Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przegrzany silnik jakie konsekwencje????

Featured Replies

Napisano

Panie i Panowie powiedzcie co mogło sie stac ponizej opisze problem.

Pewnego dnia jachała sobie znajoma seicentem z silnikiem od fiata punto 1.2mpi i walnął jej trójnik od podgrzewania reduktora od gazu wiadomo czesc o ile nie cały płyn poszedl w glebe. Dzwoni do mnie i mówie jej nie jedz przyjade i cie scholuje a ona na to nie bede typowa baba i sie rozłączyla no i samochodem przejechała 10~15 kilometrów bez chłodzenia( tlumaczylem kobiecie ze nie wolno) i teraz wszystko wymienione zalane nowym plynem odpowietrzone i elegancko samochód zapala bez problemu, ale cały czas swieci kontrolka silnika i silnik ma około 2000 obrotow i chodzi na 3 cylindry. zaznaczam ze jak przyjechała to w chlodnicy byl płyn ( czyli tak jakby termostat nawalił samochód zlapal temperature ona nie zauwazyła i cos musialo ustapic).

Moje pytanie jest takie co mogło szlak trafic uszlelke pod glowica, pierscienie, czy wymienic swiece i zobaczyc co bedzie moze zacznie pracowac na 4 ( swiec nie sprawdzałem bo dzis do południa autko jej robilem i nie zdazyłem bo do pracy musze crazy.gif.

Z gory bede wdzieczny za wszelkie fachowe rady i przy okazji pokaze znajomej bo mowie ze mogło to bardzo zaszkodzic a ona ze przeciez zapala i pracuje tylko szybko sie silnik kreci z tego co słyszy niewiem.gif noramalnie rece mi opadły ehhhhhh.

Napisano

> Panie i Panowie powiedzcie co mogło sie stac ponizej opisze problem.

> Pewnego dnia jachała sobie znajoma seicentem z silnikiem od fiata punto 1.2mpi i walnął jej trójnik

> od podgrzewania reduktora od gazu wiadomo czesc o ile nie cały płyn poszedl w glebe. Dzwoni do

> mnie i mówie jej nie jedz przyjade i cie scholuje a ona na to nie bede typowa baba i sie

> rozłączyla no i samochodem przejechała 10~15 kilometrów bez chłodzenia( tlumaczylem kobiecie

> ze nie wolno) i teraz wszystko wymienione zalane nowym plynem odpowietrzone i elegancko

> samochód zapala bez problemu, ale cały czas swieci kontrolka silnika i silnik ma około 2000

> obrotow i chodzi na 3 cylindry. zaznaczam ze jak przyjechała to w chlodnicy byl płyn ( czyli

> tak jakby termostat nawalił samochód zlapal temperature ona nie zauwazyła i cos musialo

> ustapic).

> Moje pytanie jest takie co mogło szlak trafic uszlelke pod glowica, pierscienie, czy wymienic

> swiece i zobaczyc co bedzie moze zacznie pracowac na 4 ( swiec nie sprawdzałem bo dzis do

> południa autko jej robilem i nie zdazyłem bo do pracy musze .

> Z gory bede wdzieczny za wszelkie fachowe rady i przy okazji pokaze znajomej bo mowie ze mogło to

> bardzo zaszkodzic a ona ze przeciez zapala i pracuje tylko szybko sie silnik kreci z tego co

> słyszy noramalnie rece mi opadły ehhhhhh.

stawiam na nadtopiony tłok, pierscienie

Napisano

ja bym sprawdził kompresje bedziesz wiedział na czym stoisz wink.gif czy rozbierać głowice czy nie wink.gif

Napisano

> ja bym sprawdził kompresje bedziesz wiedział na czym stoisz czy rozbierać głowice czy nie

15 kilometrow, wczoraj bylo 20 stopni... ja bym sciagal od razu

Napisano

MOgło sie wiele rzeczy wydarzyć:

- wydmuchana UPG;

-uszkodzone pierścienie tlokowe;

-wykrzywienie sie bloku;

-wykrzywienie się głowicy;

-problemy z osiowością wałka rozrządu;

-wypalone zawory;

- wytopienie plastików wokół silnika.

Ściągnąć głowice a przed posprawdzać kompresję i reszte elementów.

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszelkie informacje jutro a najpóźniej we środę posprawdzam kompresje jak zamotam sobie przyrząd do takiego pomiaru.

Napisano
  • Autor

Jestem po badaniu kompresji na wszystkich cylindrach ma cisnienie 11. Silnik normalnie zapala nie kopci na biało ma moc ale chodzi na 3 gary ( wydaje mi sie ze na wyzszych obrotach chodzi na wszystkie). Po wykręceniu swiec wszystkie sa normalne( znaczy dobra barwa nie sa okopcone itd) ale wymienione na nowe i swiece i przewody.

Silnik na wolnych obrotach na benzynie pracuje nie równo obroty skacza prawie od 0 do 2000 z tym ze jak sie rozkreci do 2000tys to zachowuje sie tak jakbym zapłon na chwile wyłączył ale nie gasnie tylko spada do około 300 i od nowa.

Na gazie cały czas kreci sie na 2000tys.

Doradzcie co robic probuje w mojej okolicy znaleźć kogos z kompem ( ale zaznaczam ze zadna kontrolka sie w chwili obecnej nie swieci) zeby podłączyc ale nie ma a nie wiem czy moge gdzies dalej sie wybrac takim samochodem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.