Infinity. Kolejność przypadkowa.

Napisano
  • Autor

a może powiesz mi jaka moc głośników jest przyzwoita? nie mam dużych wymagań co do dzwięku ale mógłby był głośny i czysty i żeby troche bas był słyszalny a śmigając po allegro widzę że moc jest rózna

Napisano

> a może powiesz mi jaka moc głośników jest przyzwoita? nie mam dużych wymagań co do dzwięku ale

> mógłby był głośny i czysty i żeby troche bas był słyszalny a śmigając po allegro widzę że moc

> jest rózna

Moc to parametr który służy w zasadzie wyłącznie do dopasowania głośnika do wzmacniacza (wliczając wzmacniacz w radiu oczywiście). Nie decyduje on o głośności. Moc jaka jest przyzwoita . . . jeśli zobaczysz napis 160W to na pewno nie będzie to RMS a o RMS nam chodzi. Dopasowanie w teorii powinno być mniej więcej takie

moc RMS głośnika = 2* moc RMS radia

Radio może oddać ok 26W RMS wiele więcej w zasadzie się nie da, dałbym Ci wzór którym liczy się faktyczną moc radia ale pewnie tego nie potrzebujesz. Tylko informuje, że tych danych nie biorę z powietrza.

Czyli szukaj głośników które w RMS mają ok 50W - 60W. W taki zestawieniu będą grać przyzwoicie. Głośność, tu najbardziej liczy się parametr sprawności głośnika, im wyższa tym lepiej. Jeśli kiepski producent napisze o sprawności rzędu 100dB to ja mu nie uwierzę grinser006.gif. Sprawność najlepiej ok 91dB. Różnice będą niewielkie ok 3dB (3dB w skali logarytmicznej to skok głośności o połowę).

Ważna jest też impedancja. W przypadku samochodu instalacja ma 4 ohm i głośniki o takiej impedancji Cię interesują.

Co do basu itp. to najbardziej zależy to od sposobu zamontowania głośnika. Jeśli będą 10cm głośniki w fabrycznych miejscach z tyłu to basem tego bym nie nazwał. 165 w półce to jakaś alternatywa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.